Szabadtartás

Szabadtartás

A kertben vagy egy nagy teraszon különösen jól lehet szabadon tartani az európai szárazföldi teknősöket. A hely méretétől és felszereltségétől függően ezeket a teknősöket egész évben lehet kint tartani. Ilyen esetben azonban a tavaszi és őszi étmeneti időszakban egy védőházra van szükség, pl. egy fűtött kis üvegházra. A fűtés mellett a védőházban elégséges megvilágításra is szükség van, pl-. a sera reptil desert compact-tal, ami 10 % UV-B-sugárzást is biztosít. Ezzel a lámpával a D3-vitamin szükséges szintézisét is biztosítja. A fűtött pont megvilágítására használjon halogén spotlámpát. Amennyiben nem tud elég nagy házat felállítani, akkor telepítse át a teknősöket egy megfelelően berendezett terráriumba (pl. teknősterrárium), amikor csökken a hőmérséklet. A kifutót lehetőleg úgy rendezze be, hogy az állatok ne tudjanak kitörni. A teknősök meghökkentően jól másznak, ezért ezt vegye figyelembe a kifutó keretmagasságánál. A kifutót védje a természetes ellenségek, pl. a nyestek, a rókák
és a macskák ellen.

Teknősterrárium

Az európai szárazföldi teknősöket lehetőleg a szabadban kell tartani. A növendékállatok és a beteg vagy legyengült állatok tartására vagy a téli álom után a szabadban tartásra történő átállásra azonban ajánlott egy terráriumot használni. A természetes élőhelyüknek megfelelően az állatokat nyáron relatív melegen és szárazon (kb. 25 °C) télen hűvös és nedves körülmények között kell tartani (kb. 5 °C). Fenéktalajnak a kókusztőzeg ajánlott, esetleg homokkal keverve.
A világításnál a nappali fénnyel történő világítás 
mellett egy UV-B-lámpát, pl. a sera reptil desert compact-ot, ill. egy halogén spotlámpát (kb. 40 °C) is használni kell. Szintén szükség van egy vizes tálkára is, amiben fürödni is lehet az állatoknak. A teknősterráriumot nem szabad alulról fűteni fűtőkábellel vagy fűtőlappal, mivel ez kiszárítja a páncélt, ami a páncél deformálódásához vezethet. Ide érdemes egy fűtőlapot, pl. a sera reptil thermo comfort mat-ot, a terrárium hátsó falára felszerelni.

Hírdetés

Online

31 vendég