Tófelépítés és tózónák

Tófelépítés és tózónák

A kerti tó alapvető telepítése a sematikus ábrán követhető.
A kialakításnál szabadjára engedheti fantáziáját. Mielőtt azonban az ásóval és kapával nekilátna a munkának, készítsen egy vázlatot a tóról a megfelelő tózónákkal együtt. Tervezze meg a szűrő, a csobogó, a szökőkút és az esetleges fényjáték helyét is. így elkerüli a felesleges utólagos munkákat.

1. Peremzóna

A kialakítás gyakran a tó fekvéséből adódik. Attól függűen, hogy a tó pereme pl. egy mezőn, egy úton vagy egy bozótosban van-e. Az anyagok és a kialakítás szempontjából a sera példákat mutat a 'Tóépítés: peremzónák' című cikkben. A tóperem elválasztja a vízfelszínt a környezettől, hogy esetleges hajszálerek ne üríthessék ki a tavat.

2. Hajszálérgát

Egy egyszerű hajszálérgát gondoskodik arról, hogy a tó vizét a környező föld és a fűgyökerek ne szívják ki rendszeresen a tóból.

3. Mocsárzóna

Legalább 30 cm széles és 10-20 cm mély. Itt gyűlik össze sok olyan állat, amely a tavat itatónak vagy fürdőkádnak használja. Ezért ezt a zónát ne tervezze meredekre. Példák: 'Tóépítés: peremzónák' című cikkben.

4. Sekélyvízi zóna

Kb. 20-60 cm mély és legalább 30-50 cm széles, mivel itt sok olyan növényfajtának kell növekedni, ami intenzíven tisztítja a vizet. Ebben a zónában figyelhető meg legjobban a halak nyüzsgése.

5. Mélyvízi zóna

Ahogy azt az 'Előre gyártott vagy fóliás tó' című cikkben már említettük, legalább 100 cm mély és 2 m2 a területe. A mélyvízi zóna területe attól függ, hogy hány halat szeretne tartani.

6. Kijutás-segítő
A tóba esett állatoknak.

 7. A csobogó

 8. A Finom homok

 9. Tófólia

10. Sóderágy

11. sera pond szűrőszivattyú PP

12. sera pond nyomőszűrő T

13. sera pond szökőkút-szivattyú SP

14. sera KOI Professional® 12000 tőszűrő

 

Hírdetés

Online

55 vendég