sera biotóp terráriumok - sivatag

Sera biotóp terráriumok

A hüllők, kétéltűek és ízeltlábúak általában nagyon jól alkalmazkodtak az életterükhöz. Ahhoz, hogy ezek az állatok terráriumi  körülmények között is jól érezzék magukat, fontos, hogy igényeiket a legmesszebb-menőkig kielégítsük. Felelősségteljes gondozás mellett az állatok egészségesek maradnak, és teljes viselkedés repertoárjukkal örvendeztetik meg gazdájukat.
A továbbiakban röviden bemutatjuk a leggyakoribb terrárium-biotópokat és néhány lehetséges lakót, hogy áttekintést kapjon a terrarisztika csodálatos sokszínűségéről.
 

Terráriumok a szárazföldön élő hüllők számára

Sivatagi terrárium

A sivatag különlegességének elsősorban a hatalmas szárazság számít, amellyel erős hőmérséklet ingadozás jár együtt éjjel-nappali ritmusban. Táptalajként ideális esetben tiszta homokot használjon, vagy ásó hüllőfajok esetében egy homok-agyag keveréket.
A világítás kétféle fényből tevődik össze: egy nappali fényt adó lámpából, mint pl. a sera reptil daylight compact, és egy UV-A/UV-B -sugarakban gazdag kiegészítő világításból, mint pl. a sera reptil desert compact 10 %. Ezekkel le tudja fedni a sivataglakók intenzív fényigényét.
Az állatok egészségesen maradnak, és teljes egészében megmutatják természetes viselkedésüket. A táptalaj nappali felmelegedésének szimulálására szereljen fel a táptalaj alá egy fűtőkábelt (sera reptil heat cable) vagy egy fűtőlapot (sera reptil thermo comfort mat). Ezek igény szerint akár éjszaka is üzemben maradhatnak. Ha egyes helyeken, pontokon meleg felületet szeretne létrehozni, használjon pl. halogénlámpákat (sera reptil sun spot). A sivatagi terráriumokban az átlag hőmérséklet 30 °C körül mozog, a fűtött pontokon 45-55 °C-ot is elérhet. Éjjelre a hőmérsékletet 15-20 °C-ra kell csökkenteni.
 

Kő- és gyökérépítményekből üvegeket és napozóhelyeket lehet létrehozni. Ügyeljen arra, hogy ezeket az állatok ne tudják aláásni. Szükség esetén ragassza le az építményeket szilikonnal, hogy az állatok beszorulását megakadályozza. A fenéktalajt reggelente enyhén permetezze be vízzel. Így szimulálni tudja a harmatképződést. A nedvességnek azonban viszonylag hamar fel kell száradnia. A sivatagi állatoknak is szükségük van arra, hogy egy kis itatóedény állandóan rendelkezésükre álljon. Növényként agávék és a veszélyes tüskéktől mentes kaktuszok alkalmasak. Alternatívaként itt igénybe vehet műnövényeket is.
 

Hírdetés

Online

26 vendég