Állattartási hibák és mérgezések megelőzése és megszűntetése

Rosszullét, amelyet alkalmatlan vagy megterhelt víz ill. nem a fajnak megfelelő tartási feltételek okoznak (pl. nincs rejtőzkö-dési lehetőség, helytelen társítás, stb.)
Megelőzés/Ajánlás:
Tájékozódjon pontosan a gondozott halak speciális igényeiről, használjon minőségi eledeleket a sera-tól és ellenőrizze a fontos vízértékeket. A rendszeres részleges vízcsere és a sera aquatan (vagy: sera blackwater aquatan) használata, valamint a – a szerves terhelések lebontására alkalmazott – sera bio nitrivec ill. sera marin bio reefclear a tengervízben gondoskodnak a tartósan jó vízminőségről.
Sérülések, pl. túl durva merítőhálóval történt kifogás, szállításból adódó sérülések, hektikus menekülésterülevédő harcok okozta sérülések (erős nekicsapódás a tárgyaknak) vagy okozta sérülések.
Megelőzés/Ajánlás:
Minden tipúsú sérülést lehetőleg el kell kerülni, mivel a sebek gyakran begyulladnak és ez súlyos betegségekhez vezethet. Ha a medencében valamilyen karbantartási munkálatot kell végezni, mindig nagyon óvatosan és nyugodtan járjon el, hogy a szükségtelen stresszt és a pánikszerű menekülési reakciókat, amelyek során a halak megsérülhetnek, elkerülje. Ha ki a akarja fogni a halakat, akkor mindig finom hurkolású, lekerekített sera merítőhálókat használjon. Ügyeljen arra, hogy a halaknak legyen elegendő búvóhelyük, hogy megfelelő legyen az állomány nagysága és hogy egymással társítható halakat telepítsen közös medencébe, hogy a veszélyes halak közötti harcoknak elejét vegye. Ha a halak mégis megsérülnének, adagoljon dupla adag sera aquatan-t vagy sera blackwater aquatan-t. Mélyebb sérüléseknél használjon még sera ectopur-t és szükség esetén alkalmazzon sera mycopur-ral történő kezelést.
Gázbuborék-betegség (A víz túldúsítása gázokkal)
Megelőzés/Ajánlás:
A gáztúldúsítás többek között akkor is megtörténhet, ha egy nagy vízcsere során hidegebb vizet enged az akváriumba. Hideg, jól szellőző vízben (pl. ami közvetlenül a vezetékből folyik) több az oldott gáz, mint a meleg, állott akváriumvízben. Ha aztán a hozzáadott víz a meleg akváriumban gyorsan felmelegszik, akkor gáztúldúsítás keletkezik, mivel a melegeb víz nem tud olyan sok gázt oldatban tartani. A gáztúldúsítás, ami a halak nyálkahártyáján és a felszínen megjelenő kis gázbuborékok révén válik láthatóvá, a halak ereiben embóliát okozhat. Ha gáztúldúsítás áll elő, akkor gondoskodjon a vízfelszín jobb mozgásáról nyitott medencénél (pl. a szivattyú megnövelt aktivitása révén), hogy a levegő intenzív cserélődése és ezáltal a felesleges gázok távozása lehetővé váljon.
Általában a vízcserénél és a halak áttelepítésénél gondosan ügyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne térjen el több mint néhány fokot. Az erősen ingadozó hőmérséklet – pl. hibásan működő fűtés esetén is – gyengíti a halak védekező rendszerét.
Savbetegség, “savzuhanás“
Megelőzés/Ajánlás:
Mérje meg a pH-értéket a sera pH-teszttel. Ha nagyon alacsony és/vagy erősen ingadozik, akkor ez gyakran a karbonátkeménységgel (KH) függ ösz-sze. Ezért ellenőrizze a KH-értékeket is (sera kH-teszt). Vegye figyelembe, hogy a pH-érték a napszaknak megfelelően eltérhet és különösen éjszaka erősen lecsökkenhet. Szükség esetén a pH-értéket megemelheti a sera KH/pH-plus termékkel és ezzel egyben gondoskodhat a megfelelő pufferről is (a megnövelt KH révén). Továbbá segít még a sera aquatan vagy sera blackwater aquatan alkalmazása is az okozott károk csökkentésében és a gyors helyreállításban.
Lúgbetegség vagy ammóniák-mérgezés
Megelőzés/Ajánlás:
9-es érték feletti pH-ér-téknél fehéres bőrhomályosodás lép fel, az úszók kirojtosodhatnak, és a kopoltyúk kimaródhatnak. Ellenőrizze a pH-értéket a sera pH-teszttel és csökkentse az értéket szükség szerint a sera pH-minus-szal, ill. tartósabban a sera super peat-tel. A magas pH-értékhez hasonló tünetekkel jár az ammóniák-mérgezés is. Ezért határozza meg az ammóniumértéket is a sera NH4/NH3-teszttel.
Magas pH-értéknél az ammónium gyakrabban van jelen a halak számára rendkívül mérgező ammóniák-formában. Ideális esetben a mért értéknek a kimutatható határérték alatt kell lennie. 0,5 mg/l vagy magasabb értékű ammóni-um-terhelés esetén – különösen, ha a pH-érték 7-es érték fölött van – hajtson végre azonnal részleges vízcserét és adjon a vízhez sera toxivec-et. Az ammóniák már kis adagban is halálos lehet a halak számára.
Ozmózisos sokk
Megelőzés/Ajánlás:
Az irányadó értékek erős eltérését, ami pl. áttelepítéskor vagy erős vízcserénél léphet fel, lehetőleg el kell kerülni. A hirtelen átállást a megszokottnál jelentősen magasabb vagy alacsonyabb sótartalomra a halak nem tudják kompenzálni.
Ha a halak magas irányadó értékű (magas sótartalmú) vízből alacsonyabb irányadó értékű vízbe kerülnek, ozmózisos sokkot élnek át (fordított esetben is erről van szó). A nyálkahártya leválik és a halak szervezete extrém módon megterhelődik és legyengül. Gyakran lépnek fel ilyenkor szövődmények. A nagy irányadó értékeltérés oda vezethet, hogy a finom porctagok az úszókban szétfeszülnek a magas ozmózisos nyomás miatt. Az úszók ilyenkor nagy darabokban leválnak.
Elkerülheti az ozmózisos sokkot, ha az áttelepítéskor a pH-értéket, a szállításhoz használt víz irányadó értékét és az akváriumvíz irányadó értékét megméri. Kérdéses esetben, új halak vásárlásakor kérdezze meg a kereskedőt, ha Önnek nincs kéznél mérőeszköze, hogy a halak “són” tartottak voltak-e. Óvatosan járjon el természetesen akkor is, amikor a halakat egy sófürdőt követően telepíti vissza az akváriumba. A halak kevésbé érzékenyek az irányadó érték megemelésére, tehát ha sót ad a vízhez. A sótartalom viszonylag gyors megnövelésével a sófürdő terápiás hasznát tudja javítani. Ha azonban nagyobb mértékű a sótartalom megnövelnése, akkor mindenképpen ajánlott az irányadó érték lépésenkénti kiegyenlítése. A kiegyenlítődést elérheti sera mineral salt vagy sera ectopur hozzáadásával. A 100 és 200 µS/cm közötti eltérések nem nyomnak sokat a latba (a sera ectopur egyszerű megelőző, 0,1 g/l, ill. 5 g/50 l-es adagolása az irányadó értéket kb. 200 µS/cm-rel növeli meg). Kis lépésekben, néhány órás alkalmazkodási időszakonként, a víz értékeit óvatosan a mindenkori kívánt értékekre emelheti.
Akut nitrit-mérgezés
Megelőzés/Ajánlás:
Mérje meg a nitrit-tartalmat a sera NO2-teszttel. Ha az érték veszélyes megemelkedett (0,5 mg/l fölé), akkor azonnal nagyobb részleges vízcserét kell végrehajtani és sera toxivec-et adagolni. Hosszú távon a mérgező nitrit felhalmozódását hatékonyan megelőzheti egy szűrő használatával, amelynek – a víz mennyiségére vonatkoztatva – elég nagy a megtelepedési felülete a káros-anyag-lebontó baktériumok számára (különösen alkalmas erre: a bioaktív szűrőrendszer a sera siporax termékben a sera filter biostart-tal). A kismértékű nitrit-terhelés is maradandó károkhoz vezethet. Használjon rendszeresen sera bio nitrivec-et (édesvízi akváriumokban), ill. sera marin bio reefclear-t (tengervízi akváriumokban) a jó vízminőség megőrzése érdekében.

Biológiai víztisztítás

Hírdetés

Online

43 vendég