Bakteriális betegségek kezelése

Baktériumok minden akváriumban jelen vannak és ott fontos szerepük van, mint pl. a halak számára mérgező nitrogénvegyületek lebontása. Néhány baktériumfaj azonban megbetegedéseket válthat ki. Ez különösen igaz megsérült vagy gyenge immunrendszerű halakra és magas kórokozó-sűrűség esetén. Szakszerűen gondozott akvárium esetén alig kerülhet sor baktériumokkal kapcsolatos problémákra.
A következőkben leírt megbetegedéseket különböző baktériumfajok okozzák. A faj biztos meghatározására rendszerint csak mikrobiológiai szaklabor segítségével kerülhet sor. Ugyanakkor a faj pontos ismeretének a kezelés szempontjából szinte soha nincs jelentősége. A bakteriális fertőzés jelenlétére utaló első jelek lehetnek az úszók összeragadása vagy a halak bujkálása.
A sera omnipur, a sera baktopur direct, a sera baktopur és a sera bakto Tabs preparátumokkal olyan készítmények állnak rendelkezésére, amelyek a legtöbb halaknál előforduló bakteriális fertőzést meg tudják gyógyítani. A kezelés korai megkezdése különösen fontos, mivel a fertőzés lefolyásának későbbi szakaszában már a belső szervek is érintettek és a károsodás gyorsan visszafordíthatatlanná válhat.
A sera omnipur széles hatósávú készítménnyel a legtöbb akváriumi díszhal-betegséget – különösen a bakteriális gyulladásokat – hatékonyan lehet kezelni. A folyékony sera baktopur (édesvízben) fertőtlenítő és a gyógyulást elősegítő hatású. Különösen a fertőzés korai szakaszaiban nyújt jó szolgálatot. A sera baktopur direct (édes- és tengervízi halaknál) és a sera bakto Tabs (édes- és tengervízi halaknál) antibiotikus hatásúak és részben már előrehaladott fertőzéseket is képesek meggyógyítani. A sera baktopur, sera baktopur direct és sera bakto Tabs preparátumokat kombinálva is lehet alkalmazni. Ez különösen akkor ajánlott, ha a fertőzés már előrehaladott vagy súlyos. A nyálkahártya érintettsége esetén különösen hatékony a sera ectopur ápolószer. Ennek hatására fertőtlenítő oxigén szabadul fel és a benne foglalt só hatására beindítja a nyálkahártya regenerációját.
Mindenfajta bakteriális megbetegedésnél ügyelni kell a kifogástalan vízminőségre és a jó szellőzésre. Az etetést a kezelés időtartamára teljesen el kell hagyni – eltekintve a sera bakto Tabs adagolásától –, hogy a vizet ne terhelje feleslegesen. A kezelés alatt és után célszerű az állatok immunrendszerét további vitainokkal (sera fishtamin) erősíteni.
A legkülönbözőbb jellegzetes bakteriális fertőzések édes- és tengervízben is felléphetnek. A következőkben a díszhalaknál leggyakrabban felléppő bakteriális megbetegedések közül mutatunk be néhányat.


halfertozesA fertőzés miatt feloldott pikkelyterületek

A betegség gyors fejlődése és elterjedése miatt a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A pH-érték csökkentése valamivel a 7-es pH-érték alá (pl. sera pH-minus termékkel) támogatja a kezelést, mivel a baktérium a lúgos vizet részesíti előnyben. Informálódjon a kezelést megelőzően, hogy a gondozott halak elviselik-e a lúgosodást. A betegség gyakran Ázsiából importált állatoknál lép fel.


columnaris Felgyülemlett Columnaris-baktériumok a nyálkahártya kenetében

Fennáll annak a lehetősége, hogy összetévesztődik a neonbetegséggel, ami nemcsak neonhalakat, hanem számos más halfajt is megtámadhat. Ezt a Pleistophora (mikrospóra) egysejtű élősködő váltja ki, ami szintén a bőrfelületek fehérre válását okozhatja. A neonbetegség további gyakori tünete az éjszakai nyughatatlan úszkálás és a gerinc elferdülése. A megbetegedett halakat a lehető leggyorsabban el kell különíteni, hogy a betegség kiterjedését megakadályozzuk. A kezelés módja nem ismert.


rothadas Végstádiumú úszórothadás

Ez a megbetegedés gyakran rossz higiéniai körülmények és túl nagy állomány esetén lép fel. Csak ilyen feltételek mellett válnak az egyébként az akváriumban kis létszámban jelen levő baktériumok komoly veszéllyé.


Bakteriális kopoltyúrothadás


Kezelés lásd fent.


Aeromonas- vagy Pseudomonas-baktériumok

Kezelés lásd fent.


Hasvízkór

A hosszan tartó stresszhelyzet miatt, pl. a szervesen erősen megterhelt víz okán, a halak immunrendszere legyengül, így a szervezet a baktériumok számára támadhatóvá válik. Gyakran csak az állomány egyes halai válnak veszélyeztetetté. A betegség általában a belek bakteriális fertőzésével kezdődik. Ez ugyanakkor más megbetegedések végstádiumú jellegzetességeként is felléphet. A belek fertőzése nyálkás ürülékben nyilvánul meg. A további lefolyás során a belek nyálkahártyája felbomlik (fehér nyálkaszálakként kilökődnek). A felvett táplálékot az állat nem tudja már megemészteni. A károsodott bélnyálkahártya a kórokozók számára átjárhatóvá vált, így ebben a stádiumban más szervek is megfertőződnek, ill. a tápanyaghiány miatt degenerálódnak. Ha végül fellép a vesék funkciózavara, akkor a nem kiürült folyadék összegyűlik az állat testében (felpuffadt test), a pikkelytáskákban (pikkelyre-pedezettség) vagy a szemek mögött (guvadt szemek). Ha az úszóhólyag is begyulladt, akkor ez többnyire abnormális úszási viselkedésben nyilvánul meg. Amelyik halaknak ilyen tüneteik vannak, azokat gyakran már nem lehet megmenteni.
Amennyiben ezeknek a jeleknek bármelyikét felfedezné, azonnal kezdje meg a kezelést a fent említett készítményekkel. Ideális esetben vegye ki a megfertőzött halakat, amelyek sok kórokozót ürítenek ki, egy karanténba és használja a három sera baktopur preparátum kombinált adagjait. A betegség további elterjedésének megakadályozására a fő medencében, az érintett halak eltávolítása után, használjon pl. sera baktopur terméket. Minden esetben ügyeljen a kifogástalan vízminőségre.

Hírdetés

Online

37 vendég