Vízelőkészítés

A víz helyes betöltése

Hogy a víz a sódert és a feneket ne kavarja fel, először tegyen egy lapos tányért a sóderre. Lassan folyassa rá a kézmeleg vizet (24-26 °C), amíg az akvárium 2/3-ad részig meg nem telik. A sera precíziós hőmérő egyszerűvé teszi a hőmérséklet ellenőrzését.
 

A víz előkészítése

A rákok még sok halnál is érzékenyebben reagálnak a víz kémiai terhelésére. Emiatt a vezetékes vizet elő kell készíteni. A medence minden egyes feltöltésénél, akár első feltöltés, akár részleges vízcsere, mindig adjon sera aquatan®-t vagy a speciálisan rákoknak kifejlesztett sera blackwater aquatan-t a vízhez. Ez azonnal megköti a nehézfémeket, tisztítja a vizet és semlegesíti a méreganyagokat, pl. az agresszív klórt. Ezen kívül ajánlott, pl. a beüzemelési időszakban vagy igény esetén, a sera super carbon-t, mint aktívszenet használni, ami megbízhatóan eltávolítja a méreganyagokat a vízből.

Ügyeljen arra, hogy a víz megfelelő keménységű legyen. A vízkeménység az alkálifémek oldott ionjainak koncentrációját jelzi. A lágy víz kevesebb ilyen iont tartalmaz – elsősorban kalcium- és magnéziumionokat – mint a kemény víz. A legtöbb garnélafaj az eredeti biotópból kifolyólag inkább a lágy vízhez szokott.

Ezért a vörös cseresznyegarnéla (tüzgarnéla) és az amano garnéla számára 4-16 °dKH közötti karbonát-keménység, míg a méh-és a tigrisgarnéla számára még alacsonyabb, 2-10 °dKH közötti karbonát-keménység szükséges. Ezért az 5-10 °dKH közötti karbonát-keménység minden esetben helyes. A rákok az életterükből kifolyólag a kissé keményebb vízhez szoktak. Ha a karbonát-keménységet a kemény vezetékes víz miatt csökkenteni kell, akkor használjon sera super peat tőzeg-granulátumot a szürőben. Ezáltal a káros gombák és baktériumok növekedését is meg tudja gátolni. A karbonát-keménységet a sera kH-teszttel tudja megmérni és adott esetben a sera KH/pH-plus termékkel tudja növelni.

Azonnali segítség

Amennyiben minden óvatosság ellenére a káros anyagok koncentrációja hirtelen megnövekszik, a sera toxivec® azonnal mega kadályozza az akvárium élőlényeinek akut mérgezését.

Amano garnéla (Caridina multidentata)
Vörös cseresznyegarnéla (tüzgarnéla) ( Neocaridina heteropoda var. “Red”)
 

Hírdetés

Online

37 vendég