Hiányjelenségek és helytelen táplálás megelőzése és megszűntetése

Ásványi anyag- és vitaminhiány, amit a lágy víz vagy alkalmatlan, vitaminszegény eledel okoz.
Megelőzés/Ajánlás:
A halak a vízből a bőrön és a kopoltyúkon keresztül ásványi anyagokat és nyomelemeket vesznek fel. A sera mineral salt kiegyensúlyozott ásványi anyagai és a sera aquatan-ban található jód és magnézium a sera fishtamin fontos vitaminjaival (pl. D3-vitamin a vázfelépítéshez) együtt alkalmazva kiegyenlíti a hiányhelyzetet – pl. ozmózisvíz használata után. Így a halakat hatékonyan tudja védeni a nem genetikai eredetű deformációk ellen (melyek gyakran a kopoltyúkon vagy az úszókon lépnek fel). Különösen a korai fejlődési stádiumokban fontos az ásványi anyagokkal és vitamindús eledellel történő ellátás (pl. sera micron). De a felnőtt halaknál is beteges testelváltozásokhoz vezethetnek a hiányjelenségek (többek között hiány okozta lyukbetegség a diszkoszhalaknál). A jódhiányt a pajzsmirigy megduzzadása miatt lehet észrevenni, ami előreálló daganatként nyilvánul meg. A sera aquatan használata mellett ajánlott ilyen esetekben olyan eledelekkel etetni, amelyeknek magas a természetes jódtartalma, mint pl. a sera marin granulat és a sera GVG-mix. Ezek sok tengeri algát és rákfajtát tartalmaznak. A megnagyobbodott pajzsmirigyszövet a jódban gazdag eledelekkel történő napi etetés esetén néhány hét alatt magától visszahúzódik.
Alacsony tápértékű, egyoldalú eledel, ezáltal többek között a máj elzsírosodása.
Megelőzés/Ajánlás:
Az egyoldalú és helytelen táplálás alacsony tápértékű eledelekkel, amelyek rossz, alkalmatlan nyersanyagokból készülnek, gyakran vezet hosszú távon hiányjelenségekhez és pszichológiai problémákhoz. Az ilyen eledeleket nem lehet teljes egészében megemészteni, így a vizet feleslegesen terhelik. Továbbá felmerül a probléma, hogy a halait az olcsó “kövérítő szerek” túlságosan felhizlalják, másrészt túl alacsony a létfontosságú tápanyagtartalmuk, azaz kevés bennük a vitamin, az alapvető aminosavak és omega-zsírsavak. Külön vagy átlátszó műanyagzacskókban árult eledelek ki vannak téve a fénynek és a levegő oxigénjének. A zsírok gyorsan elavasodnak, és a vitaminok leépülnek. Némelyik silányabb eledel pedig még nagyon mérgező penészgombákat is tartalmaz. Ilyen körülmények között olyan kórképek fordulhatnak elő, mint a zsíros máj, a bélgyulladások és az ezekkel összefüggő szövődményes betegségek. Sok hagyományosan etetett élő eledel vagy nyers anyagok (pl. marhaszív) komoly veszélyt jelent e kedvencekre. Az előbbiek gyakran veszélyes kórokozókat juttatnak az akváriumba, míg az utóbbi a legtöbb hal emésztőrendszere számára alkalmatlanok.

A magas tápértékű sera eledelek biztonságot nyújtanak Önnek, amennyiben halait természetközeli, kiegyensúlyozott és átfogó módon kívánja etetni.

Speciális információk

Táplálás - marhaszív és társai a professzionális szárazeledelekkel szemben

Sok lelkes tenyésztő és hobbiakvarista jelentős kiadásokat fordít arra, hogy gondozott állatainak - véleményük szerint - optimálist ellátást biztosítson a legjobb eledelekkel. Sajnos nem minden fáradozásnak van egyaránt értelme. Így pl. a legenda szerint a diszkoszhalak csak akkor fejlődnek rendesen, ha kifejezetten hámozott marhaszivet kapnak enni. Hogy honnan származik ez a tévhit, azt ma már nem lehet kideríteni, de a tények egyértelműen az elterjedt feltételezés ellen szólnak. Természetesen a diszkoszhalak szívesen esznek friss húst és a zsír- és proteingazdag táplálkozás során gyorsan híznak, de ennek meg is van az ára …
A természet úgy rendezte, hogy az állatok szervezete és a táplálék, ami szokásosan a rendelkezésükre áll, egymásra lettek hangolva. A halak anyagcseréje is bizonyos táplálékforrásokhoz alkalmazkodott a fejlődési folyamatuk során és csak ezeket a táplálékokat tudják optimális módon megemészteni. Mindegy, hogy mennyire éhes egy diszkoszhal a természetes környezetben, aligha lesz alkalma arra, hogy elkapjon egy marhát és megegye a szívét. De félre a tréfával: a melegvérű szárazföldi élőlények húsa a halak táplálására feltehetően nem allkalmas. A halaknak nagy mennyiségű telítetlen zsírsavra van szükségük a táplálékukban, amelyek azonban szinte kizárólag csak vízi szervezetekben (pl. tengeri halak, mint a sera hallisztben) fordulnak elő. Továbbá a melegvérűek húsának proteinösszetétele is kedvezőtlen a halak számára. Bizonyos aminosavak ebben nem találhatók meg kielégítő mennyiségben. A szükséges ásványi anyagok és nyomelemek hiányoznak a halak kiegyensúlyozott táplálkozásához. Az emésztést segítő ballasztanyagok hiánya emellett bizonyíthatóan bélelzáródást okoz a diszkoszhalaknál.
Így a marhaszív vagy más melegvérű húsféle (beleértve a szárnyasokat is) semmiképp nem tudja biztosítani, hogy a halak minden szükséges tápanyaggal tartósan el legyenek látva. Ezen felül már az alkalmankénti marhaszívvel történő etetés is bizonyos veszélyeket hordoz magában, mivel a halak testének nem megfelelő hús olyan baktériumok növekedését segíti elő, amelyek nem tartoznak a halak természetes bélflórájához. Az egészséges bélflórát visszaszoríthatják és így a beleket érzékennyé teszik a kórokozók (pl. a flagellá-ták) számára.
Eltekintve ezektől a halak számára negatív következményektől és a nem lebecsülendő veszélyről, amit a kórokozók okozta fertőzések jelentenek, a víz megterhelése is tetemes a nyers hússal és néhány fagyasztott eledelfajtával történő etetés következtében. A halak számára nem hasznosítható proteinek nagy része emésztetlenül a vízbe kerül és ott rendkívüli módon megemeli a szerves megterhelés szintjét.
Az akvaristák által gyakran megalapozott szaktudás nélkül, érzés szerint és szájhagyomány alapján előállított saját eledelkeverékek a diszkoszhalak és más halak számára nem tudják pótolni az évtizedes táplálékkutatással kifejlesztett sera eledeleket. A sera eledelpalettája minden díszhalnak megfelelő táplálékot kínál: minden fejlődési stádiumban és minden táplálkozátípushoz. A fehérjék, zsírok és szénhidrátok a mindenkori halcsoportokra vannak hangolva, a halak ezeket teljesen megemésztik, és nem terhelik a vizet feleslegesen. A sera eledelekben található zsírok nagy részben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat és nagyon alacsony az olvadáspontjuk (így jobban felhasználhatóak a változó meleg-ségű állatok által). A sera-nál alkalmazott legmodernebb gyártási folyamatok (pl. az alacsony hőmérsékleten történő sajtolás és a kíméletes fagyasztó szárítás - az ún. GVG-eljárás) optimális konzisztenciát, ízt és az értékes tápanyagok megmaradását garantálják eledeleinkben. A víz így tiszta és terheletlen marad.
A kutatási eredmények konzekvens figyelembe vételével sikerült pl. a sera GVG-mix-szel és a sera discus granulat-tal az igényes diszkoszhalak számára is olyan magas tápértékű eledelfajtákat kifejlesztenünk, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott növekedést, a briliáns pigmentációt és a fokozott termékenységet. A halak jól tápláltak, anélkül, hogy hízlaltak lennének. A növekedés egyenletes és elegendő időt hagy a szilárd váz felépítéséhez. Az egészséges bélflóra kiaknázott és az immunrendszer erősödik a válogatott természetes összetevők (pl. fokhagyma, béta-glukán és asztaxanthin) révén.

A biztos és egészséges változatosságot tud kínálni halainak a kedvelt sera FD eledelekkel és az élő artémia-naupliákkal (sera Artemia-mix).

A professzionális módon gyártott eledelfajtáink előnyei a többnyire “jó tippek” alapján előállított keverékekkel szemben kézenfekvők:

  •   Kiegyensúlyozott táplálás a több mint negyven természetes, a halak igényeire szabott összetevők használata révén.
  •   Az értékes telítetlen zsírsavak (különösen az omega-zsírsavak) nagy aránya és az ideális proteinösszetétel.
  •   Az értékes vitaminok és más alapanyagok optimális megőrzése a kímélő feldogozás révén.
  •   Garantált élősködőmentesség - nem áll fenn a kórokozók bevitelének veszélye!

Hírdetés

Online

56 vendég