Tógondozás az évszakok váltakozásával - tavasz

Tavasz

Az első meleg napsugarakkal megkezdődik a kert- és tógondozás időszaka. A tó tavasszal (márciusban/áprilisban) különösen sok figyelmet igényel. Adunk Önnek néhány tippet a tavaszra, hogy folyamatosan öröme teljen a kristálytiszta vízben és az egészséges halakban.

 

Március

Vízteszt:
Ellenőrizze a vízminőséget a sera tesztekkel.

A halak erősítése:
Ha a víz hőmérséklete tartósan 8 °C felett van, a halakat könnyen emészthető eledelekkel etesse:
A sera pond biogranulátummal és a sera KOI ROYAL® termékkel a koikat és más nagyobb testű tavi halakat, sera pond stör perlets termékkel a tokhalakat és sera goldy®-val az aranyhalakat és más kistestű tavi halakat.
Használjon továbbá sera KOI Professional® Tavaszi-/Őszi táplálékot és sera KOI Professional Spirulina színes táplálékot. A betegségek elleni erősödésre és megelőzésre kapjanak a halak egy héten keresztül napi 3 csepp sera KOI MULTIVITAMIN-t ez eledelükre. Etetés előtt hagyja a hűtőben 10 percig felszívódni.

Algamegelőzés:
Az idevágó teendőket megtalálja az Algamentesen - egész évben című részben

Táplálás:
A sera pond florenette® Tabs és a sera pond florena concentratum ellátja a tó növényeit minden fontos tápanyaggal, ami az egészséges növekedéshez és a színpompás virágzáshoz szükséges.

Víztesztek:
Össz- és karbonát-keménység
A vízkeménységnek a kerti tóban fontos feladata van, amennyiben ez stabilizálja a pH-értéket. Az össz- és karbonátkeménység mértéke mindig 6-16°dCH és 5-10°dKH  között kell, hogy legyen. Ha a keménység alacsonyabb, erősen csökken a pH-érték. Ez jelentős stresszhez vezet a halak között. A keménységet ezért rendszeresen ellenőrizze a sera gH-teszttel és a sera kH-teszttel. Az érték növeléséhez használja a sera pond bio balance terméket.

Megelőző kúra a tavaszi vírusok ellen:
Ehhez hetente egyszer adagoljon egy teljes adag sera pond cyprinopur®-t közvetlenül a vízbe. Ismételje meg háromszor ezt a megelőző intézkedést. Így már csírájában elfojtja a betegségeket. Amennyiben a halak már mutatják a betegség tüneteit, a betegség leküzdése minden egyéb tógondozási teendővel szemben elsőbbséget élvez és haladéktalanul meg kell kezdeni!

Tavaszi nagytakarítás (csak 12 °c-os víz hőmérséklet mellett) és vízkezelés:
Távolítsa el a lombot, az elhalt növényi részeket és a málladékot. Ily módon cserélje ki kb. a víz egyharmadát. Ennek során nagyon óvatosan járjon el, mert a halak még nagyon mozdulatlanok és könnyen megsérülnek. 

A friss vizet készítse elő a halaknak megfelelő módon (az összvízmennyiségre vonatkoztatva) dupla adag sera KOI PROTECT és sera pond bio humin termékekkel.

Az oxigén és a tószűrő
Tisztítsa ki a tószűrőt. Ha a sera tószűrő rendszeresen túl van terhelve (gyakran csökken az átfolyási mennyiség) vagy a sera oxigén-teszttel mért érték 4,0 mg/l alatt van, ajánlott a szűrőbővítés.
Akut esetekben az oxigéntartalmat a sera 0² plus használatával is meg lehet növelni.

 

Április

Gondozási teendők:
mint márciusban
Vízkezelés:
Nagy esők után adagoljon a használati információnak megfelelően sera KOI PROTECT terméket, kisebb vagy erősen betelepített tavak esetében hajtson végre részleges vízcserét.
 
 

Május

Gondozási teendők:
mint márciusban és áprilisban

Tisztítás:
Alkalmanként távolítsa el az elhalt növényi részeket és leveleket

Etetés:
  •  Koik: sera KOI royal®, sera KOl color.
  •  Más tavi halak: sera pond bioflakes, sera pond biogranulátum, sera pond mix royal.
  •  Aranyhalak: sera goldy®, sera goldy® Color, sera goldy® Royal.
  •  Értékes koik: sera KOI Professional® nyári táplálék.
 

Hírdetés

Online

38 vendég