A halbetegségek felismerése

Sajnos a legjobb tartási körülmények között is sor kerülhet a halak megbetegedésére. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy a betegséget felismerje, helyesen besorolja és kezelje. Ehhez szüksége van néhány alapvető ismeretre a leggyakoribb halmegbetegedéseket illetően. Ahhoz, hogy a halak egészségi állapotát biztosan meg lehesse állapítani, etetéskor minden nap meg kell figyelni a halakat, hogy mutatják e betegségei jeleit vagy szokatlan-e a viselkedésük. Ha csak egy halnál is eltérést fedez fel, vagy egy hal más módon feltűnik Önnek, akkor a lehető legnagyobb éberségre van szükség. Általánosságban – megjelenésük szerint – külső és belső megbetegedések között lehet különbséget tenni. A külső megbetegedések jeleit elsősorban az úszókon, a bőrön és a kopoltyúkon lehet észrevenni. Ezeket többnyire időben fel lehet fedezni, azaz időben meg lehet kezdeni a kezelésüket. A belső megbetegedéseket nem ennyire egyszerű felismerni. Ha azonban lelkiismeretesen figyeli a halakat, akkor láthatja, hogy majdnem minden betegség abban nyilvánul meg, hogy a viselkedés eltér a megszokottól. Az ilyen jelek közé tartozik pl. az étvágytalanság, a feltűnő úszási magatartás, az apátia és a színváltozás (különösen a besötétedés). A figyelmes akvarista belső megbetegedések esetén is gyorsan észreveszi, hogy valami nem stimmel. Rendszeres és lelkiismeretes megfigyeléssel sok betegséget már korai stádiumban fel lehet ismerni. A megbetegedett halak még nincsenek túlságosan legyengülve, és nagy eséllyel nem fertőződtek még meg az egészséges halak. A helyes diagnózis feltétele a sikeres kezelésnek. A bizonyos betegségekre kifejlesztett sera készítmények révén el tudja kerülni a halak és az akvárium felesleges megterhelését. Minden megbetegedésnél érvényes a következő alapszabály: a gyors cselekvés/kezelés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeket. Ez különösen érvényes fertőző betegségek esetén. A következő fejezetekben segítséget nyújtunk Önnek példafényképekkel és tünetleírásokkal a helyes diagnózis felállításához. Szakítson rá időt és olvassa végig a szóba jöhető betegségek okairól szóló részeket, valamint a tanácsadó végén található hasznos általános tanácsokat. Néhány betegséget ábrázoló kép első pillantásra erősen hasonlíthat egymásra. Az elhamarkodott és ezáltal talán helytelen diagnózis esetlegesen komoly következményekkel járó helytelen kezeléshez vezethet. Kérdéses esetben forduljon egy erre szakosodott állatorvoshoz.

Tipp – Széles hatósávú szerek
A tóban természetesen nem olyan egyszerű a halak pontos megfigyelése, mint egy akváriumban. Így nem mindig lehetséges – éppen a nagyobb természetes tavak és az inkább félénk halak esetén – a precíz diagnózis felállítása. A sera választékában ezért szerepel három, speciálisan tavakhoz kifejlesztett, széles hatósávú szer, a sera pond omnipur, a sera pond omnisan és a sera pond cyprinopur, amelyek lehetőséget nyújtanak egy kíméletes, sikeres kezelésre akkor is, ha a betegség pontos oka nem ismert. Ezeknek a szereknek a széles hatóspektruma lefedi a díszhalaknál szokásosan előforduló kórokozók nagy részét.
 

Ennek a tanácsadónak a tartalmát a legnagyobb körültekintéssel és a legújabb tudományos ismeretek alapján egy szakértői csapat állította össze. Ennek ellenére ez a rövid brosúra legfeljebb áttekintést nyújthat a leggyakoribb halbetegségekről, ill. ezek okairól. A ritka betegségekről, illetve azokról, amelyeket nem, vagy legalábbis állatorvosi segítség nélkül nem lehet kezelni (pl. rákos fekélyek, idegkárosodások és genetikai torzulások) itt nem esik szó. Ilyen esetekben tájékozódjon a bővebb információt nyújtó szakirodalomból, pl. a könnyen érthető, bőségesen illusztrált “Krankheiten der Aquarienfische” (Az akváriumi halak betegségei) című könyvből, amely a Kosmos Verlag gondozásában jelent meg, a sera specialistájának, Dieter Untergasser-nek a tollából (csak német nyelven). Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kémiai és biológiai viszonyok a különböző akváriumokban lényegesen eltérhetnek egymástól. Ezért nem lehetséges előre jelezni, hogy az egyes akváriumokban mi az egyes halfajok pontos reakciója. Ez különösen akkor igaz, ha az akváriumba vízzel, szerves megterheléssel vagy korábbi kezeléssel olyan kémiai anyagok kerültek, amelyek előre nem látható kölcsönhatásba léphetnek a készítményekkel. A kiadó ezúton kizár minden általános garanciát és felelősséget, amelyek az ebben a tanácsadóban szereplő kezelési javaslatok alapján fellépő személyi, anyagi vagy vagyoni károkra vonatkoznak.
 

Hírdetés

Online

44 vendég