sera med Professional készítmények - Argulol

Sera med Professional Argulol

Biztos és megbízható kezelés vált lehetségessé most az élősködő rákfélék – és köztes gazdaként szolgáló rákok – ellen az egyedülálló sera med Professional Argulol készítménnyel (édes- és tengervízi halaknál). Ez a szer továbbá kiválóan alkalmas megelőző kezelésre újonnan beszerzett állatok és növények esetén, amelyek az élősködőket behozhatnák a medencébe. Már egy nap elteltével elpusztítja a rákféléket (mindenhol a vízben és a halakon). A szer biológiailag lebomlik, így nem maradnak maradékok a vízben. A vízcsere vagy az aktívszenes szűrés ezért alapjában véve szükségtelen. Kisebb medencék esetén azonban mégis ajánlott egy részleges vízcserét végrehajtani, hogy tartósan kifogástalan vízminőséget bitosítsunk. A kezelés megismétlése ésszerű kb. három hét elteltével, hogy a rákok lárváit is elpusztítsuk, amelyek időközben kikeltek.

Kérjük, feltétlenül vegye figyelembe a használati utasításokat, mivel a készíményt néhány kívánt gerinctelen (pl. garnélák és rákok) sem viseli el. Gyakran nyújt ilyenkor megoldást egy karanténmedencés kezelés. Éppen a tengervízi akváriumok esetén, ahol különösen érzékeny gerinctelenek vannak, tegye a karanténban kezelt halakat még némi ideig friss vízbe, hogy a hatóanyagok maradványai leöblítődjenek, mielőtt újra a főmedencébe kerülnének. A megfigyeléseink szerint az sera med Professional Argulol-t a kétéltűek és a növények problémamentesen tolerálják.

Amennyiben a kezelésre nem kerülhet sor a főmedencében az érzékeny gerinctelenek miatt, akkor fennáll a veszélye, hogy az élősködő rákfélék különböző stádiumokban a medencében maradnak és a halakat, amikor visszakerülnek, megint megtámadják. Ez különösen akkor érvényes, ha a halakat csak rövid ideig tudja külön medencében tartani, ilyenkor a halgazdára utalt rákfélék még nem pusztulnak el a főmedencében. A konzekvens higiéniai intézkedések, mint az ismételt vízcsere és a berendezési tárgyak, növények és a fenék gondos tisztítása (fenékszívó) lecsökkentik az élősködő rákfélék populációját, míg azok végül teljesen eltűnnek. Szükség esetén a megtámadott halakat ismét be kell fogni és egy rövid fürdőnek kell alávetni.

Néhány esetben szükségessé válik a rákparaziták által okozott sebek utókezelése a halaknál, hogy a következményfertőzéseket elkerüljük. Használjon az enyhébb esetekben sera ectopur-t, a súlyosabb esetekben pedig sera med Professional Protazol-t.

Argulus koion
Megfigyelés

A halak hektikusan fickándoznak és úsznak; 4-14 mm nagyságú, lelapult (tetűhöz hasonló), messzemenően átlátszó rákok két fekete szemmel a halak bőrén felfedezhetők; piros tapadási pontok a halak bőrén.

Diagnózis: Pontytetű / pl. Argulus
 

Platti Lernaea-val
Megfigyelés

Fehér, bot alakú képződmények két kis zsá-kocskával a végükön, ezek mélyen és szilárdan rögzültek a bőrben; vérszegénység és a halak súlycsökkenése.

Diagnózis: Csimbe / Lernaea
 

Ergasilus a kopoltyún (a kopoltyúfedél levágva)
Megfigyelés

Fehér vagy szürkéskék, 0,5-3 mm hosszúságú rákok a kopoltyúlapokon.

Diagnózis: Kopoltyúrák / Ergasilus
 

Élősködő ászkák egy pillangó tarkasügéren
Megfigyelés

Egyértelműen szegmentált, ovális, átláthatatlan, sárgás vagy barnás tagolt testű állatok (1-5 cm) tapadnak rá a halakra; véres, pont formájú beszúrások.

Diagnózis: Élősködő ászkák
 

Hírdetés

Online

87 vendég