A megelőzés jobb, mint a gyógyítás!

A stressz károsítja az immunrendszert és gyengíti a védekezőképességet, ezért – akár az embereknél – ez egyike a betegségek fő okainak a halaknál is. A stresszt a legkülönbözőbb okok válthatják ki. A leggyakoribb okok közé tartoznak a gondozási hibák (túl sok, túl kevés vagy helytelen gondozás), egymással nem harmonizáló állomány, valamint túl nagy állománysűrűség, erősen változó hőmérséklet, túletetés és a víz ezzel együtt fellépő erős szerves megterhelése illetve a magas kórokozószám. Ilyenkor gyakran üti fel a fejét olyan megbetegedés, amelynek a kórokozója már észrevétlenül jelen volt a medencében (pl. az ún. gyengítő paraziták).
A sera "Felüdülés a kerti tónál egész évben" című tanácsadóiban részletes és meglapozott információkat talál akváriumi halainak stresszmentes gondozásához. Kérjen részletes tanácsot szakkereskedőjétől, hogy melyik halakat lehet jól társítani más fajokkal, illetve milyen speciális berendezésekre és milyen vízértékekre van szükségük. Ha ezen túlmenően heti egy-két órát az akváriumának szentel, akkor hosszú ideig sok örömben lesz része. Amennyiben azonban mégis előfordulna valamilyen betegség, akkor ez a tanácsadó és a sera készítmények, termékek kiváló segédeszközként állnak az Ön rendelkezésére, hogy halainak azonnali és hatékony segítséget nyújtsanak.

Szeretnénk, ha Önnek sok örömet okozna az egészséges, élénk halakkal teli akváriuma.

Hogyan keletkezik stressz az akváriumban?
– Példák:
 •  Áttelepítés és szállítás
 •  Hőmérsékletingadozás pl. tavasszal és ősszel
 •  Az állatok félnek, pl. nem megfelelő társítás vagy elhúzódó hatalmi harcok miatt vagy elhúzódó hatalmi harcok miatt
 •  Gyakori munkálatok a tóban, pl.  állandó átépítés
 •  Búvó- és visszavonulási helyek hiánya a tóban
 •  Túl erős vízmozgás
 •  Nem megfelelő vízértékek
 •  Vegyszerek szakszerűtlen használata (pl. nem megfelelő trágyázó szer, a környező talajból beszivárgó anyagok, helytelen készítményhasználat)
 •  Rossz higiéniai körülmények, pl. hiányos vagy helytelen gondozás
 •  Túletetés, ill. helytelen vagy hiányos etetés alacsony tápértékű eledelekkel
 •  Túl nagy állomány
A stressz kivédése = a betegségek megelőzésével
 
sera UV-C-rendszerei pusztán fizikai módon - kémiai megterhelés nélkül - csökkentik a kórokozók számát édes- és tengervízben, valamint a tavakban. Sok kórokozó, valamint a zavaró algák számát az UV-C-lámpa célzott alkalmazásával csökkenthetjük, ill. majdnem teljesen megszűntethetjük. A szűrőbaktériumokat a legmesszebb menőkig védi, mivel ezek nagyrészt a szűrőanyagon (erre a célra különösen alkalmas a sera siporax) és a talajfenéken tanyáznak. A sera UV-C-rendszerei így nagymértékben hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és az akvárium életminőségének javításához.

Hírdetés

Online

41 vendég