sera med Professional készítmények - Tremazol

Sera med Professional Tremazol

A sera med Professional Tremazol a megbízható és célzottan ható Prazikvantel hatóanyagot tartalmazza, amelyet már hosszú idő óta alkalmaznak sikerrel a laposférgek elleni kezelések során mind a humán- mind az állatmedicinában. A szabadalmaztatott hatóanyag-oldószer komplexum gondoskodik a nehezen oldódó anyag elosztásáról a vízben, miáltal a hatóanyag nagyon gyorsan eljut a kórokozóhoz.
A készítmény hatóspektruma kiterjed a kopoltyú-, bőr- és gyűrűsférgekre, valamint a Trematódákra (szívóférgek, betegsége pl. a féregcsillag). A kiváló hatékonysága mellett a szer kitűnik az átlagon felüli emészthetőségével is.
A csomagban foglalt melléklet utasításai szerint kezelje az édes- és tengervízi halakat és ügyeljen eközben a jó szellőzésre. Új beszerzéseknél (állatok vagy növények esetén is), amelyek esetleg kórokozókat hozhattak magukkal, megelőzésképpen alkalmazza a szert egy rövid fürdőben. A terápiát segítheti, ill. gyógyulást elősegítő utókezelésként alkalmazható a sera ectopur.

Páncélosharcsa bőrférgekkel
Megfigyelés

A halak dörgölőznek, apátiába süllyednek. Bőrhomályoso-dás és kis, mozgó férgek a bőrön (részben szabad szemmel is felfedezhetők, egyébként nagyítóval; többnyire 1 mm alatti méretűek).

Diagnózis: Bőrférgek / Gyrodactylidea (tölcséres galandférgek)
 

Kopoltyúférgek által okozta légszomjjal küzdő diszkoszhal

Megfigyelés

A légzés napról-napra erősödik, amíg a halak végül lihegve a felszín alatt lebegnek; részben egyoldalú légzés; az egyik vagy mindkét kopoltyúfedél a testhez simul vagy felfekszik; a kopoltyúkon kis, többnyire 1 mm hoszzúságú férgek ülnek (a lenyugtatott halnál esetlegesen nagyítóval felismerhető); a halak dörgölőznek a kopoltyúfedélnél.

Diagnózis: Kopoltyúférgek / Dactylogyridea

Ezeknél a peterakó férgeknél figyelembe kell venni, hogy a kezelés megismétlése szükséges, és erre – a medence hőmérsékletétől függően – különböző időpontokban kell, hogy sor kerüljön, mivel a lárvák fejlődése a petékben hőmérsékletfüggő. Ha a víz hőmérséklete kb. 28 °C, akkor a második kezelést lehetőség szerint 72 órával az első kezelés megkezdése után kell megkezdeni. Alacsonyabb vízhőmérsékleteknél ennek megfelelően tovább kell várni. 25 °C-nál például, ami sok társas akvárium esetén a helyzet, 7 napot. Ha azonban túl sokáig várunk, a halak újból megfertőződhetnek és a férgek esetleg újra petéket tudnak rakni. Ha azonban túl korán kezdjük meg az ismételt kezelést, még nem minden lárva fog kikelni.

 

Mexikói kardfarkú hal pikkelyféreg okozta fertőzéssel

Megfigyelés

A halak dörgölőznek; gyulladások a pikkelyek alatt; súlycsökkenés.

Diagnózis: Pikkelyféreg / Transversotrema sp.

 

Gyűrűsféreg egy diszkoszhalon
Megfigyelés

Súlyveszteség, étvágytalanság, kocsonyaszerű ürülék; némely esetben ún. proglottidák (fehéres, szalag alakú féregrészek) találhatók az ürülékben vagy a féreg vége kilóg a megfertőzött hal farok alatti úszójából.

Diagnózis: Gyűrűsférgek / Cestoda

A gyűrűsférgek (Cestoda) a gazdatest beleiben élnek és onnan vesznek el fontos tápanyagokat az előemésztett táplálékból. A megfertőződött halak lesoványodnak és hiányjelenségektől szenvednek. Mivel a férgek az elülső részükkel megtapadnak a bélfalban, ezért ott még gyakran ingerelt felületek és másodlagos fertőzések is keletkeznek. A kis halaknál bélelzáródás is kialakulhat.
 

Ezeket az élősködőket fertőzött, szabadon fogott halak vagy köztes gazdák (pl. evezőlábú rákok / Copepoda vagy csővájó féreg / Tubifex) hozzák magukkal a szabadföldről. Ezért a nem biztonságos forrásból származó élőeledel etetéséről alapjában véve le kell mondani. (A sera minden eledele garantáltan élősködőmentes!) A hímnős, kilapított gyűrűsférgek belseje főleg szaporítószervekből áll. Peték tetemes mennyisége kerül a vízbe a megtámadott halak ürülékével. Egyes peték helyett némelyik gyűrűsféreg faj proglottidákat, azaz a féregtest egy darabját löki ki magából megtermékenyített, érett petékkel. A kikelő, úszóképes lárváknak szükségük van egy köztes gazdára, mielőtt újra meg tudnának támadni egy halat. Ehhez pl. a vízibolha (Cyclops) jöhet szóba. A megfertőzött kisrákot aztán megint megeszik a halak és így átviszik a gyűrűsférgeket.
 
Ezért aztán mindkét lehetőség fennáll: vagy közvetlenül a férget lehet elpusztítani és/vagy a köztes gazdákat kell eltávolítani és ezáltal a ciklust megszakítani. A rákféle köztes gazdákat sikeresen és biztosan el tudja pusztítani a sera med Professional Argulol-lal. Óvatosan járjon el a “kívánt” gerintelenek gondozásánál (pl. garnélák és rákok). Ezeket szintén károsíthatja ez a szer!
A gyűrűsférgek közvetlen leküzdése a sera med Professional Tremazol-lal történik a használati információban foglaltak szerint. Az elhalt, kivált gyűrűsférgeket naponta szívassa fel a fenékről, hogy a vízterhelést alacsonyan tartsa. Egy kezelés általában elegendő. Ismételt kezelés azonban ésszerű lehet néhány nappal később, ha nehéz esetről van szó. A gyanús új jövevényeket vesse alá egy rövid, profilaktikus fürdőnek. A fő medencébe történő telepítés előtt a megelőző módon kezelt halakat még két-három naig cserélt vízű karanténban tartsa, hogy biztosítani tudja, hogy minden gyűrűsféreg kivált a halak ürülékével.
 

Ha mind a sera med Professional Tremazoll-al, mind a sera med Professional Argulol-lal kezelést hajt végre, vegye figyelembe, hogy a különböző készítmények kombinált adagolása előre nem látható mellékhatásokhoz vezethet (még akkor is, ha a tesztjeink szerint nincsen erre utaló jel). A kezeléseket a biztonság kedvéért egymás után, a tervezett vízcsere figyelembe vételével és a legfontosabb vízértékek ellenőrzése mellett hajtsa végre.
 

Hírdetés

Online

28 vendég