Flagelláták okozta fertőzések kezelése

Ichthyobodo necator Ichthyobodo necator

Az Ichthyobodo ill. a Costia egysejtű gyengítő parazita,   amely   csak   akkor szaporodik gátlástalanul, ha a halak stresszben vannak és már legyengültek. Puszta parazitaként a kórokozó kizárólag nyálkahártyájával táplálkozik és szabad vízben rövid idő alatt elpusztul. Erős fertőzés esetén nagy bőrfelületet képesek tönkretenni, ami a halak pusztulásához vezet. Ezt a betegséget biztosan és sikerrel kezelheti a sera costapur termékkel. A sera ectopur ápolószerrel pedig gyógyulást elősegítő utókezelést végezhet.


Spironucleus sp.

Ostoros bérférgek

(Hexamita sp., Spiro -nucleus sp., valamint más paraziták, mint pl. Protoopalina sp., Tricho-monas sp., Cryptobia sp.) és/vagy a lyukbetegség

A bél flagelláták okozta betegsége, valamint az ennek következtében gyakran fellépő, erős bakteriális fertőzés ahhoz vezet, hogy a halak nem tudnak elegendő vitamint és ásványi anyagot felvenni. Ez a hiány nyilvánul meg az ún. lyukbetegségben. A lyukbetegség megjelenési formája azonban gyakran, kórokozóktól függetlenül is fellép, ha az etetés helytelen, vagy a víz túl lágy, ásványi anyagban szegény.
A széles körben elterjedt, kevés számban ártalmatlan, egysejtű ostoros bélférgek stressz, valamint nem megfelelő vagy alacsony tápértékű táplálás mellett tömegesen elszaporodhatnak a halak beleiben. Ilyenkor súlyosan károsíthatják a megtámadott halakat, amely akár pusztuláshoz is vezethet. Hasonló történhet akkor is, ha a beleket bizonyos baktériumok támadják meg tömegesen. A kórokozók elvonják a táplálékból a fontos tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, megzavarják az emésztést és károsítják a belek nyálkahártyáját. A keletkezett hiányt – elsősorban az ásványi anyagok hiányát – a hal szervezete a fejen található porcok beolvasztásával próbálja pótolni. Emiatt keletkeznek a tipikus lyukak a fejen.
A halak emésztőrendszerének felgyógyulása hosszas folyamat és sok esetben, ha a károsodást kórokozó baktériumok okozták, segíteni kell egy antibakteriális kezeléssel is. Ennek során különösen hatékony a sera baktopur direct.
sera mineral saltA változatos és természetközeli táplálás, valamint a sera mineral salt és a sera fishtamin rendszeres, az igényekhez igazodó adagolása megakadályozza a lyukbetegség kialakulását, ill. elősegíti a gyógyulási folyamatot. Ha azonban marhaszivet vagy más melegvérű húsát adja táplálékul, amelyekhez tulajdonképpen a díszhalak nincsenek hozzászokva, akkor azzal a bélférgek és baktériumok káros elszaporodását idézi elő. Minden sera eledel – pl. a sera discus granulat – a optimálisan ráhangolt a halak igényeire, mivel egyedülállóan alkalmazza a vízi organizmusokat protein- és zsírforrásként, így a halak egészséges fejlődése és vitalitása biztosított. A magas tápértékű sera eledelek teljes mértékben megemésztődnek, miáltal nem terheli feleslegesen a vizet. A bélflóra regenerálására különösen a magas spirulina-tartalmú eledelfajták alkalmasak, mint pl. a sera Spirulina Tabs és a sera flora, valamint a magas ásványi anyag- és ballasztanyag-tartalmú eledelek, mint pl. a sera GVG-mix és a sera FD-család.


Piscinoodinium pillularePiscinoodinium pillulare a bőrkenetben

A Piscinoodinium pillulare egy egysejtű édesvízi ektoparazita, amit megjelenésében gyakran összetévesztenek az Ichthyoph thiríusszal (darakór vagy fehérfolt-betegség). Ha összehasonlítjuk a Piscinoodinium által keletkező pontocskák sokkal kisebbek. Sikeresen leküzdhetők hosszabb sófürdők révén karantén medencében, sera ectopur-ral (a koncentrációt a mindenkori halfajhoz kell igazítani).
 

Hírdetés

Online

36 vendég