Általános használati ajánlások

A kockázatok és mellékhatások
tekintetében…

Néhány tényező megzavarhatja a hatékony és
biztos készítményes kezelést az akváriumban, esetleg nem kívánt mellékhatások is felléphetnek. Alapvetően minden készítmény használata előtt olvassa el alaposan a használati információt és győződjön meg mindenekelőtt messzemenőkig arról, hogy ez a készítmény a tervezett használatra alkalmas (pl. nem minden szer alkalmas tengervízhez) és a gondozott állatokra és növényekre vonatkozóan semmilyen figyelmeztetés nem található a használati információban, ill. a címkén vagy a csomagoláson. Továbbá csak olyan medencében alkalmazza a kezelést, amelyik kifogástalan vízkémiával rendelkezik. Ha pl. erős szerves megterhelés van jelen (pl. ammónium/ammóniák, nitrit és nitrát mérése kimutatja), akkor bizonyos készítmények a vízkörülményeket felboríthatják és így pl. baktériumvirágzást okozhatnak, ami megint oxigénhiányt válthat ki. Ha a kezelés alatt zavarosodás lép fel vagy a halak oxigénhiány jeleit mutatják (pl. a vízfelszínen kapkodnak levegő után), akkor adott esetben a kezelés megszakítása és egy részleges vízcsere szükséges. Ezért mindig gondoskodjon a nagyon jó vízminőségről és a kielégítő szellőzésről a kezelés időtartama alatt és után. Egyidejűleg ezzel nagymértékben megnöveli a halak sikeres és gyors gyógyulásának esélyét.

A kezelés alatt ne használja

Ezen kívül a kezelés alatt ne használjon aktív szenet, mivel ez megköti az orvosi hatóanyagokat és így csökkenti vagy akár megszűnteti a készítmény hatékonyságát. A készítmény hatóanyagainak részeit a különösen nagy és aktív bioszűrő is lebonthatja, ill. megkötheti. Egyes esetekben ezért célszerű a készítmény adagját valamivel megemelni (pl. a 1,5-szeresére), hogy az ilyen speciális körülmények között is megtartsuk a hatékonyságot. A vízelőkészítők használata, különösen azoké, amelyek kőport tartalmaznak, közvetlenül a készítménnyel történő kezelés megkezdése előtt (1-2 napon belül) vagy a kezelés alatt szintén enyhén lecsökkent hatékonysághoz vezethet – a hatóanyag megkötése miatt. Ezért ebben a korlátolt időszakban mondjon le lehetőleg a vízelőkészítők alkalmazásáról. A kezelés befejezése után ezek alkalmazása azonban annál hasznosabb (ld. “A kezelés befejezése”). Az UV-C lámpák, amelyek a víz kórokozómentesítését célozzák, a kezelés időtartama alatt minden esetben legyenek kikapcsolva. Az energiadús fény sok hatóanyagot megsemmisít. A normál akváriumi világítást általában bekapcsolva lehet hagyni, bár néhány esetben (pl. az “Ichthyo” kezelésekor) támogatólag hathat a medence elsötétítése, hogy egyrészt a fényérzékeny hatóanyagokat óvjuk, másrészt a beteg halakat megnyugtassuk. Ha széndioxiddal dúsít, a kezelés alatt és utána néhány napig az ellátást kapcsolja ki. Néhány készítmény használatakor oxigénhiány léphet fel. A túl magas széndioxidtartalom a vízben megnehezíti a halak légzését.

Szűrés a készítménnyel történő kezelés alatt

A használati információkban gyakran ajánlott, hogy a kezelés időtartamára a biológiai szűrőt vegye ki az akvárium körforgásából. Ez egy óvatossági intézkedés, mivel néhány készítmény a szűrőbaktériumokat is károsíthatja és – mint fent leírtuk – a nagyon aktív szűrés csökkentheti a készítmény hatékonyságát. A szűrő kiemelése azonban gyakran nagy ráfordítással jár. A hosszabb kezelések alatt viszont szükséges lenne a szűrőanyagot áthelyezni, pl. egy kádnyi akváriumvízbe, vagy a szűrőt ideális esetben egy extra medencében üzemeltetni. Ha a szűrőanyagot túl sokáig nem éri víz és ezzel anaerób állapotok uralkodnak, akkor rothadási folyamatok következhetnek be. Többek között ilyenkor erősen mérgező kénhidrogén szabadul fel, ami, ha a szűrő tisztítatlanul kerül vissza az akváriumba, megmérgezheti a víz lakóit. További hátrány adódik abból, ha a szűrőben magában is kórokozók találhatók, amik aztán, miután a szűrőt visszakapcsolja, újabb fertőzésekhez vezethetnek. Egy stabil, jól beüzemelt szűrő a megfelelő szűrőanyaggal (pl. sera siporax) általában problémamentesen vészeli át a kezelést és ezért bekapcsolva
maradhat. Azonban feltétlenül ügyeljen arra, hogy a szűrőt a kezelés előtt és után tisztán tartsa. Nem tartalmazhat rothadási salakot.
A tisztításra úgy kerülhet sor, hogy a szűrőanyagot óvatosan kinyomja és kimossa egy akváriumvizet tartalmazó edénybe (ne tegye ezt folyó víz alatt, és semmiképp se forró vízben).

Etetés a kezelés alatt

A készítménnyel történő kezelés időtartama alatt az a legjobb, ha egyáltalán nem vagy – ha fiatal halakat gondoz, ill. a kezelés több mint három napig tart – csak rendkívül takarékosan etet. Ahogy azt már leírtuk, sok készítmény károsítja a szűrőbaktériumokat vagy más módon zavarja a biológiai egyensúlyt, ezért a túlzott szerves megterhelés gyorsan felboríthatja a víz egyensúlyát.

Támogató jellegű intézkedések – a sera ectopur

A készítménnyel egyidejűleg lehetőleg ne használjon más vízelőkészítőt vagy készítményt, kivéve, ha ez kifejezetten ajánlott. Ilyenkor előre nem látható kölcsönhatások léphetnek fel. Van
azonban néhány kivétel, ezek közé tartozik a sera ectopur ápolószer. Ezzel a legkülönbözőbb készítményes kezelést lehet ésszerűen kiegészíteni. A sera ectopur fertőtlenítő oxigént szabadít fel, ami megkönnyíti a beteg halak légzését és megnöveli a sótartalmat, hogy a nyálkahártya-képződést elősegítse. Ez elősegíti a gyógyulást. Néhány esetben (enyhe fertőzés vagy megelőzés esetén) a sera ectopur alkalmazása akár helyettesítheti is a készítmény alkalmazását. Alapvetően a nyálkahártya-képződés elősegítésére normál konyhai só (NaCl) is lehetséges hozzáadott anyagok (pl. szemcsésedést elősegítő szerek) nélkül. Ennek ellenére is gondolni kell arra, hogy – még, ha megfelelő tisztaságú sóminőséget találunk is – ebben az esetben a fertőtlenítő és légzésmegkönnyebbítő oxigén-felszabadítás, a sera ectopur specialitása, nem történik meg – tehát csak részleges hatást lehet elérni. A sera ectopur normál adagolása kb. 0,01- 0,02 % között van. Ez a koncentráció a harcsáknál és más pikkelymentes halaknál is
problémamentes, amelyek egyébként érzékenyen reagálnának a megnövekedett sótartalomra. Nagyobb sókoncentrációt (kb. 0,03-0,3 %, tehát 0,3-3 g/l) csak akut stresszhelyzetekben vagy betegségek esetén vessen be (fokozatos hozzáadás) és a problémák csillapodtával normál vízcserével ismét csökkentse a sótartalmat lépésenként. Mielőtt a nagy sókoncentrációt (pl. egy rövid fürdben) alkalmazza, feltétlenül érdeklődjön az érintett halak toleranciájáról a sóval kapcsolatban.

Vitaminok

További kivételt képez a vitaminkészítmények alkalmazása. Itt is biztonságos és ajánlott a készítményekkel való kombinálás. Ahogy az embernél is, a vitaminok sok fontos szerepet töltenek be a halak szervezetében. Többek között szükségesek ahhoz, hogy a halak immunrendszere erős és aktív legyen. A test saját védekező képessége – ha optimális módon működik – a lehető legjobb védelem, amit egy szervezet a betegségek ellen felmutathat. Ha a halaknak magas tápértékű sera eledeleket ad, akkor már alapvetően jó ellátásról gondoskodott a vitaminokat és minden más fontos tápanyagot illetően. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vitaminok a csomag felnyitása után a levegő oxigéntartalmának, a fénynek és a nedvességnek a hatására egyre inkább lebomlanak. Ezért optimális esetben olyan eledeldobozokat vásároljon, amelyeket néhány héten vagy hónapon belül elhasznál. Stresszhelyzetekben (pl. áttelepítés, párzás, ivadékgondozás, hőmérsékletváltozás) vagy ha
kórokozók kerülnek a vízbe, az immunrendszert extra adag vitaminnal segítse. Ilyen helyzetekben használjon sera fishtamin-t. A készítményt a használati információban foglaltak szerint közvetlenül a vízhez is adhatja, vagy az eledelt mártsa bele etetés előtt. Különösen alkalmasak erre a magas tápértékű sera FD eledelek. Lehetséges a rendszeres adagolás (heti egy-két alkalommal) vagy a kúraszerű használat vitamincseppek formájában (naponta egyszer) néhány héten keresztül. Az ilyen kúrákat az említett stresszhelyzetekben még a betegség tüneteinek lecsengése után legalább egy hétig folytassa, hogy a gyógyulást elősegítse és a visszaesés kockázatát lecsökkentse.

A kezelés befejezése

A kezelés időtartamának befejeztével többnyire tervezett egy részleges vízcsere és a hatóanyag maradványainak eltávolítása aktív szénnel (sera super carbon). Kérjük, ezeket az intézkedéseket tartsa is be. A hatóidő jelentős meghosszabbítása nem javít a hatékonyságon, hanem – éppen ellenkezőleg – nem kívánatos mellékhatásokhoz vezethet. Néhány készítmény hatóanyagai károsító hatásuak lehetnek, ha tartósan hatnak. Más  készítmények oldószereket tartalmaznak, amiket a baktériumok táplálékként lebontanak, ami megnöveli a baktériumvirágzás veszélyét. Amennyiben nagy vízcserét tervez (pl. legalább 80 % a sera med Professional termékeknél), akkor egy lépésenkénti eljárás lehetséges: pl. több 30 %-os részleges vízcsere két-három napon belül. Ez csökkenti a stressz Önnél és a halaknál is – éppen nagyobb halak vagy ozmózisos víz használata, stb. esetén. A vizet mindenképp készítse elő a csere során sera aquatan-nal vagy sera blackwater aquatan-nal – így többek között megköti a készítmény még fennmaradó maradékait. A megtámadott szűrőbaktérium- flórát gyorsan és hatékonyan ki tudja egészíteni sera bio nitrivec használatával (édesvízi akváriumokban), ill. sera marin bio reefclear-rel (terngervízi akváriumokban). Természetesen óvatosan kell bánni a használati információban leírtaknál jelentősen nagyobb adagolással is. Az adagot a tényleges vízmenynyiségnek megfelelően számítsa ki, ne az akvárium össztérfogata alapján (durván saccolja meg a fenéktalaj és a berendezési tárgyak térfogatát és vonja ki az össztérfogatból). Enyhe, tévedésből bekövetkező túladagolást a biztonsági határértékek le kell, hogy fedjenek. A több mint kétszeres túladagolás esetén alapvetően a biztonság kedvéért azonnal hajtson végre részleges vízcserét.

 
Minden sera készítményt alaposan ellenőriztünk a mindenkori kórokozó elleni hatékonyság, valamint a használók, a gondozott állatok és a környezet biztonsága szempontjából, mielőtt piacra került. Mint gyártót, a sera-t rendszeresen ellenőrzik az érdekelt hatóságok. A szoros együttműködés a sikeres tenyésztőkkel és kereskedőkkel, valamint az ügyfeleink értékes visszajelzései minden időben lehetővé teszik számunkra, hogy az esetleges problémákat vagy kéréseket azonnal észleljük, és azonnal reagáljunk rájuk a megfelelő módon. Együttműködésünk a különböző egyetemek tudósaival, és természetesen a sera laborcsapatának minőségbiztosítási és kutató tevékenysége garantálják ügyfeleink számára a legmagasabb biztonsági előírásokat és a tudomány és technika legújabb állásának megfelelő új fejlesztéseket.
 

Hírdetés

Online

43 vendég