Természetes szűrés

Technika

A víztisztítás sematikus bemutatása akváriumban sera szűrőtöltetekkel, amely külső és belső szűrőnél egyaránt alkalmazható.

Mechanikus előtisztítás

A sera biofibres vagy sera szűrőszivacsok visszatartják a durva részecskéket és a lebegő anyagokat.

Biológiai víz tisztítás

A sera filter biostart tisztító baktériumai letelepednek a sera siporax-ban és azonnal megkezdik a biológiai károsanyag lebontást a szűrőben. A vulkáni kőben található tisztító baktériumok a sera bio nitrivec-ből tisztítják az akvárium vizét.

ammónium/ammóniák


(NH4/NH3)


nitrit (NO2)


nitrát (NO3)


növényi eledel


tiszta víz

Mechanikuszáró tisztítás

A sera szűrővatta vagy sera szűrőgyapjú visszatartja a finom koszszemcséket. A sera szűrőgyapjút a sera szűrőszivaccsal együtt is be lehet vetni a mechanikus előtisztítás érdekében.

 

Sera víztisztítás, mint a természetben

 

A természetben a víz talajrétegeken keresztül szivárog, és így mechanikusan tisztul meg. A mikroorganizmusok a vízben ártalmas anyagokból tápanyaggá alakulnak át. A vízforrásokon, patakokon, folyókon keresztül jut a tengerbe. Ezekben a vizekben is mikroorganizmusok (“tisztítóbaktériumok”) gondoskodnak a káros anyagok pl. halürülék, elpusztult növények biológiai lebontásáról.

Ezen elv alapján működik az akvárium vizének tisztítása a sera szűrőrendszerrel.

Mechanikus víztisztítás

A mechanikus víztisztításnál a nagyobb szennyeződésdarabok, mint pl. tápmaradékok növény- és algadarabok kerülnek kiszűrésre, ezáltal a biológiai szűrőanyag nem tömődik el.

A sera biofibres vagy sera szűrőszivacsok hatékonyan visszatartják a durva koszszemcséket. Így védik az utánuk következő szűrőanyagokat a durva elszennyeződéstől és növelik a szűrő biológiai hatékonyságát.

A sera szűrővatta stabil szálakból áll, így a legkisebb szennyeződés darabokat is hosszabb időn át ki tudja szűrni anélkül, hogy el tömődne vagy összeesne. A sera szűrővatta akvárium vízzel többször is mosható.

A sera szűrőgyapjú megakadályozza, hogy a vattadarabok fennakadjanak a motorban. A szűrőrendszertől függően a sera szűrő gyapjúnak ugyanaz a szerepe, mint a sera szűrővattának.

 

Biológiai víztisztítás

A sera siporax-ot a szűrőben használjuk. A sera filter biostart különböző baktériumtípusainak ideális munkafeltételeket teremt. A károsanyaglebontás azonnal megkezdődik. Az eledel- és növényi maradékokat, valamint a halak ürülékét a mechanikus szűrés után ammóniummá alakítja. A nagy, érdes felületen a nyálkát képző baktériumok optimális tapadást találnak. Itt elegendő oxigénben részesülnek. Ezek a baktériumok dolgozzák fel az ammóniumot nitritté (aerób folyamat).

A sera siporax extrém nagy nyitott pórusú alagútszerkezete lehetővé teszi az anaerób baktériumok ideális ellátását tápanyaggal és minimális mennyiség° friss vízzel. Az alagutak belsejében oxigénszegény körülmények vannak, melynek hatására a nitrit nitráttá alakul. A baktériumok a nitrát további lebontására ingerlődnek, hogy elegendő oxigénhez jussanak. A nitrátmaradék mennyisége a növények számára szolgál táplálékul.
 

Hírdetés

Online

25 vendég