Víztisztítás a természet mintájára

Fehérjék és más szerves anyagok lebontása

A tengervíz fizikai-kémiai tulajdonságai az édesvízzel szemben  bővebb, más jellegű szűrést igényelnek. A vízben oldott proteinek (fehérje), például a halak váladékai, beáramoltatott levegő segítségével távoznak a vízből.
Ezt a feladatot a habtalanító (szkimmer) látja el. A sera marin Protein Skimmer PS 130-as termékről további információt a termékhez mellékelt szerelési- és használati útmutatóból kaphat.
 

Mechanikus víztisztítás

A mechanikus víztisztítás a nagyobb és keményebb szennyeződéseket (pl. eledelmaradékok és algarészek) visszatartja, hogy a biológiai szűrőanyagok ne duguljanak el. Ezeket a durva részecskéket a sera marin Biotop Cube 130-ban a szűrőszivacsok tartják vissza.
Ezáltal a szűrők biológiai hatékonysága jelentősen növekszik. A szűrőanyagokat rendszeresen ki kell mosni, hogy megakadályozhassuk, hogy a víz a szennyeződések miatt terhelődjön és a szűrőanyagok magas átfolyást tudjanak biztosítani.
 

Biológiai víztisztítás

A hasznos baktériumok biológiai károsanyag-lebontás révén tisztítják a tengervizet. Ide tartoznak a nem lefölözhető anyagok, mint például az ammónium, az ammóniák vagy a nitrit. A tisztítási folyamat speciális szűrőanyagokon keresztül zajlik. A szűrőtől függően erre saját szűrőkamrák találhatók, mint például a sera marin Biotop Cube 130 esetében.
A biológiai víztisztítás minőségének tekintetében 
két alkotóelem bír döntő jelentőséggel:

1. A tisztítóbaktériumok

2. A szűrőanyag
 

A tisztítóbaktériumok végzik a munkát

sera ammovec hasznos tisztítóbaktériumok legkülönbözőbb fajainak millióit tartalmazza, amelyek többek között algarészeket, eledelmaradékokat és halürüléket dolgoznak fel.
A szűrőbaktériumoknak a munka elvégzéséhez megtelepedési felületekre van szükségük. A megtapadási felületek felépítésétől függ a víztisztítás minősége.
 

A szűrőanyagok gondoskodnak az optimális munkakörülményekről

sera siporax® szűrőanyag egyedülálló a felszíni szerkezetét tekintve. A sera siporax® a sera ammovec különböző baktériumfajainak nyújt ideális körülményeket. A nagy, durva felszínen a baktériumoknak ideális a tapadásuk. Elégséges oxigénhez is jutnak. Ezek a baktériumok dolgozzák fel az ammóniumot nitritté (aerob folyamat).
sera siporax®-ban található rendkívül sok nyitott pórusú alagútszerkezet lehetővé teszi az anaerob baktériumok tápanyagokkal és nagyon kis mennyiségű friss vízzel történő ellátását. A baktériumok kénytelenek a nitrátokat tovább bontani, hogy oxigénhez jussanak. Így folyamatosan csökken a nitrát mennyisége. A nitrát maradékait pedig a díszalgák használják fel táplálékul. A csövecskék nagy belső keresztmetszete révén a lebontott anyagok gyorsan eltávoznak, anélkül, hogy a baktériumokat is állandóan elhordaná a víz.
Az ammónium / ammóniák, a nitrit és a nitrát mennyiségét a sera NH4/NH3-teszt, a sera NO2-teszt és a sera NO3-teszt segítségével tudja megállapítani.

Fontos:

A baktériumok letelepedésére szolgáló szűrőanyagoknak mindig csőszerkezetűnek kell lenniük. Így a víz belül a csövecskékbe tud folyni. Ennek következtében nem keletkezik dugulás vagy letapadás, ami a szűrőfolyamatot akadályozná.
1 liter sera siporax® terméknek ugyanakkora a biológiai lebontó teljesítménye, mint kb. 34 liter keramikus szűrőanyagnak.
 

Kevesebb káros baktérium UV-tisztítással

A szűrés után beépített UV-egység, például a sera marin Biotop Cube 130 esetében, csökkenti a baktériumokat a vízben, amelyek káros hatással lehetnek az állatállományra. Az UV-sugárzás gondoskodik a kórokozók gyengítéséről és ezáltal megakadályozza ezeknek a káros baktériumoknak a gyors növekedését.
Az UV egységet a beépített UV-csővel együtt kb. 12 hónap elteltével ki kell cserélni, mivel csökken a sugárzási erejük. Az UV-tisztítót, a hatás érdekében, 24 órán keresztül üzemeltetni kell. Csak akkor kapcsolja ki, ha a vízben szeretne valamilyen munkát elvégezni.
 

Speciális sera szűrőanyagok
A mérgező anyagok eltávolítása

sera super carbon szűrőszén különösen tiszta és nagy felülettel rendelkezik. A legrövidebb idő alatt felemészti az akváriumban található mérgező anyagokat. A sera super carbon szűrőszén szuper nagy szűrőfelületének köszönhetően 6 hétig aktív marad. Ennyi idő elteltével azonban a felvevő-kapacitása kimerül, és a szűrőszenet minden esetben el kell távolítani a szűrőből.
 

A kavicsalgák eltávolítása

A szilikát elősegíti a kavicsalgák növekedését a tengervízi akváriumban. A vízművek a szilikátot korróziógátló adalékként adják a vezetékes vízhez. Ezzel a vízművek a vezetékeket védik, ugyanakkor minden tengervízi akváriumban károkat okoznak ezzel. A sera marin silicate clear tartósan megköti a szilikátot és ezzel elveszi a gyorsan növekvő kavicsalgák elől a vázuk építéséhez szükséges anyagot.
Eddig nehezen lehetett mérni a szilikát mennyiségét. Az új sera SiO3-teszt segítségével azonban egyszerűen megállapítható a koncentráció mértéke a vezetékes vízben vagy a tengervízi akváriumban.
 

Hírdetés

Online

28 vendég