Ciliátok okozta fertőzések kezelése

Ichthyophthirius multifiliis (darakór vagy fehérfolt-betegség), Cryptocaryon irritans (tengervízi ichthyo)

A kezelést feltétlenül időben meg kell kezdeni, mivel az akvárium sűrűn betelepített, behatárolt életterében robbanásszerűen elszaporodhatnak ezek a paraziták. A sera termékei közül a sera pond omnisan-t megbízható szerként lehet alkalmazni a tóban ezek ellen a paraziták ellen. A sera ectopur ápolószerrel gyógyulást elősegítő utókezelésként is alkalmazható. A vizet a kezelés alatt jól át kell szellőztetni. A fehér pontocskák a halak bőrén még a sikeres kezelés után is láthatóak maradnak néhány napig, azonban egyre átlátszóbbakká válnak (az élő parazitákkal teli pontocskák teljesen fehérek) és végül teljesen eltűnnek. Csak akkor lehet abból kiindulni, hogy a paraziták túlélték a kezelést vagy újra a tóba kerültek, ha újabb fehér pontok jelennek meg, és ekkor további kezelésre van szükség.
A fehérpont-betegséget egészen egyértelműen lehet diagnosztizálni. Néhány esetben azonban a Lymphocystis (vírus) okozta fertőzés, ill. néhány spórás faj (más egysejtű paraziták) kimondottan hasonló megjelenési képet mutatnak. A néhány beszámoló a feltételezett rezisztenciáról - részben többszöri, szakszerű “Ichthyo” elleni kezelés után -ilyen érthető félrediagnosztizálásra vezethető vissza. További összetévesztés lehetséges akkor, ha az ívási időszakban a hím aranyhal fejrészén ikrakiütés jelenik meg (ez a párosodási készség jele – nem betegség)!

Az Ichthyophthirius multifiliis fejlődési ciklusa:

  • 1. Az érett paraziták leválnak a halról és szabadon úszva olyan védett helyeket keresnek, ahol alacsony a vízáramlás.
  • 2. A parazita szilárd burkot (cisztaburkot) alkot és többszörösen osztódik. A cisztában több száz raj fejlődik ki.
  • 3. A rajok átfúrják magukat a cisztaburkon, körbe-körbe úsznak és tovább osztódnak.
  • 4. A rajok újra megtámadják ugyanazt a halat, vagy másokat és befúrják magukat a bőrbe.
 

Apiosoma (korábban: Glossatella) vagy Epistylis (korábban: Heteropolaria)

Az Apiosoma sp. és az Epistylis colisarum egymáshoz nagyon hasonló egysejtűek, amelyek a halak bőrén már meglévő sebekbe települnek be és ezzel megakadályozzák azok gyógyulását (nem hagyományos értelemben vett paraziták). A későbbiekben a szomszédos egészséges bőrfelületet is megtámadhatják és így további kórokozók – pl. gombák és baktériumok – is meg tudnak telepedni. A sera KOI PROTECT termék alkalmazása megelőzi a kisebb sebek megfertőzését. Kisebb fertőzéseknél többnyire elegendő a sera ectopur használata. Erős fertőzés esetén, ha azt ezek a ciliátok okozzák, segít a sera pond omnipurral történő kezelés.

Trichodina, Tetrahymena, Chilodonella (“szív alakú bőrhomályosítók“), Brooklynella (tengervízben)

Ezeknél a ciliátoknál túlnyomórészt úgy nevezett gyengítő parazitákról van szó. Tömeges szaporodásuk általában csak akkor lehetséges, ha a hal már egy másik betegség által károsodott vagy a vízminőség rossz. Az egysejtűek okozta bőr- és kopoltyúkárosodások pusztuláshoz vezethetnek. A gyors cselekvés így rendkívül fontos. Különösen ügyeljen a jó vízminőségre és alkalmazzon sera pond omnisan-fel és sera pond omnipur-sel  történő kezelést. Itt is ésszerű a sera ectopurral történő utókezelés.
 

Hírdetés

Online

39 vendég