Rendszeres ápolás

Etetés

A főétkezések

A tengervízi halaknak több jódra és már ásványi anyagokra van szükségük, mint az édesvízi halaknak. A sera haleledelben több mint 50 különböző nyersanyag gondoskodik a kiegyensúlyozott, természetes táplálkozásról az akváriumlakók számára. Ezáltal erősödik az immunrendszerük és a nyersanyagok megakadályozzák a hiányjelenségek fellépését. Minden sera eledelfajta kimondottan foszfátszegény.
sera marin coraliquid energiagazdag folyékony eledel, planktonon alapul és speciálisan az alsóbbrendű, szűrő tevékenységet végző állatok számára fejlesztették ki.
sera marin GVG-mix lemezes eledel, ínyencségekkel a tengeri halak számára. A sokoldalú alapeledel jódot és más tengeri algákból, kis rákokból és planktonból nyert ásványi anyagokat, valamint szúnyoglárvákból, dafniákból és artemia-rákokból nyert értékes nyersanyagokat tartalmaz.
Azoknak a halaknak, amelyek a korallágak között, a középső vízrétegekben vagy a fenéken keresik a táplálékot, ideális eledel a sera marin granulat. Lassan süllyed le, gyorsan puhul, és mégis tartósan megőrzi szilárd állagát. Ezáltal egyáltalán nem terheli a vizet.
sera marin gourmet nori ideális táplálékot nyújt a legtöbb tengeri halnak és ráknak, de a tengeri sünöknek is. Másodperceken belül megduzzad a tengervízben, így ritka, természetközeli eledelt jelent.
Egészséges ínyencségek

sera Spirulina Tabs megtapad az akváriumfalon. A teljesen növényi alapanyagú, prémium minőségű tabletta 20 %-ban értékes spirulina algákból áll. Az algát fogyasztó állatok számára, mint pl. a doktorhal vagy a nyálkáshalak, a sera Spirulina Tabs alapvető táplálék.
sera FD Artemia Shrimps egészséges finom sórákokból készült ínyencség minden tengeri hal számára.
sera FD Krill egy karotinban gazdag, kis rákféle, ami az óceánban él és planktonnal táplálkozik. A sera FD Krill rendkívül gazdag vitaminban és ideális a halak megerősítésére és a petézési készséget is növeli.

 

A vízcsere

A sikeres gondozás fontos eleme a hetenkénti rendszeres, 10 %-os vízcsere, a 3 hónapos bejáratási időszak letelte után. A vízcserét egyben a fenék tisztítására is használja fel. A sera aljzattisztítóval ezt a munkát egyszerűen és tisztán el tudja végezni.
A szalinitás ingadozását elkerülheti azzal, hogy egy jelzést tesz az akvárium külső falára. 
Mindig töltse fel az akváriumot a jelzésig, hogy az elpárolgott vizet pótolja. A vizet mindig tisztítsa meg a káros anyagoktól a sera aquatan® segítségével. Minden vízcsere előtt húzza ki a fűtőt a hálózatból, mivel a vízszint csökkentésével a szűrőrendszerben is csökken a víz szintje.
 

A nyomelemek, a kalcium és a makroelemek pótlása

A fenti elemeket a természetközeli körülmények fenntartásának érdekében rendszeresen pótolni kell a tengervízi akváriumban, különösen vízcsere után. Csak így lehet biztosítani az állatok egészséges növekedését. 
Különösen a korallok, de a csigák és kagylók is a vízből nyerik a kalciumvegyületeket és a nyomelemeket. Az üledékben található baktériumok szintén csökkenthetik ezeket az elemeket a kicsapódás miatt.
 

A kalcium pótlása

Ha a kalcium-hidrogén-karbonát koncentrációja erőteljesen csökken, a savak és alkáli befolyások ugrásszerűen megváltoztathatják az akvárium pH-értékét, ami a tengervíz lakóinak érzékenységét tekintve mindenképp kerülendő.
Ha rendszeresen adagolja az sera marin COMPONENT 1 Ca és a sera marin COMPONENT 2 Ca pH-Buffer termékeket, akkor egyszerűen meg tudja tartani az egyenletes koncentrációt.
A két komponensű pufferrendszer két üvegben kapható. Mindkét alkotóelem magas koncentrációban van jelen, amelyeket egymással kombinálva nem lehet tárolni. A természetben a kalciumkoncentráció kb. 450mg/l, míg a karbonát keménység kb. 9°dKH. Az akváriumban ajánlott a karbonát keménységet 10 °dKH-ra felemelni. A sera Ca-teszt és a sera kH-teszt segítségével megbízhatóan meg tudja mérni a kalcium-koncentrációt és a karbonát keménységet.
 

A nyomelemek pótlása

Az állatok és a növények esetében sok anyagcsere-folyamat igényel katalizátort. Ezek az egyes építőanyagokat reakcióra ingerlik, és az organizmusban elindul a szükséges alapanyagok képzése. Az ilyen biológiai katalizátorokat nevezzük enzimeknek. Néhány ilyen enzimben ritka fémionoké a főszerep. Ezek a tengervízből származnak és az állatok vagy a vízből vagy a táplálékból nyerik ki őket.
A nyomelemek az új sera marin COMPONENT 3 trace elements Anionics és a sera marin COMPONENT 4 trace elements Kationics oldatokban találhatók meg. Mivel ezeket a nyomelemeket az állatok és növények felhasználják, feltétlenül szükséges a rendszeres pótlás.
 

A stroncium és a magnézium pótlása

A gyakori és a ritka ionok között, természetes koncentrációjukra tekintettel, az ún. makroelemek találhatók. Ide soroljuk a stronciumot és a magnéziumot is. A stronciumról tudjuk, hogy a rendelkezésre álló ionok a kőkorallok vázába épülnek és ezért szükséges a pótlásuk. A magnéziumot elsősorban a korallin algák igénylik. Ezek az élő kövekre telepednek ibolyakék színű bevonatként, ugyanakkor van számos, inkább faformájúra növő faj is.
Amennyiben a magnéziumkínálat 1.250-1.300 mg/l-rel természetesen biztosított, akkor ezen algák számára biztosítottak a jó növekedéshez szükséges követelmények. Mindkét fémion magas koncentrációban van jelen a sera marin COMPONENT 5 strontium ill. a sera marin COMPONENT 6 magnesium termékekben. A túladagolást kérjük, kerülje, mivel így csökken a kalciumtartalom. A sera Mg-teszttel megbízhatóan meg tudja mérni a magnéziumkoncentrációt.
 

A jód pótlása

A jód nem marad meg sokáig a vízben. Az egyéb ionok magas koncentrációja miatt a jód kicsapódik. Ezzel kikerül a vízből és nem áll rendelkezésre az akváriumlakók számára.
sera marin COMPONENT 7 iodine termékkel egyszerű módon juttathatja a jódot a vízbe. Ajánlott, hogy minden nap egy cseppet adagoljon 100 literenként a vízhez.
 

A szűrőanyagok tisztítása

A mechanikus szűrőanyagokat hetente egyszer ki kell mosni. Mivel a durva részecskéket felfogják a mechanikus szűrőanyagok (szivacsok), a sera siporax® biológiai szűrőanyagot csak minden 3-6 hónapban kell kimosni. Ehhez a részleges vízcsere vizéből használjon fel tengervizet.
Addig mossa a szűrőanyagokat a leeresztett tengervízben, amíg már nem szabadul fel zavaros anyag. A hiányzó vizet pótolja újonnan elkészített és érlelt tengervízzel. Adjon hozzá sera ammovec terméket, hogy pótolja a nitrifikáló baktéri-umokat, amelyek a vízcserével távoztak.
 

A túl sok alga eltávolítása

Ha az akváriumában olyan algák növekednek, mint pl. a Caulerpa, akkor jól szemmel kell tartania az alganövekedést. A gyorsan növekvő Caulerpa-algák rendszeresen benőhetik az alsóbbrendű állatokat. Az algák eltávolításakor óvatosan járjon el, és ne távolítson el egyszerre túl sok algát.
Az algák “leveleinek” esetében ún. “thallikról” van szó. Ezek egyetlen sejtből állnak, amelyet, ha óvatlanul szakítunk ki, az alga a nitrát tartalmú sejtlevet a vízbe ürítheti.
Járjon el óvatosan az alábbiak szerint:
A rizómának (ez a fonal, amelyből az egyes thallik növekednek) a thallik mellett törékeny részei vannak, amelyeknél fogva az alga óvatosan eltávolítható. A Caulerpa-algák nem kívánatos részeit azonnal vegye ki az akváriumból. Ügyeljen arra, hogy eközben az alga ne sérüljön meg, különben mégis kifolyik a sejtlé.
 

 

A lerakódások eltávolítása

Ha a vízcserék között az akváriumban pl. elhalt algarészek vagy túl sok eledel rakódik le, ezeket a lehető leggyorsabban távolítsa el, pl. a sera porszívóval. Az el nem távolított lerakódások erősen megterhelik a vizet.

A világítás ellenőrzése

A fénycsöveket egy év után ki kell cserélni. Az emberi szem nem képes követni ezt a folyamatos fényerő-csökkenést.
 

Hírdetés

Online

40 vendég