Belső felépítés és indulás

A fenék

A tengervízi akváriumhoz a legjobban a durva szemcsés korallhomok illik. Dekoratív, mésztartalmával pedig hozzájárul a pH-érték stabilizálásához.
Néhány halfaj (pl. a fenékjáró küllők [gébek]) ugyanakkor feltétlenül igényel egy zónát, ahol a fenéken homok van, hogy az éjszakai pihenéshez beáshassák magukat. Ezeknek az állatoknak a számára válasszon le egy területet, és tegyen a fenékre finom szemcsés korall- és kvarchomokot.
A maradék fenékterületet fedje be mintegy 3 cm-nyi erős réteget képező, durva korallhomokkal. Ajánlott, hogy a különböző fajtájú fenékborítást kövekkel válassza el egymástól, hogy ne mosódjanak össze.
Különböző szemcséjű korallhomokoz a szakkereskedésben tud beszerezni. A feltöltési magasságtól függően (de legalább 3 cm-rel számolva) akár 15 kg homokra is szüksége lehet.
A száraz korallhomokot először jól át kell mosni. Rázza össze adagonként egy tiszta vödörben és öntsön hozzá kb. 4-5 liter -nyi meleg vezetékes vizet. Keverje össze a homokot erőteljes, körkörös kézmozdula-tokkal, majd öntse ki a maradék vizet a szennyeződésekkel együtt. Ismételje meg az eljárást, amíg a homok tisztának nem tűnik. A homokot a még üres akváriumba tegye.
 

Élő kövek

Most az élő kövekre lesz szüksége, amiket minden további nélkül lehet néhány órán belül nedvesen szállítani vagy tárolni. Minél tovább van azonban a kő levegőnek kitéve, annál több megtapadó biomassza halhat el a felületen.
A szakkereskedésben keresse a jó, különböző módon benőtt köveket és a különböző formákat. Minél sokfélébb a megtapadó benövés a köveken, és minél rövidebb ideig tárolta ezeket a kereskedő, annál több állatfajta tapad meg rajta. Ezeket az állatfajokat később az akváriumában is megtalálhatja. Semmiképp ne mossa le a köveket édesvízzel.
A köveket úgy építse egymásra, hogy kis üregek keletkezzenek, amikbe az állatok később visszahúzódhatnak. Másrészről ez a nyitott felépítés jó és kevésbé akadályozott vízátforgatást tesz lehetővé. Ne siesse el a felépítést! A kövek ne vessenek árnyékot az alattuk fekvőkre, mivel az árnyékos helyek nem alkalmasak a fényigényes állatok elhelyezésére. A felépítménynek szilárdnak kell lennie és semmi esetre sem inoghat, mert a lezuhanó kövek megsérthetik a fenék- és oldalfalakat. Hagyjon hasadékokat a kövek között, hogy ezek megtapadási lehetőséget nyújtsanak a tapadó gerincteleneknek.
 

Feltöltés tengervízzel

Mielőtt az akváriumot feltöltené tengervízzel, tegye a mellékelt sera ammovec terméket a bio-szűrőkamrába helyezett sera siporax®-ra. Így a tisztítóbaktériumok közvetlenül a porózus szűrőanyagon és szűrőanyagban találhatóak. Ott optimálisan szaporodhatnak és gyorsan megkezdhetik tisztító tevékenységüket. Ez jelentősen lerövidíti az akvárium bejáratási időszakát.
A megérlelt tengervízzel töltse fel az akváriumot a mindenkori jelölésig. Az a legjobb, ha kezdetben egy tányéron engedi lefolyni a vizet az akváriumba, különben az egész fenék felkavarodik. Ha marad víz a műanyag edényben, ezt szellőztetés mellett megtarthatja és az első vízcserénél felhasználhatja.
 

A szűrés és a technikai eszközök indítása

Miután az akváriumot feltöltötte, indítsa el a szűrőtechnikát. A készülékeket a következő sorrendben csatlakoztassa a hálózatba: áramlási szivattyú, UV-tisztító, habtalanító és fűtő (a hőmérsékletet 26 °C-ra állítsa).
Így figyelemmel kísérheti, amint a víz a kifolyónál felhelyezett áramláselosztón keresztül kifolyik és cirkulálni kezd. A habtalanítóban a külső levegő keveredik a beszívott vízzel. A víz ettől fogva folyamatosan tisztítódik.
 

Vízutántöltés

A víztisztítás elindulásával, mint minden más akvárium esetében, itt is megindul a víz párolgása. Az elpárolgott vizet a helyzettől függően 2-3 naponként szükséges utántölteni: természetesen előkészített vízzel, mivel a tengervízben jelen levő só nem párolog el a vízzel együtt.
Ha nem tölti utána a vizet, a szalinitás lassan emelkedik, amit az állatok csak egy bizonyos szintig tudnak elviselni. Ameddig a szalinitás 34 és 36 ezrelék között mozog, nem figyelhető meg károsodás. Minél állandóbb azonban a szalinitás, annál jobb ez az állatoknak.
 

Az akvárium életre kel

Az “élő kövekkel” együtt számtalan kisállat és bizonyára néhány szép algafaj is az akváriumába került. Az elkövetkező időkben láthatóvá válnak. Azonban nem kizárható, hogy néhány az élő kövön megtelepedett állat (pl. szivacsok), nem maradnak meg.
Ha egy alsóbbrendű állat észrevehetően nem fejlődik, akkor távolítsa el, hogy a vizet ne terhelje meg nagyon erősen. Minden esetben szükséges, hogy károsanyaglebontó bakté-riumkultúrákat telepítsen a sera ammovec termékkel.
 

Az első napok - “A bejáratási időszak”

A világítást minden nap kapcsolja be 10-12 órára. Ha a fény bekapcsolását automatizálni szeretné, szerezzen be egy kapcsolóórát, amit megfelelő módon tud programozni.
A kisorganizmusok etetésére kb. 2 héttel később kerülhet sor, kis mennyiségű sera marin coraliquid haleledellel. Ebben a bejáratási időszakban az első két hétben semmilyen állatot ne telepítsen.
Az első három hónapban minden héten cserélje ki a víz kb. egy harmadát érlelt tengervízre (mindig ügyeljen a szalinitásra!). Normális jelenség, hogy az első hetekben megerősödik az alganövekedés. Általában először egy vékony réteg barna, vagy zsírosnak tetsző vörös alga tűnik fel, amely azonban néhány hét után átadja a helyét a zöldalgarétegnek. A zöldalgák jelzik Önnek, hogy elkezdheti telepíteni az első organizmusokat.
Az algarétegek óvatosan eltávolíthatóak mechanikus módon egy kis kefe (pl. tiszta fogkefe) segítségével. Ésszerű ezután egy részleges vízcserét végrehajtani és egy cső vagy a sera aljzattisztító segítségével a vizet az algákkal együtt kiszívni.
Az akváriumfalakon egy nagyító segítségével apró rákokat, pl. ászkarákokat (Isopoda) és evezőlábú rákokat (Copepoda) fedezhet fel. Ezek minden akváriumnak és sokszínű létformáinak is fontosak lehetnek és szívesen látott vendégek. Ezeket is az élő kövek juttatták az akváriumba. Időről-időre további létformák terjednek el, amelyeket az élő kövek hoztak magukkal. Az ilyen kisorganizmusok és létszámuk jelentik a bejáratási időszakot, de az akvárium későbbi üzemeltetése során is izgalmas utazásra hívnak a kisállatok világába.
Két hét elteltével telepítse be az állatokat.
 

Az állatok telepítése és szoktatása

Néhány tengeri állatnak nem szabad kikerülnie a vízből az áttelepítés során. Már néhány másodpercnyi levegőnek is következményei lehetnek. Ezekhez a levegőérzékeny állatokhoz tartoznak a tengeri sünök, a tengeri csillagok és a gömbhalak. Ne telepítsen minden alsóbbrendű állatot és halat egyszerre. Kezdje el az alsóbbrendű állatokkal és csak utána telepítse a halakat.
Már a vásárláskor ügyeljen arra, hogy ezeket az állatokat víz alatt kell áttelepíteni a szállításra használt zacskóba.
Érdeklődje meg a szakkereskedőtől, hogy a megvásárolt állatokat hogyan tudja az akváriumba telepíteni. A halak és alsóbbrendű állatok számára klímaváltozásnak számít, ha új akváriumba kerülnek.
sera aquatan® meggyorsítja a nyálkahártya gyógyulási folyamatát, ha a szállítás során esetleg sérülés lépett fel.
 

Hírdetés

Online

32 vendég