Vitamin | Melyik vitamin miért hasznos | Hiány jelenség |
A | Segíti a látást és a növekedést. Ezenkívül mûködik még mint bőr védő, termékenységi vitamin. | Szemkárosodások, bőrvérzések |
B1 | A táplálék szénhidráttartalmából energiát nyer és az agyat, valamint az idegeket látja el cukorral (ideg táplálék!). | Mozgászavarok, görcsök |
B2 (PP) | A protein értékesítésénél játszik szerepe, az izomzat felépítésébe és a nyálkahártya védelmében van jelentős szerepe. | Bőrvérzések, idegrendszeri zavarok |
B5 | Különböző enzimek, felépítésében van fontos szerepe. | Kopoltyúkárosodás |
B6 | Az idegrendszer számára fontos. | Idegrendszeri károsodás, tipikus jelentkezési forma mozgászavar. |
B12 | Az emésztőszervek; és a szervezet oxigénellátását biztosító vörös vértestek hemoglobinok felépítéséhen fontos szerepe van. | Vérszegénység, (Anämia), apátia növekedési zavarok |
C | Döntő szerepet játszik az ellenálló képesség erősítésében, valamint a csontváz felépítéséhez is fontos. |
Betegségre való hajlam, kopoltyú deformáció. Mivel a C-vitamin eredeti állapotában nagyon érzékeny a levegőre a sera tápok egy hosszú időre stabilizált formáját tartalmazzák a C vitaminnak. |
D3 | Szabályozza a kalcium és foszfor felvételt, így a csontok és a csontváz szempontjából nagyon fontos. | Csont deformáció (rachitis) |
E | Gerjeszti a termékenységi hormonok képzését. Ezen keresztül stabilizál a tápban, más vitaminokat, valamint a telítetlen zsírsavakat. | Terméketlenség, máj elzsírosodás |
H (Biotin) | Növekedési faktor. |
Növekedési zavarok, étvágytalanság, görcsök |
K | Segíti a véralvadást sérülések után. | Zavarok a sebgyógyulásban, májkárosodás |
Cholin | A zsírok emésztéséhez szükséges. | Többek között máj zsírosodás |
Egy vitamin hiányát nem lehet egy másik vitamin többletével kiegyensúlyozni. Ezért a sera tápokban levő multivitamin-komplex rendkívül gondosan lett összeállítva.
Összetevők
A fajnak megfelelő tápláláshoz a haltápnak tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok kiegyensúlyozott összetételének kell lennie. A legfontosabb összetevők és azok jelentősége az ön díszhalai számára:
Ballaszt anyagok
A bélrenyheségre hat. Ez gyakran lép fel a diszkoszhalaknál, ha hosszabb időn át csak ballasztanyagban szegény vakart marhaszívvel etetik. Eltekintve a ballasztanyaghiánytól az ilyen táplálás rendkívül egyoldalú.
Fehérje (protein)
A protein gazdag táplálás az izomzat erősítésére szolgál, tehát a protein egy valódi erősítő táp minden hal számára. Az állati protein azonban könnyebben emész-thető, mint a növényi. A túlnyomóan húst fogyasztó halaknak csak rövid egyenes bélre van szükségük. A növényevő halaknak hosszabb spirálalakú kanyargó belük van. Ezt az eltérést a sera tápanyagkutatása és fejlesztése a fajnak megfelelő táp fajták fejlesztésekor figyelembe veszi.
Szénhidrát és zsír
A legfontosabb energiaforrások a halak számára. Túl sok zsír azonban elzsíroso-dáshoz, szervkárosodáshoz vezet, így halai életét szükségtelenül megrövidíti. A zsírnak és a vitaminnak, mint a sera haltápoknál megfelelő arányban kell legyenek, hogy a halak szervezete megfelelő mennyiségű zsírt tudjon elégetni.
Ásványi anyagok
mint pl. a kalcium a csontok felépítésében fontosak, ezért az egészséges növekedés szempontjából nélkülözhetetlenek.
Nyomelemek
különböző feladatokat látnak el a szervezetben. Gyakran enzimek alkotóelemei, melyek gyakran szerszámkén működnek a szervezetben. Nyomelemekre a halaknak csak nagyon kis mennyiségben van szükségük.
14. oldal / 15
69 vendég