Természetes etetés

Mind a rákok, mind a garnélák az omnivor állatokhoz tartoznak, azaz mindenevők. A természetes életterük többnyire viszonylag kevés növényt kínál, cserében azonban gazdag a kínálat a vízbe esett lombból és fából. Ezek a szétbomló, szerves anyagok (mállási termékek, ill. málladékok) a rájuk növő mikroorganizmusokkal (gombák, baktériumok, egysejtüek), valamint az algák fontos táplálékforrásnak számítanak. Az étlapot kiegészíti minden, amit a rákok meg tudnak találni vagy el tudnak kapni: kis állatok, pl. csigák, kagylók, férgek, néha még kis halak is, de gyakorta döghús vagy érett gyümölcsök is. Néhány rák még a kannibalizmustól sem riad vissza annak érdekében, hogy a proteinszükségletét fedezni tudja.

A legértékesebb összetevők

A rákfélék ilyen sokrétü igényeinek kielégítésére a sera kifejlesztette az  innovatív rákeledeleket, a sera crabs natural-t és a sera shrimps natural-t. Az értékes össze tevők és a kíméletes feldolgozás ideális főtáplálékká teszik ezeket az eledeleket a rákfélék számára. Az egyedülálló tápanyag-összetétel kizárólag vízi organizmusok felhasználásán alapul: pl. tengeri halak, Gammarus-rákok, spirulina- és tengeri algák, amelyek a protein- és zsírellátásért felelősek. A benne levő proteinek azáltal válnak megfelelővé a rákfélék számára, hogy a felhasználható aminosavösszetételük ideális.

Különösen jól emészthető

Az eledel ilyen módon különösen jól emészthető, aminek köszönhetően a vizet nem terheli emésztetlen anyagcseretermékekkel.
 

Optimális ellátás

Ez az összetétel továbbá garantálja az alapvető omega-zsírsavakkal történő ellátást. A magas spirulina- és tengeri alga tartalom, valamint a számos magas tápértékü füszernövény és zöldség fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket szállít az állatoknak, mint pl. a természetes jód a tengeri algákban, amely elősegíti a szabályozott vedlést. A csalán – számos megfigyelés is megerősíti – gyulladás csökkentő és termékenységfokozó hatással van a garnélákra és rákokra. A füzfakéreg és az égertoboz természetes ballasztanyag-forrásként szolgál, ezen kívül ezeknek az alkotóelemeknek antibakteriális és gombaölő hatása van. A Gammarus-rákok és a zöldhéjú kagyló az eledelt különösen vonzóvá teszik. A hozzáadott aromákat – mint minden sera eledelnél – itt is problémamentesen ki lehetett hagyni. A sera még inkább szeretne megfelelni a természetesség igényének, ezért egyáltalán nem használtunk színezőanyagot.

Természetes színezőanyag

Mindkét eledel kizárólag a saját összetevőikből adódó értékes, természetes színező anyagokat tartalmazza, pl. az erősen színserkentő és vitaminhoz hasonló astaxanthint a hematococcus-algából. A Vitalimmun-Protect-formula összetevői, valamint a legújabb tudományos ismereteknek megfelelően elkészített receptúra a sera crabs natural és sera shrimps natural termékekben elősegíti a garnélák és rákok egészséges fejlődését (szabályozott, biztonságos vedlési tevékenységgel), a briliáns színeket, a termékenységet és a vitalitást.

Az ideális eledelforma

A két eledel formájának köszönhetően -golyócskák a sera shrimps natural esetén és egyedülálló gyürük a sera crabs natural esetén - az állatok az eledelt védett helyekre vihetik, hogy ott stresszmentesen meg tudják enni.
A rákok előnyben részesítik a sera crabs natural karikáit Ezekkel a gyürükkel szabályos kötélhúzást hajtanak végre, amíg egy egész gyürüvel vagy - kisebb fajoknál - egy letört darabbal el nem vonulnak egy nyugodt sarokba. A gyűrűformát az ollós rákok különösen könnyen tudják megragadni. Mindkét eledel gyorsan lesüllyed és legalább 24 órán keresztül megőrzi formáját a vízben. Az ízük és összetevőik eközben nem vesznek el. így az eledel optimálisan kielégíti ezeknek az állatoknak a táplálkozási szokásait és a vizet sem terheli feleslegesen. Ajánljuk, hogy naponta etessen ezekkel a teljes értékü eledelekkel, amelyek egyébként kiválóan alkalmasak tengeri rákfélékhez is és szívesen fogyasztják a harcsák is.
A kisebb garnélák szeretnek felemelni egy golyócskát és forgató mozgás közben lecsipdesni egyes darabokat. így legelik le a természetben pl. a kisebb köveket is. Nagyon kicsi vagy fiatal garnéláknál egy sera shrimps natural golyócska több állatnak is elég. Ha egy garnéla már eleget evett, elengedi a darabot és a következő folytatja az evést.

Változatosságképpen

Változatosabbá teheti az eledelkínálatot, ha alkalmanként leveses zöldségdarabokat (pl. borsó, cukkini, répák) és lombleveleket (pl. tölgy, bükk, dió, tengeri mandula) ad táplálékként. A zöldségeknél ügyeljen arra, hogy csak biotermesztésü zöldségeket használjon, mert a garnélák és rákok extrém érzékenyen reagálnak a féregirtó szerekre. A sera marin gourmet nori - természetes, könnyen emészthető nori-algák rákoknak is kiváló táplálékkiegészítőként szolgál, és egy eledelkapocs segítségével süllyed alá.

Etetés társas akváriumokban

A társas akváriumokban, amelyekben a sera vipan® termékcsaláddal (sera vipan®, sera vipagran®, sera vipachips) történik az etetés, a szocializált rákfélék is örömmel megosztják a táplálékot a többi lakóval. A sera Spirulina Tabs terméket is szívesen fogadják. Ilyen módon nem maradnak eledelrészecskék az akváriumban és elkerülhető a víz túlságos, szerves megterhelése. Legalább hetente egyszer a társas akváriumokban is kell sera crabs natural illetve sera shrimps natural termékekkel etetni, hogy a rákfélék speciális igényeit is kielégítsük.
 

 

 

Hírdetés

Online

33 vendég