Állattartási hibák és mérgezések megelőzése és megszűntetése

Halak rosszulléte

amelyet alkalmatlan vagy megterhelt víz ill. nem a fajnak megfelelő tartási feltételek okoznak (pl. nincs rejtőzködési lehetőség, helytelen társítás, stb.)

Megelőzés/Ajánlás:

Tájékozódjon pontosan a gondozott halak speciális igényeiről, használjon minőségi eledeleket a sera-tól és ellenőrizze a fontos vízértékeket. A rendszeres részleges vízcsere és a sera KOI PROTECT használata, valamint a – a szerves terhelések lebontására alkalmazott – sera pond bio nitrivec gondoskodnak a tartósan jó vízminőségről.

Sérülések

pl. túl durva merítőhálóval történt kifogás, szállításból adódó sérülések, hektikus menekülés terülevédő harcok okozta sérülések (erős nekicsapódás a tárgyaknak) vagy okozta sérülések.

Megelőzés/Ajánlás:

Minden tipúsú sérülést lehetőleg el kell kerülni, mivel a sebek gyakran begyulladnak és ez súlyos betegségekhez vezethet. Ha a medencében valamilyen karbantartási munkálatot kell végezni, mindig nagyon óvatosan és nyugodtan járjon el, hogy a szükségtelen stresszt és a pánikszerű menekülési reakciókat, amelyek során a halak megsérülhetnek, elkerülje. Ha ki a akarja fogni a halakat, akkor mindig finom hurkolású, lekerekített sera pond merítőhálókat használjon. Ügyeljen arra, hogy a halaknak legyen elegendő búvóhelyük, hogy megfelelő legyen az állomány nagysága és hogy egymással társítható halakat telepítsen közös medencébe, hogy a veszélyes halak közötti harcoknak elejét vegye. Ha a halak mégis megsérülnének, adagoljon dupla adag sera KOI PROTECT-et (továbbá adott esetben sera pond bio humin-t). Mélyebb sérüléseknél használjon még sera ectopur-t és szükség esetén alkalmazzon era pond omnisan-nal történő kezelést.

Gázbuborék-betegség

(A víz túldúsítása gázokkal)

Megelőzés/Ajánlás:

A gáztúldúsítás többek között akkor is megtörténhet, ha egy nagy vízcsere során hidegebb vizet enged az akváriumba. Hideg, jól szellőző vízben (pl. ami közvetlenül a vezetékből folyik) több az oldott gáz, mint a meleg, állott akváriumvízben. Ha aztán a hozzáadott víz a meleg akváriumban gyorsan felmelegszik, akkor gáztúldúsítás keletkezik, mivel a melegeb víz nem tud olyan sok gázt oldatban tartani. A gáztúldúsítás, ami a halak nyálkahártyáján és a felszínen megjelenő kis gázbuborékok révén válik láthatóvá, a halak ereiben embóliát okozhat. Ha gáztúldúsítás áll elő, akkor gondoskodjon a vízfelszín jobb mozgásáról nyitott medencénél (pl. a szivattyú megnövelt aktivitása révén), hogy a levegő intenzív cserélődése és ezáltal a felesleges gázok távozása lehetővé váljon.
Általában a vízcserénél és a halak áttelepítésénél gondosan ügyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne térjen el több mint néhány fokot. Az erősen ingadozó hőmérséklet – pl. hibásan működő fűtés esetén is – gyengíti a halak védekező rendszerét.

Savbetegség, “savzuhanás“

Megelőzés/Ajánlás:

Mérje meg a pH-értéket a sera pH-teszttel. Ha nagyon alacsony és/vagy erősen ingadozik, akkor ez gyakran a karbonátkeménységgel (KH) függ ösz-sze. Ezért ellenőrizze a KH-értékeket is (sera kH -teszt). Vegye figyelembe, hogy a pH-érték a napszaknak megfelelően eltérhet és különösen éjszaka erősen lecsökkenhet. Szükség esetén a pH-értéket megemelheti a sera KH/pH-plus termékkel és ezzel egyben gondoskodhat a megfelelő pufferről is (a megnövelt KH révén). Továbbá segít még a sera aquatan vagy sera blackwater aquatan alkalmazása is az okozott károk csökkentésében és a gyors helyreállításban.

Lúgbetegség vagy ammóniák-mérgezés

Megelőzés/Ajánlás:

9-es érték feletti pH-ér-téknél fehéres bőrhomályosodás lép fel, az úszók kirojtosodhatnak, és a kopoltyúk kimaródhatnak. Ellenőrizze a pH-értéket a sera pH-teszttel és csökkentse az értéket szükség szerint a sera pH-minus-szal. A magas pH-értékhez hasonló tünetekkel jár az ammóniák-mérgezés is. Ezért határozza meg az ammóniumértéket is a sera NH4/NH3-teszttel.
Magas pH-értéknél az ammónium gyakrabban van jelen a halak számára rendkívül mérgező ammóniák-formában. Ideális esetben a mért értéknek a kimutatható határérték alatt kell lennie. 0,5 mg/l vagy magasabb értékű ammóni-um-terhelés esetén – különösen, ha a pH-érték 7-es érték fölött van – hajtson végre azonnal részleges vízcserét és adjon a vízhez sera pond toxivec-et. Az ammóniák már kis adagban is halálos lehet a halak számára.

Ozmózisos sokk

Megelőzés/Ajánlás:

Az irányadó értékek erős eltérését, ami pl. áttelepítéskor vagy erős vízcserénél léphet fel, lehetőleg el kell kerülni. A hirtelen átállást a megszokottnál jelentősen magasabb vagy alacsonyabb sótartalomra a halak nem tudják kompenzálni.
Ha a halak magas irányadó értékű (magas sótartalmú) vízből alacsonyabb irányadó értékű vízbe kerülnek, ozmózisos sokkot élnek át (fordított esetben is erről van szó). A nyálkahártya leválik és a halak szervezete extrém módon megterhelődik és legyengül. Gyakran lépnek fel ilyenkor szövődmények. A nagy irányadó értékeltérés oda vezethet, hogy a finom porctagok az úszókban szétfeszülnek a magas ozmózisos nyomás miatt. Az úszók ilyenkor nagy darabokban leválnak.
Elkerülheti az ozmózisos sokkot, ha az áttelepítéskor a pH-értéket, a szállításhoz használt víz irányadó értékét és az akváriumvíz irányadó értékét megméri. Kérdéses esetben, új halak vásárlásakor kérdezze meg a kereskedőt, ha Önnek nincs kéznél mérőeszköze, hogy a halak “són” tartottak voltak-e. Óvatosan járjon el természetesen akkor is, amikor a halakat egy sófürdőt követően telepíti vissza az akváriumba. A halak kevésbé érzékenyek az irányadó érték megemelésére, tehát ha sót ad a vízhez. A sótartalom viszonylag gyors megnövelésével a sófürdő terápiás hasznát tudja javítani. Ha azonban nagyobb mértékű a sótartalom megnövelnése, akkor mindenképpen ajánlott az irányadó érték lépésenkénti kiegyenlítése.
A kiegyenlítést végezheti úgy, hogy sószegény vizet ad a sós vízhez, ill. sera ectopur-t adagol a kevésbé sós vízhez. A 100 és 200 μS/cm közötti eltérések nem nyomnak sokat a latba (a sera ectopur egyszerű megelőző, 0,1 g/l, ill. 5 g/50 l-es adagolása az irányadó értéket kb. 200 μS/cm-rel növeli meg). Kis lépésekben, néhány órás alkalmazkodási időszakonként, a víz értékeit óvatosan a mindenkori kívánt értékekre emelheti.

Akut nitrit-mérgezés

Megelőzés/Ajánlás:

Mérje meg a nitrit-tartalmat a sera NO2-teszttel. Ha az érték veszélyes megemelkedett (0,5 mg/l fölé), akkor azonnal nagyobb részleges vízcserét kell végrehajtani és sera pond toxivec-et adagolni. Ha kissé megnöveli a sótartalmat a sera ectopur-ral, akkor az a nitrit a halakra mérgező hatását bizonyos mértékben lecsökkenti. Hosszú távon a mérgező nitrit felhalmozódását hatékonyan megelőzheti egy szűrő használatával, amelynek – a víz mennyiségére vonatkoztatva – elég nagy a megtelepedési felülete a káros-anyag-lebontó baktériumok számára (különösen alkalmas erre: a bioaktív szűrőrendszer a sera siporax pond termékben a sera pond filter biostart-tal, ezen kívül adjon rendszeresen sera pond bio nitrivec-et a vízhez a tó egészséges baktériumflórájának fenntartása érdekében).A kismértékű nitrit-terhelés is maradandó károkhoz vezethet.

Biológiai víztisztítás

A sera pond filter biostart-ot egyszerűen csöpögtesse a sera siporax pond-ra. A szűrő azonnal biológiailag aktívvá válik. A sera pond bio nitrivec-et adagolja a tóba. Azonnal megkezdődik vagy felerősödik a tó vizében a károsanyag-lebontás.

 

 

További mérgezési okok

A mérgezések akutak vagy alattomosak lehetnek. Néha az egyetlen tünet a megnövekedett ijedősség a halak részéről. Pontos diagnózist így a halak viselkedése vagy külseje alapján gyakran nem lehet felállítani. Ilyenkor az okok kutatásánál nagyon óvatosan járjon el, ha a halaknál egy a szokásos kórokozók által nem magyarázható rosszullétet fedez fel. Gondoljon ilyenkor szokatlan okokra is, mint pl. a gyomirtó- vagy rovarirtó szerek jelenlétére a kertben (az esőzés miatt könnyen a vízbe kerülhet) vagy új dekorációs elemek elhelyezésére, amelyek pl. mérgező anyagokkal kerülhettek érintkezésbe. Oxigénhiányt kell feltételezni, ha a halak egyszerre a felszínen úsznak, és levegő után kapkodnak. Ez extrém esetben pusztuláshoz is vezethet. A fiatal állatoknál már enyhe oxigénhiány is torzuláshoz vezethet. Ellenőrizze az oxigéntartalmat a sera O2-teszttel. A sera O2 plus és a sera air plus légpumpák gyors segítséget nyújtanak az akut oxigénhiány ellen. A víz patakfolyásokkal vagy szökőkutakkal történő mozgatása (a sera számos vonzó alternatívát kínál ezekre) kielégítő szellőzésről gondoskodik. Az oxigénhiány hosszú távú megelőzésére ellenőrizze a tó higiéniai körülményeit. Különösen a túltelepített, bőségesen etetett tavaknál gyűlik össze nagy mennyiségű szerves anyag, ami oxigén felhasználása mellett
kerül lebontásra. Ügyeljen arra, hogy a málladékot adott esetben leszívassa, a lombot és már elhalt növényi részeket eltávolítsa, valamint hogy a szűrőt gondozza, hogy az hatékonyan tudjon működni (bioaktív szűrőrendszer: sera siporax pond, sera pond filter biostart és sera pond bio nitrivec). A növények napközben oxigénnel dúsítják a vizet. Éjjel, napsütés hiányában, azonban a növényeknek is szükségük van oxigénre és ilyenkor nem termelnek helyette újra oxigént. Így különösen a meleg nyári éjszakákon léphet fel oxigénhiány (A meleg víz kevesebb oxigént köt meg, mint a hideg!). Ügyeljen tehát arra, hogy éjszaka is megfelelő legyen a szellőztetés és hatékony legyen a szűrés. Ahol anaerób zónák alakulnak ki, azaz olyan területek, amelyek nincsenek oxigénnel ellátva, ott rothadás kezdődik. Ez pl. a szűrőben is történhet, ha a szivattyú elromlik, vagy a fenéktalajon, ha az túl szilárd és nem szellőzik át rendesen.A szerves anyagok ezeken a helyeken anaerób módon (oxigén felhasználása nélkül) kerülnek lebontásra. Eközben kénhidrogén, aminek olyan a szaga, mint a záptojásé, és nitrit szabadul fel – mindkettő erősen mérgező hatású a halakra nézve. Ezért rendszeresen ellenőrizze a szűrő működését és lazítsa fel a fenéktalajt a málladék leszívásakor.A nehézfémek szintén súlyos krónikus, vagy akut mérgezéshez vezethetnek. Ezek pl. régi rézcsövek, ólomtartalmú drótok (a növényeken) vagy nem megfelelő berendezési tárgyak révén kerülhetnek a tó vizébe. Különösen mérgező az ólom és a higany. A rézre különösen a gerinctelenek és a kétéltűek reagálnak érzékenyen. A cink, sőt a vas is (0,5 mg/l fölötti koncentrációban) károsan hat. Gyanú esetén mérje meg a vízértékeket, pl. a sera Cu-teszttel. A sera KOI PROTECT és a sera pond toxivec megkötik és semlegesítik a nehézfémeket. Ezen kívül eltávolítják a maró klórt. Akut mérgezés esetén – akkor is, ha azt itt fel nem sorolt méreg okozza – ajánlatos egy nagy vízcserét végrehajtani és a maradék méreganyagot a sera pond super carbon-nal eltávolítani.

Hírdetés

Online

37 vendég