Tengeri só

A tengervízi akvárium létalapja

A természetes tengervíz használata nem lehetséges és nem is ajánlott. Az akváriumok számára a tengervíz tengeri só hozzáadásával készül, mivel a tengerlakók erős változásoktól mentes, stabil körülményeket igényelnek. A sera marin basic salt kiváló homogenitással rendelkezik, valamint gyorsan és maradéktalanul feloldódik, kristálytiszta tengervizet eredményezve. A természetközeli puffer-rendszernek köszönhetően a pH-érték precízen és megbízhatóan a korrekt tartományban marad. A sera marin basic salt a természetesnek megfelelő pH- és KH-értékekkel rendelkezik, valamint nitrát-, szilikát- és foszfátmentes.
sera marin basic salt termékkel az előkészített tengervízben biológiailag megfelelő a kalcium- és magnéziumtartalom. A sera marin reef salt termék ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sera marin basic salt. Ugyanakkor ez egy rendkívül jó minőségű természetközeli tengeri só a pompás sziklazátonyok számára. Az egyes összetevőket úgy vegyítették, hogy nem tartalmaz semmilyen káros anyagot. Mindig reprodukálható eredményeket lehet megcélozni. Vízcsere esetén még a legérzékenyebb organizmusok sem reagálnak stresszel. A legigényesebb gerinctelenek szükségleteit kielégíti és hatékonyan megakadályozza a hiánybetegségeket.
 

A vezetékes víz előkészítése

A vezetékes víz sok adalékkal és természetes anyagokkal rendelkezik, amelyek az ember számára élvezhetővé teszik a vizet, de a tengervízi akváriumokban élő élőlényeknek károkat okoznak. A díszhalak védelmére és a jelenlevő nehézfémek és a klóraminek megkötésére sera aquatan® termékkel készítse elő a vizet. Még a visszaforduló ozmózisvíz is tartalmazhat káros anyagokat és károsíthatja az állatokat.
A halak és a gerinctelenek az egészséges vízben láthatóan jobban érzik magukat, az akvárium gondozása kevesebb munkával jár.
sera aquatan® a Bio-Protect Formulával a vezetékes vizet és az ozmózisvizet azonnal a halak számára alkalmas tengervízzé alakítja, amelyek a következő előnyökkel járnak a tengervízi akváriumban élő élőlények számára:
  •  az agresszív klór azonnal eltávolítása
  •  a nehézfémek azonnali megkötése
  •  pompás színek és vitalitás
  •  nyálkahártya- és kopoltyú-védelem a bőrvédő kolloidoknak kös zönhetően
  •  kevesebb stressz és az idegrendszer támogatása B-vitaminnal
 

A tengervíz elkészítése

A tengervizet egy erre alkalmas és elég nagy edényben, pl. egy műanyag esővízgyűjtő hordóban (mivel ez korróziómentes) készítse el. Ennek folyamán kövesse a mindenkori tengeri só útmutatóját.
A nitrátértéknek 10 mg/l alatt kell lennie, foszfátot és szilikátot pedig nem szabad kimutatni. Hogy ebben biztos lehessen, tesztelje a vizet a víztesztekkel (sera foszfát-, sera szilikát- és sera nitrát-tesztekkel). A mérési értékeket a megfelelő vízműtől is beszerezheti, ill. az interneten is utána nézhet.
Szórja bele a sót a vízbe és keverje el, amíg el nem éri a kb. 35 ezrelékes szalinitást (azaz kb. 35 grammot literenként). Kb. 26 °C-on ez 1,023-as sűrűségnek felel meg. A felépítéstől függően kb. 130-150 liternyi tengervízre lesz szüksége egy 130 literes akváriumhoz. Ehhez mintegy 5 kg tengeri sót kell felhasználnia.
A tengervizet kb. 24 óra elteltével egy szivattyúval jól meg kell mozgatni és szellőztetni az edényben. Ezután a víz abszolút tisztának látszik.
 

A sótartalom mérése

Helyezzen egy szabadon úszó sera marin areométert (sűrűségmérőt) az akváriumba. Az areométer annál mélyebbre merül a vízben, minél kevesebb só van a vízben. A készülék egy integrált skálán jelzi ki a vízsűrűséget. Olyan akváriumokban, ahol alsóbbrendű állatok is vannak.
A sűrűségnek 1,022-1,024g/cm3 között kell lennie 26 °C-os vízhőmérséklet mellett. Ha szükséges, adjon hozzá még sót vagy hígítsa előkészített vízzel. A tengervizet azonban most még ne tegye az akváriumba.
 

Hírdetés

Online

47 vendég