sera med Professional készítmények - Nematol

Sera med Professional Nematol

Ezzel a készítménnyel megbízhatóan elpusztíthatók az élősködő fonálférgek édes- és tengervízi halak esetén is. A fonálférgeket vagy nematódákat egy keresztmetszetében kerek, többnyire karcsú test jellemzi. Elsősorban édesvízi akváriumban válhatnak súlyos, gyakran hosszan fel nem ismert problémává. A trópusi nematóda-fajok közvetlen fejlődéssel, köztes gazda igénybevétele nélkül tudnak robbanásszerűen szaporodni. Különösen a sügéreket támadják meg.

A kifejlett nematódák a halak beleibe élnek, míg a lárvák a legkülönbözőbb szöveteken keresztül vándorolnak. Amennyiben ennek során a létfontosságú szervek irreverzibilisen sérülnek, a halon már nem lehet segíteni. A sera med Professional Nematol-lal történő megelőző kezelés újonnan beszerzett halaknál lehetséges – a gyakran bizonytalan diagnosztika miatt – és ésszerű is. A sera med Professional Nematol hatóanyaga a nematódák lebénulásához vezet. A mozgásra képtelen férgek a halak beleiből kiválasztódnak és az akvárium fenekén végzik. Ezeket szívassa ki, hogy a peték további, ill. az azokból frissen kikelt lárvák elterjedését megakadályozza, és hogy a víz ne szennyeződjön. Amennyiben nagyon erős fertőzés esetén még marad néhány féreg a halon, ill. a halban, a tervezett 80 %-os vízcsere után még egy teljes dózisú kezelést is végre lehet hajtani két nap alatt. Ez azonban nem helyettesíti az ismételt kezelést 3 héttel később, ahogy az peterakó nematódáknál, pl. hajszálférgeknél, tervezett!

Kérjük, vegye figyelembe a használati információkat, mivel a készítményt a kívánt gerinctelenek (pl. garnélák és rákok) nem viselik el. Ebben az esetben – ha a védelemre szoruló gerinctelenek is a medencében élnek – a halakat egy karanténmedencében kezelje.

Mivel a főmedencében esetlegesen megmaradó különböző stádiumú nematódák (lárvák és adott esetben peték) halgazdák nélkül előbb-utóbb elhalnak, előnyös, ha a kikezelt halakat még némi ideig a karanténmedencében hagyja. Ezzel jelentősen csökkenti a halak még esetlegesen a főmedencében élő nematódák általi újrafertőződésének rizikóját. Ha lehetősége van arra, hogy a sera med Professional Nematol-lal kezelt halakat hosszabb ideig (tojásrakó nematódáknál legalább négy hétig) a külön medencében tartani, a halmentes főmedence ez alatt az idő alatt teljesen élősködőmentessé válik, így nem kerülhet sor újrafertőződésre.

Amennyiben ez az eljárás az Ön számára nem kivitelezhető, lehetséges a halakat egy második és szükség esetén még további alkalommal mindig három hetes eltéréssel karanténban kezelni, hogy az esetleges újra fertőződéseket végülis teljesen kiküszöbölhessük. A kezelés befejeztével azonban az utóbb említett módszer esetén is hagyja a halakat még legalább két napig a friss, kezeletlen vízben a karanténmedencében, hogy az esetlegesen jelen levő hatóanyagok ne kerüljenek vissza a halakkal együtt a főmedencébe az érzékeny gerinctelenek közé.

Diszkosz-cérnagiliszta
Megfigyelés

Étvágytalanság, apátia, gyengeség, halott, kifejlett férgek (akár 1 cm nagyok is) a halürülékben.

Diagnózis: Diszkosz-cérnagiliszta / Oxyuris sp.

A diszkosz-cérnagiliszta diszkoszhalaknál fordul elő a belekben. Ott elvonja az előemésztett táplálékból a fontos tápanyagokat. A megtámadott halak lesoványodnak és hiányjelenségek kínozzák őket. A férgek vastag gombolyagokat képeznek a halak beleiben, ami bélelzáródáshoz vezethet. A fertőzés által legyengített állatok gyakran következményfertőzésekben betegednek meg, ami néha pusztuláshoz vezet. A férgek elterjedése a halállományban úgy történik, hogy a halak megeszik a férgek petéit az akvárium fenekén táplálkozás közben. Az oxyuridák kezelésére a sera med Professional Nematol-t lehet bevetni az utasítások szerint. Három héttel később egy második kezelést kell végrehajtani, hogy a kikelt lárvákat is elpusztítsa.
 

Marófejű féreg (Camallanus cotti)
Megfigyelés

Vöröses féregvégződés tekergőzik a farok alatti úszóból; fehéres ürülék, vérveszteség okozta súlyvesztés, apátia.

Diagnózis: Marófejű féreg / Camallanus sp.

A marófejű férgek a halak végbelében élősködnek. Ott marófejszerű elülső részükkel a bélfalban megkapaszkodnak és vért szívnak. A bélfal a kapaszkodás miatt perforálhat és ezzel egyre inkább átjárhatóvá válik a kórokozók számára. A vérrel való táplálkozás miatt a férgek barnásvörössé válnak. A felnőtt nőstény vége néhány milliméterrel kilóg a megfertőződött hal farok alatti úszójából. Zavar észleltén azonban gyorsan visszahúzódik a bélbe. A lárvák kiszabadulnak a féreg kilógó végén, leesnek a fenékre, ott a halak úgy vélik, hogy táplálékállatokról van szó, ezért megeszik őket és ilyen módon megfertőződnek. Így az élősködő, ha már bekerült az akváriumba, gyorsan elterjedhet.
 

A kezelés sera med Professional Nematol-lal történik a használati információban foglaltak betartása mellett. Az elevenszülő Camallanus cotti, az ázsiai marófejű féreg esetén (nincs köztes gazda), amelyikkel az édesvízi akváriumokban a leggyakrabban találkozhatunk, egyszeri kezelés is elegendő, mivel itt a lárvák (nem a peték) kerülnek a medencébe, így közvetlenül elpusztulnak.


Capillaria által a belekben megfertőződött gyöngygurámi
Megfigyelés

Ijedező magatartás, étvágytalanság, súlyvesztés, nyálkás ürülék.

Diagnózis: Hajszálféreg / Capillaria sp.

A bél enyhe fertőződése ezzel a vékony, hosz-szú féreggel hosszú ideig észrevétlen marad és azért alattomosan az egész állományra kiterjedhet. Különösen a fiatal halaknál fordul elő emiatt tartós növekedési zavar. Ezeknél a peterakó férgeknél kb. három hét elteltével ismételt kezelés szükséges a sera med Professional Nematol-lal.
 

Hírdetés

Online

34 vendég