Terrárium - dekoráció, fenéktalaj, hely

A dekoráció

A dekorációt elsősorban az állatok igényei szerint kell alakítani. Itt elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy az állatok inkább a földön élnek vagy mászni szeretnek. A földlakó fajok előszeretettel használnak lapos kőépítményeket vagy parafacsöveket, hogy oda visszavonulhassanak, vagy éppen ott napozhassanak. A mászó fajoknak ágakra vagy strukturált hátfalra van szükségük. A dekorációnak nem szabad éles peremekkel rendelkeznie, annak megakadályozása érdekében, hogy az állatok megsérüljenek. A növényesítésnél elsősorban arra kell ügyelni, hogy a növény ne legyen mérgező az állatok számára és főleg, hogy ne legyen trágyázott. Itt is óvatosnak kell lenni az olyan növényekkel, amelyek hegyesek vagy éles pereműek, mint pl. a kaktuszok vagy a hasonló növények.

A fenéktalaj

A terrárium fajtájától függően a különböző fenéktáptalajok nagy választéka áll rendelkezésre. A száraz terráriumokhoz a homok és a sóder a legjobb. A nedves terráriumokhoz ajánlott elsősorban penészmentes anyagokat használni, mint pl. a sera reptil coco soil. Ez kórokozó- és gombamentesen préselt kókuszdióhéj-rostokból áll, ami egy újranövő ültetvényi nyersanyag. A sera reptil coco soil optimálisan elmenti a vizet, így növeli a terrárium páratartalmát. Továbbá alkalmas még a trágyázatlan kerti föld is.

A terrárium helye

A terráriumot úgy helyezze el, hogy huzattól védett helyen álljon. Az állatokat ne tegye ki stressznek sem azáltal, hogy a terrárium olyan helyen áll, ahol állandóan mászkálnak az emberek vagy háziállatok. Az állatok nyugalma érdekében egy nyugodt sarok a legalkalmasabb, ahol a terráriumba nem lehet minden oldalról belátni. A napi gondozási munkálatokat (az ürülék eltávolítása, etetés) azonban probléma-mentesen el kell tudni végezni.

 

Hírdetés

Online

20 vendég