Tóépítés: Fóliás tó

1) A tó alakjának és méretének megtervezése
Jelölje ki egy rugalmas szalaggal a tó alakját a gyepen.
 
2)  A tómeder kiásása
A lerögzített szalag mentén kívülről befelé haladva ássa ki a medret Ennek során alakítsa ki a különböző növényteraszokat. Ásson ki egy kb. 15 cm mély és 20 cm széles árkot hajszálérgátnak. Válasszon ki egy helyet, ahol a tó célzottan átfuthat egy sóderágyba. Egy csöves szintező segítségével ügyeljen a kerti tó vízszintes kiegyenlítettségére.
 
3)   Simítás finom homokkal
Ha a meder készen van, távolítson el alaposan minden hegyes tárgyat. Aztán ágyazza ki a medret finom homokkal. A meredek oldalfalaknál szüksége lesz védőfóliás takaróra.
 
4)  A fólia méretének kiszámítása
Amikor végzett a tógödör kiásásával, a fólia méretét a legegyszerűbben egy madzag segítségével lehet kiszámítani. A megmért értékekhez adjon hozzá oldalanként legalább 70 cm-t (összesen tehát 140 cm-t), hogy megakadályozza a tó alámosását.
 
5)  A tófólia lefektetése
Fektesse a fóliát a tóba és simítsa ki, amennyire csak lehetséges.
 
6)  A fenék anyaga
Helyezze el a tófeneket borító anyagot a tóban. A mélyvízi zónában csak egy kb. 1 cm vastag kavicsrétegre lesz szüksége. A többi növényteraszt kb. 5-8 cm vastag kavicsréteggel borítsa.
A meredek lejtőket szorosan egymásra halmozott nagyobb kavicsokkal fedje. A tófenék befedésére kiválóan alkalmasak a kisebb és nagyobb kavicsok, de soha ne használjon kerti földet vagy virág földet. Ezek tápanyagokban gazdagok és elősegítik az algaképződést.
 
7)   Kábelfektetés
Hogy az átépítések és utólagos javítások alakalmával ne keverjük fel a tófeneket, a kábeleket és tömlőket e fölé kell lefektetni. A növények és nagyobb kövek alkalmasak arra, hogy a vezetékeket “eldekorálják”.
 
8)  A vízfeltöltés
Először csak a tó vizének 2/3-át töltse a tóba lassan, hogy a fólia a víz által keltett húzóterhelésnek engedni tudjon. A vizet ne nagy sugárban engedje a tóba. Ez ugyanis a dekoráció nagy részét tönkretenné és a kavicsot is felkavarná. Irányítsa a vízsugarat egy lapos műa nyag kádba vagy vödörbe. A tárolóedényt rögzítse egy ruhaszárító kötéllel, hogy később ki tudja majd húzni a tóból. Ne használjon olyan tárolóedényt, amiben korábban tisztítószert vagy más vegyszert tárolt.
 
9)  A legfelső növényterasz rétegezése
A legfelső növényteraszt fedje be homokkal és töltse fel a tavat teljesen vízzel. (Hogy hogyan készíti elő a vizet, megtudhatja a 'Vízelőkészítés II' című cikkben.)
 
10) A fóliaszél lefedése kaviccsal
Miután a fólia eligazodott, a szélét lefedheti kaviccsal, ill. ököl nagyságú vagy annál nagyobb kövekkel.
 
A tó vízmennyiségétől fontos tényezők függnek, mint például a szűrő és a szivattyú nagysága, a halak száma és a vízkezelő szerek adagolása. Ezért a feltöltés előtt és után olvassa le a vízmérőt, hogy meg tudja állapítani a pontos vízmennyiséget.
Hogy a tó ne jelentsen veszélyt a játszadozó gyerekek és a háziállatok számára, építsen be biztonsági kerítéseket vagy -rácsokat

Hírdetés

Online

45 vendég