Flagelláták okozta fertőzések kezelése

Ichthyobodo necator

Az Ichthyobodo ill. a Costia egysejtű gyengítő parazita,   amely   csak   akkor szaporodik gátlástalanul, ha a halak stresszben vannak és már legyengültek. Puszta parazitaként a kórokozó kizárólag nyálkahártyájával táplálkozik és szabad vízben rövid idő alatt elpusztul. Erős fertőzés esetén nagy bőrfelületet képesek tönkretenni, ami a halak pusztulásához vezet. Ezt a betegséget biztosan és sikerrel kezelheti a sera pond omnisan termékkel. A sera ectopur ápolószerrel pedig gyógyulást elősegítő utókezelést végezhet.

Ostoros bérférgek (Hexamita sp., Spiro -nucleus sp., valamint más paraziták, mint pl. Protoopalina sp., Tricho-monas sp., Cryptobia sp.) és/vagy lyukbetegség

A bél flagelláták okozta betegsége, valamint az ennek következtében gyakran fellépő, erős bakteriális fertőzés ahhoz vezet, hogy a halak nem tudnak elegendő vitamint és ásványi anyagot felvenni. Ez a hiány nyilvánul meg az ún. lyukbetegségben. A lyukbetegség megjelenési formája azonban gyakran, kórokozóktól függetlenül is fellép, ha az etetés helytelen, vagy a víz túl lágy, ásványi anyagban szegény.
A széles körben elterjedt, kevés számban ártalmatlan, egysejtű ostoros bélférgek stressz, valamint nem megfelelő vagy alacsony tápértékű táplálás mellett tömegesen elszaporodhatnak a halak beleiben. Ilyenkor súlyosan károsíthatják a megtámadott halakat, amely akár pusztuláshoz is vezethet. Hasonló történhet akkor is, ha a beleket bizonyos baktériumok támadják meg tömegesen. A kórokozók elvonják a táplálékból a fontos tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, megzavarják az emésztést és károsítják a belek nyálkahártyáját. A keletkezett hiányt – elsősorban az ásványi anyagok hiányát – a hal szervezete a fejen található porcok beolvasztásával próbálja pótolni. 

Emiatt keletkeznek a tipikus lyukak a fejen. A halak emésztőrendszerének felgyógyulása hosszas folyamat és sok esetben, ha a károsodást kórokozó baktériumok okozták, segíteni kell egy antibakteriális kezeléssel is. Ennek során különösen hatékony a sera baktopur direct egy karantén medencében vagy a sera KOI BAKTO TABS (amennyiben a halak még táplálkoznak).
A változatos és természetközeli táplálás, valamint a sera pond bio balance (értékes ásványi anyagokat tartalmaz és stabilizálja a vízminőséget) és a sera KOI MULTIVITAMIN rendszeres, az igényekhez igazodó adagolása megakadályozza a lyukbetegség kialakulását, ill. elősegíti a gyógyulási folyamatot. Minden sera eledel a optimálisan ráhangolt a halak igényeire, mivel egyedülállóan alkalmazza a vízi organizmusokat protein- és zsírforrásként, így a halak egészséges fejlődése és vitalitása biztosított. A magas tápértékű sera eledelek teljes mértékben megemésztődnek, miáltal nem terheli feleslegesen a vizet. A bélflóra regenerálására a sera KOI Professional Spirulina-Színezőtáplálék különösen alkalmas.

Piscinoodinium pillulare a bőrkenetben

A Piscinoodinium pillulare egy egysejtű édesvízi ektoparazita, amit megjelenésében gyakran összetévesztenek az Ichthyoph thiríusszal (darakór vagy fehérfolt-betegség). Ha összehasonlítjuk a Piscinoodinium által keletkező pontocskák sokkal kisebbek. Sikeresen leküzdhetők hosszabb sófürdők révén karantén medencében, sera ectopur-ral (a koncentrációt a mindenkori halfajhoz kell igazítani). A pontyfélék például nagyon jól viselik a sót (5 g/l-nél magasabb értéknél ennek ellenére a biztonság kedvéért több lépésben adja hozzá a sót). Magában a tóban a sera ectopur normál és mérsékelten megnövelt koncentráció (0,1-1 g/l) szintén megkönnyebbülést hoz és elősegíti az öngyógyítást.
 

Hírdetés

Online

33 vendég