Bakteriális betegségek kezelése

Baktériumok minden akváriumban jelen vannak és ott fontos szerepük van, mint pl. a halak számára mérgező nitrogénvegyületek lebontása. Néhány baktériumfaj azonban megbetegedéseket válthat ki. Ez különösen igaz megsérült vagy gyenge immunrendszerű halakra és magas kórokozó-sűrűség esetén. Szakszerűen gondozott akvárium esetén alig kerülhet sor baktériumokkal kapcsolatos problémákra.
A következőkben leírt megbetegedéseket különböző baktériumfajok okozzák. A faj biztos meghatározására rendszerint csak mikrobiológiai szaklabor segítségével kerülhet sor. Ugyanakkor a faj pontos ismeretének a kezelés szempontjából szinte soha nincs jelentősége. A bakteriális fertőzés jelenlétére utaló első jelek lehetnek az úszók összeragadása vagy a halak bujkálása.
A sera pond omnipur, a sera pond cyprinopur, és a sera KOI bakto Tabs preparátumokkal olyan készítmények állnak rendelkezésére, amelyek a legtöbb halaknál előforduló bakteriális fertőzést meg tudják gyógyítani. A kezelés korai megkezdése különösen fontos, mivel a fertőzés lefolyásának későbbi szakaszában már a belső szervek is érintettek és a károsodás gyorsan visszafordíthatatlanná válhat.
A sera pond omnipur széles hatósávú készítménnyel a legtöbb tavi díszhal-betegséget – különösen a bakteriális gyulladásokat – hatékonyan lehet kezelni. A sera pond cyprinopur fertőtlenítő és a gyógyulást elősegítő hatású. Az antibiotikus hatású, ízletes, eledeltabletták, azaz a sera KOI BAKTO TABS, részben már előrehaladott fertőzéseket is képesek meggyógyítani. Ezeket mindig akkor lehet bevetni, amikor a  megbetegedett halak még táplálékot vesznek fel (egyszerűen a szokásos eledel helyett kell adni). A részleges vízcsere az eledeltabletták használata közben csak a nagyon kis  tavak esetén szükséges, hogy a vízminőség kifogástalan maradjon. Ugyanezt a hatóanyagot  tartalmazza a sera baktopur direct termék (tabletták a víz kezelésére), amelyet karantén  medencékben – pl. olyan halaknál, amelyek már nem esznek – lehet használni. A sera baktopur  direct és a sera KOI BAKTO TABS preparátumokat, valamint a folyékony sera baktopur terméket szabad kombinálva használni (kezelés a karantén medencében). Ez különösen akkor ajánlott, ha a fertőzés már előrehaladott vagy súlyos. A nyálkahártya érintettsége esetén különösen hatékony a sera ectopur vízkezelő szer. Ennek hatására fertőtlenítő oxigén szabadul fel és a benne foglalt só hatására beindítja a nyálkahártya regenerációját.
Mindenfajta bakteriális megbetegedésnél ügyelni kell a kifogástalan vízminőségre és a jó szellőzésre. Az etetést a kezelés időtartamára teljesen el kell hagyni – eltekintve a sera KOI bakto Tabs adagolásától –, hogy a vizet ne terhelje feleslegesen. A kezelés alatt és után célszerű az állatok immunrendszerét további vitainokkal (sera KOI MULTIVITAMIN) erősíteni.

Columnaris-betegség

A betegség gyors fejlődése és elterjedése miatt a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A pH-érték csökkentése valamivel a 7-es pH-érték alá (pl. sera pH-minus termékkel) támogatja a kezelést, mivel a baktérium a lúgos vizet részesíti előnyben. Informálódjon a kezelést megelőzően, hogy a gondozott halak elviselik-e a lúgosodást. A betegség gyakran Ázsiából importált állatoknál lép fel.

Úszórothadás

Ez a megbetegedés gyakran rossz higiéniai körülmények és túl nagy állomány esetén lép fel. Csak ilyen feltételek mellett válnak az egyébként az akváriumban kis létszámban jelen levő baktériumok komoly veszéllyé.

Bakteriális kopoltyúrothadás

Kezelés lásd fent.

Aeromonas- vagy Pseudomonas-baktériumok

Kezelés lásd fent.

Hasvízkór

A hosszan tartó stresszhelyzet miatt, pl. a szervesen erősen megterhelt víz okán, a halak immunrendszere legyengül, így a szervezet a baktériumok számára támadhatóvá válik. Gyakran csak az állomány egyes halai válnak veszélyeztetetté. A betegség általában a belek bakteriális fertőzésével kezdődik. Ez ugyanakkor más megbetegedések végstádiumú jellegzetességeként is felléphet. A belek fertőzése nyálkás ürülékben nyilvánul meg. A további lefolyás során a belek nyálkahártyája felbomlik (fehér nyálkaszálakként kilökődnek). A felvett táplálékot az állat nem tudja már megemészteni. A károsodott bélnyálkahártya a kórokozók számára átjárhatóvá vált, így ebben a stádiumban más szervek is megfertőződnek, ill. a tápanyaghiány miatt degenerálódnak. Ha végül fellép a vesék funkciózavara, akkor a nem kiürült folyadék összegyűlik az állat testében (felpuffadt test), a pikkelytáskákban (pikkelyre-pedezettség) vagy a szemek mögött (guvadt szemek). Ha az úszóhólyag is begyulladt, akkor ez többnyire abnormális úszási viselkedésben nyilvánul meg. Amelyik halaknak ilyen tüneteik vannak, azokat gyakran már nem lehet megmenteni.
Amennyiben ezeknek a jeleknek bármelyikét felfedezné, azonnal kezdje meg a kezelést a fent említett  készítményekkel. Ideális esetben vegye ki a megfertőzött halakat, amelyek sok kórokozót ürítenek ki, egy karanténba és használja a két sera baktopur preparátum kombinált adagjait, valamint – amennyiben a halak esznek – a sera KOI BAKTO TABS-ot. A betegség további elterjedésének megakadályozására a tóban, az érintett halak eltávolítása után, használjon sera pond omnipur vagy sera pond cyprinopur terméket. Minden esetben ügyeljen a kifogástalan vízminőségre.

Erythrodermatitis

Az Erythrodermatitis megjelenésére általában csak azoknál a halaknál kerül sor, amelyeknek a védekezőképessége a rossz tartási körülmények miatt (elsősorban a rossz vízminőség és az alacsony tápértékű eledel miatt) legyengült. Amennyiben a betegséget időben felismeri és kezeli, nagyon jó esélyek vannak a gyors és teljes gyógyulásra. Ha a halak azonban már felrepedt fekélyeket mutatnak, akkor szükségessé válik az intenzív kezelés egy különálló kezelőmedencében (karanténban). A hőmérsékletet itt lassan kell 22-25 °C közé emelni (jól szellőztetni és a kiváló vízminőségre eközben is ügyeljen). A kezelést sera pond omnipur alkalmazásával hajthatja végre. Alternatív módon használhat sera baktopur direct-et is, kiegészítve egy ötnapos kezeléssel, amelynek során sera pond cyprinopur terméket használ. Ezzel egyidejűleg alkalmazva a sera ectopur vízkezelő szer adagolása segíti a gyógyulási folyamatot. Ennél a rendkívül súlyos betegségnél az előrehaladott stádiumban a szereket enyhén túl kell adagolni (kb. 1,5-szeresen) a karantén medencében. A kezelés befejezése után (előre láthatóan öt nap elteltével) nagy vízcserét (min. 50 %) kell végrehajtani. A sebek már ebben az időpontban elkezdenek összehúzódni. A hegesedés azonban hosszabban tart. A meleg vízben, külön medencében kezelt halakat nem szabad alkalmazkodási fázis nélkül a hideg tóba visszatenni.

Hírdetés

Online

45 vendég