Ciliátok okozta fertőzések kezelése

Ichthyophthirius multifiliis

Ichthyophthirius multifiliis

(darakór vagy fehérfolt-betegség), Cryptocaryon irritans (tengervízi ichthyo)

A kezelést feltétlenül időben meg kell kezdeni, mivel az akvárium sűrűn betelepített, behatárolt életterében robbanászzerűen elszaporodhatnak ezek a paraziták. A sera costapurral hatékonyan és biztosan kezelheti a helyzetet (édes- és tengervízi medencében is). Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alacsonyabb rendű állatok a kezelésre részben érzékenyen reagálnak - adott esetben karanténmedencében kezelje az állatokat. A porcoshalak (cápák és ráják) nem viselik el a malachitzöld és hasonló vegyületek hatóanyagait. A sera ectopur ápolószerrel gyógyulást elősegítő utókezelésként is alkalmazható. A kezelés támogatásaként, amennyiben lehetséges, a hőmérsékletet néhány napra ajánlott megemelni (a halak toleranciahatárát feltétlenül vegye figyelembe!). Az élősködők általában nem viselik túl jól a magasabb hőmérsékleteket, ezen kívül ilyenkor a halak immunrendszere hatékonyabban működik. Az ideális vízhőmérséklet ilyenkor kb. 31 °C. A megemelt hőmérsékletet a kezelés után néhány napig ajánlatos megtartani és csak lassan lesüllyeszteni. Továbbá a kezelés alatt ügyelni kell arra, hogy a vizet jól szellőztessük és a világítást, legalább a mindenkori kezelési napokon, kikapcsolva hagyjuk. A fehér pontocskák a halak bőrén még a sikeres kétszeres kezelés után is (az 1. és a 3. napon) láthatóak maradnak néhány napig, azonban egyre átlátszóbbakká válnak (az élő parazitákkal teli pontocskák teljesen fehérek) és végül teljesen eltűnnek. Csak akkor lehet abból kiindulni, hogy a paraziták túlélték a kezelést vagy újra az akváriumba kerültek, ha újabb fehér pontok jelennek meg, és ekkor további kezelésre van szükség az 5. és 7. napon). A fehérpont-betegséget egészen egyértelműen lehet diagnosztizálni. Néhány esetben azonban a Lymphocystis (vírus, ld. 7. oldal) okozta fertőzés, ill. néhány spórás faj (más egysejtű paraziták) kimondottan hasonló megjelenési képet mutatnak. A néhány beszámoló a feltételezett rezisztenciáról - részben többszöri, szakszerű “Ichthyo” elleni kezelés után -ilyen érthető félrediagnosztizálásra vezethető vissza.


Az Ichthyophthirius multifiliis fejlődési ciklusa:

  • 1. Az érett paraziták leválnak a halról és szabadon úszva olyan védett helyeket keresnek, ahol alacsony a vízáramlás.
  • 2. A parazita szilárd burkot (cisztaburkot) alkot és többszörösen osztódik. A cisztában több száz raj fejlődik ki.
  • 3. A rajok átfúrják magukat a cisztaburkon, körbe-körbe úsznak és tovább osztódnak.
  • 4. A rajok újra megtámadják ugyanazt a halat, vagy másokat és befúrják magukat a bőrbe.
parazita fejlodesi ciklus
 


apiosomaApiosoma

(korábban: Glossatella) vagy Epistylis (korábban: Heteropolaria)

Az Apiosoma sp. és az Epistylis colisarum egymáshoz nagyon hasonló egysejtűek, amelyek a halak bőrén már meglévő sebekbe települnek be és ezzel megakadályozzák azok gyógyulását (nem hagyományos értelemben vett paraziták). A későbbiekben a szomszédos egészséges bőrfelületet is megtámadhatják és így további kórokozók – pl. gombák és baktériumok – is meg tudnak telepedni. A sera aquatan és sera blackwater aquatan termékek alkalmazása megelőzi a kisebb sebek megfertőzését. Kisebb fertőzéseknél többnyire elegendő a sera ectopur használata. Erős fertőzés esetén, ha azt ezek a ciliátok okozzák, segít a sera costapurral történő kezelés.


Trichodina

Tetrahymena, Chilodonella (“szív alakú bőrhomályosítók“), Brooklynella (tengervízben)

Ezeknél a ciliátoknál túlnyomórészt úgy nevezett gyengítő parazitákról van szó. Tömeges szaporodásuk általában csak akkor lehetséges, ha a hal már egy másik betegség által károsodott vagy a vízminőség rossz. Az egysejtűek okozta bőr- és kopoltyúkárosodások pusztuláshoz vezethetnek. A gyors cselekvés így rendkívül fontos. Különösen ügyeljen a jó vízminőségre és alkalmazzon sera costapurral (édes- és tengervízben is) történő kezelést. Itt is ésszerű a sera ectopurral történő utókezelés.
 

Hírdetés

Online

30 vendég