Vírusos betegségek kezelése

A vírusos betegségek ellen a legjobb segítség az immunrendszer erősítése. Ügyeljen a jó vízértékekre és lássa el halait minden szükséges tápanyaggal – különösen vitaminokkal (pl. sera KOI MULTIVITAMIN). Azok a halak, amelyeknek aktív a védekezőképességük, jelentősen ritkábban betegednek meg vírusos fertőzés miatt, mint a stresszes állatok. Amennyiben mégis megbetegednének, gyorsabban lesznek újra egészségesek.
A vírus továbbterjedését az állományon belül vissza tudja szorítani a fertőzött halak karanténba helyezésével és fertőtlenítő hatású termékek (pl. sera pond cyprinopur-ral a tavi termékek közül) használatával. Sok vírusos fertőzésnél hat a víz hőmérsékletének óvatos megemelése támogatólag és a gyógyulást elősegítően. A halak immunrendszere ilyenkor a leghatékonyabb, és a készítmények is hatásosabbak (kb. 12 °C-os vízhőmérséklettől kezdve). Optimális esetben ezért a megbetegedett halakat célszerű elkülöníteni – amennyiben ez lehetséges – egy különálló, fűthető karantén medencébe, amelynek a hőmérsékletét megemeli.

Lymphocystis

A nyálkahártya sejtjébe behatolt vírus erősen szaporodik, ezalatt a fertőzött sejt óriási limfocisztává növekszik, amely végül eldurran és óriási mennyiségű kórokozót szabadít a vízbe. Ezek a vírusok aztán megfertőzhetik ugyanannak a halnak vagy a még meg nem fertőzött halaknak a nyálkahártyasejtjeit. A megfertőzött halakat ezért haladéktalanul el kell távolítani a medencéből.
A vírus elterjedésének megakadályozására az édesvízi akváriumban a sera pond cyprinopur alkalmas, amit általában a tóban alkalmazunk. A készítmény megakadályozza a vírusokat abban, hogy új bőrsejtekre tapadjanak. A megfertőzött bőrrészek néhány héten belül meggyógyulnak. Az alkalmazás időtartama a betegség lefolyása szerint alakul. Gyakran szükséges a kezelést több mint két hétig folytatni. Ilyenkor naponta 1 ml helyett csak 0,5 ml-t adagoljon 20 l tóvízhez. Kb. egy hét elteltével hajtson végre részleges vízcserét – mint ahogy a kezelés befejezésekor is. Egyéb esetben a használati információban leírtak szerint járjon el. A hosszú kezelési idő miatt célszerű a fertőzött halakat egy karantén medencében kezelni, mert egyéb esetben az alacsonyabb rendű állatok (pl. a csigák) és a növények szenvednének. Ebben az esetben az ajánlott nagyobb részleges vízcsere sem okoz problémát és a víz hőmérsékletét is meg lehet óvatosan emelni egy vízfűtővel a kezelés támogatására. A meggyógyított halakat nagyon lassan (a víz hőmérsékletét max. napi 1 °C-kal csökkentve) kell viszszaszoktatni az alacsonyabb hőmérsékletre, mielőtt visszakerülhetnek a tóba.

Pontyhimlő

Ebben az esetben nem valódi himlőről van szó, hanem egy herpesz-megbetegedésről, amely azonban nem azonos a rettegett koi-herpeszvírussal (KHV). Ez nem terjed tovább emberre. A megbetegedés elsősorban stressz vagy gyengeség (gyakran a telet követően) következtében jelenik meg. Gyakran ártalmatlanul zajlik le. A bőr elváltozásai megfelelő tartási körülmények között maguktól is meggyógyulhatnak. Megelőzésképpen, vagy a továbbterjedés megakadályozására végrehajthat egy kezelést a sera pond cyprinopur termékkel, a használati információban foglaltak szerint. Erre akkor kerüljön lehetőleg sor, amikor a tó hőmérséklete már 12 °C fölé emelkedik. A sera KOI MULTIVITAMIN vitaminpreparátum erősíti a test saját védekezőképességét a halaknál és megelőzheti a betegség kialakulását.

Rhabdovirus carpio, tavaszi virémiája

Gyakran kíséri másodlagos bakteriális fertőzés. A végstádiumban gyakran “fertőző hasvízkór” nyilvánul meg (A hasvízkór azonban sok más betegség okának tüneteként is felléphet, amelyeknek semmi közük nincs a tavaszi virémiához). A pontyfélék tavaszi virémiája egy akut, fertőző vírusfertőzés. A tóba fertőzött új állatok révén kerülhet. Ha a halak átestek a betegségen, immunissá válnak, azonban életük végéig látens vírushordozóvá válnak. Alacsony hőmérsékleten a vírusok csak gyengén szaporodnak. Csak amikor tavasszal emelkedik a hőmérséklet, akkor kezdenek el erősen szaporodni. Az erőromboló tél által legyengített halak ilyenkor különösen érzékenyek a fertőzésre. Akuttá a tavaszi virémia 15 és 17 °C közötti hőmérséklet esetén válik. Ha kezelésre nem kerül sor, akkor heteken belül sok vagy akár minden hal elpusztulhat. 20 °C-os hőmérséklettől kezdődően a betegség visszahúzódik és 25 °C felett már nem történik pusztulás. Ezért különösen ajánlott a hőmérséklet növelése egy karantén medencében. Ugyanakkor az állatokat nem szabad az átvészelt betegség után egyszerűen visszatenni a hideg vízbe. 

Tartson be egy megfelelő hosszúságú alkalmazkodási fázist, amelyben a hőmérsékletet lépésenként (max. napi 1 °C csökkentés) csökkenti, ill. várjon, amíg a hőmérséklet a tavasz és nyár folyamán megfelelően megemelkedik. A megelőzés a vírusos megbetegedéseknél különösen fontos. Egész évben erősítik a halak immunrendszerét a magas tápértékű és vitamindús eledelek. Tavaszra és az őszi kondicionálásra a sera KOI Professional Tavaszi-/ Őszi táplálék és a sera KOI Professional Spirulina-Színezőtáplálék ideálisan alkalmas. Ebben a veszélyes időszakban adjon továbbá még sera KOI MULTIVITAMIN-t is a halaknak és ügyeljen gondosan a jó vízminőségre, valamint az elégséges oxigénellátásra. Amennyiben a tavaszi virémia a megelőző intézkedések ellenére is kitör, a sera pond cyprinopur termékkel megakadályozhatja a vírus továbbterjedését a vízben és a sera baktopur direct vagy a sera KOI BAKTO TABS termékekkel leküzdheti a másodlagos fertőzéseket. A jelentősen felpuffadt halakon gyakran már nem lehet segíteni, viszont nagy mennyiségű vírust és baktériumot választanak ki. Ezért, amennyiben lehetséges, a kezelés idejére el kell választani őket a többi haltól és a külön kezelőmedencében kell őket tartani.

 

Hírdetés

Online

41 vendég