Tarka haláradat

A halak életet és mozgást visznek a vízi világba. És mi lehetne szebb és ellazítóbb, mint a halakat figyelni a tóban és a lényüket megismerni.
Mielőtt telepítené a halakat, készítse elő a vizet az állatok védelmében. A Vízelőkészítésről többet a Vízelőkészítés című. fejezetben tudhat meg.
Kevés (2-4) hallal kezdjen tavasszal és több héten keresztül, fokozatosan növelje a számukat, így a tónak elegendő idő áll rendelkezésre, hogy létrehozza azokat a tisztító baktériumokat, amelyek a halak ürülékeinek lebontásáról gondoskodnak. Ezeket a köztes várakozási időket jelentősen lerövidítheti a sera KOI BIOCLEAR és a sera pond filter biostart termékekkel.
 

A halak sokfélesége

Tavakba való szép halból sokféle létezik. Mi itt a legkedveltebbeket mutatjuk be önnek röviden:

Aranyhalak (Carassius auratus)

(akár 30 cm-ig)
A tavi halak legnagyobb klasszikusát könnyű gondozni. Az aranyhalak szeretik a napot. Mivel ezek a halak gyorsan szaporodnak, ajánljuk, hogy csak 3-5 példányt telepítsen.

Szivárványos ökle (Rhodeus amarus)

(6 cm - 8 cm)
Ezeket a pontyféle halakat nehéz tenyészteni, mivel a nősténynek az ikrázáshoz folyami- és festőkagylóra van szüksége. Apró méretük miatt különösen kis tavakba ajánlott.

 

Shubunkin (Carassius auratus var. shubunkin)

A shubunkin az aranyhalak egy változata. A kékes-  és  narancsszín-tarka  alapszínen fekete foltjai vannak. A gondozása megegyezik a normál aranyhalakéval.

Kecsege (Acipenser ruthenus)

(akár 100 cm-ig)
Fenékjáró halakként napjaikat és éjszakáikat előszeretettel töltik a kavicsos fenék felett, az iszapot kutatják kukacokat, csigákat és rákokat keresve.

 

 

Kurta baing (Leucaspius delineatus)

(8 cm - 10 cm)
Ezek a kis, élénk rajokban élő halak szívesen tartózkodnak a növényekkel sűrűn betelepített parti zónákban. Előszeretettel esznek kis rákokat, rovarokat és lárvákat.

Compó (Tinca tinca)
(25 cm - 30 cm)
A nyugodt, kevés gondozást igénylő compók nagyon hasznos halak. Megtisztítják a tófeneket többek között a megmaradt eledelmaradékoktól. Kedvenc eledelük a vízi csigák. Ezeket a halakat azonban csak szürkületkor vagy etetés alkalmával lehet megpillantani a sekélyebb régiókban.
 

Jászkeszeg (Leuciscus idus)

(25 cm - 80 cm)
Ezek a halak is rajokban élnek, valamint sok helyre és oxigénre van szükségük. Ezért ajánlott kiegészítő levegőztetésről gondoskodni. Egy 6 m2-es tavat 7-12 agilis hal szúnyogmentessé tehet.

Fenékjáró küllő (Gobio gobio)

(akár 20 cm-ig)
Ezek a fenékjáró, rajokban élő halak lassan növekednek és csak kivételes esetben érik el a 20 cm-t. A fenékjáró küllűk gerinctelen fenéklakó állatokkal táplálkoznak.

 

Hírdetés

Online

41 vendég