A magas tápértékű sera eledelek biztonságot nyújtanak Önnek, amennyiben halait természetközeli, kiegyensúlyozott és átfogó módon kívánja etetni.
Táplálás - marhaszív és társai a professzionális szárazeledelekkel szemben
Sok lelkes tenyésztő és hobbiakvarista jelentős kiadásokat fordít arra, hogy gondozott állatainak - véleményük szerint - optimálist ellátást biztosítson a legjobb eledelekkel. Sajnos nem minden fáradozásnak van egyaránt értelme. Így pl. a legenda szerint a diszkoszhalak csak akkor fejlődnek rendesen, ha kifejezetten hámozott marhaszivet kapnak enni. Hogy honnan származik ez a tévhit, azt ma már nem lehet kideríteni, de a tények egyértelműen az elterjedt feltételezés ellen szólnak. Természetesen a diszkoszhalak szívesen esznek friss húst és a zsír- és proteingazdag táplálkozás során gyorsan híznak, de ennek meg is van az ára …
A természet úgy rendezte, hogy az állatok szervezete és a táplálék, ami szokásosan a rendelkezésükre áll, egymásra lettek hangolva. A halak anyagcseréje is bizonyos táplálékforrásokhoz alkalmazkodott a fejlődési folyamatuk során és csak ezeket a táplálékokat tudják optimális módon megemészteni. Mindegy, hogy mennyire éhes egy diszkoszhal a természetes környezetben, aligha lesz alkalma arra, hogy elkapjon egy marhát és megegye a szívét. De félre a tréfával: a melegvérű szárazföldi élőlények húsa a halak táplálására feltehetően nem allkalmas. A halaknak nagy mennyiségű telítetlen zsírsavra van szükségük a táplálékukban, amelyek azonban szinte kizárólag csak vízi szervezetekben (pl. tengeri halak, mint a sera hallisztben) fordulnak elő. Továbbá a melegvérűek húsának proteinösszetétele is kedvezőtlen a halak számára. Bizonyos aminosavak ebben nem találhatók meg kielégítő mennyiségben. A szükséges ásványi anyagok és nyomelemek hiányoznak a halak kiegyensúlyozott táplálkozásához. Az emésztést segítő ballasztanyagok hiánya emellett bizonyíthatóan bélelzáródást okoz a diszkoszhalaknál.
Így a marhaszív vagy más melegvérű húsféle (beleértve a szárnyasokat is) semmiképp nem tudja biztosítani, hogy a halak minden szükséges tápanyaggal tartósan el legyenek látva. Ezen felül már az alkalmankénti marhaszívvel történő etetés is bizonyos veszélyeket hordoz magában, mivel a halak testének nem megfelelő hús olyan baktériumok növekedését segíti elő, amelyek nem tartoznak a halak természetes bélflórájához. Az egészséges bélflórát visszaszoríthatják és így a beleket érzékennyé teszik a kórokozók (pl. a flagellá-ták) számára.
Eltekintve ezektől a halak számára negatív következményektől és a nem lebecsülendő veszélyről, amit a kórokozók okozta fertőzések jelentenek, a víz megterhelése is tetemes a nyers hússal és néhány fagyasztott eledelfajtával történő etetés következtében. A halak számára nem hasznosítható proteinek nagy része emésztetlenül a vízbe kerül és ott rendkívüli módon megemeli a szerves megterhelés szintjét.
Az akvaristák által gyakran megalapozott szaktudás nélkül, érzés szerint és szájhagyomány alapján előállított saját eledelkeverékek a diszkoszhalak és más halak számára nem tudják pótolni az évtizedes táplálékkutatással kifejlesztett sera eledeleket. A sera eledelpalettája minden díszhalnak megfelelő táplálékot kínál: minden fejlődési stádiumban és minden táplálkozátípushoz. A fehérjék, zsírok és szénhidrátok a mindenkori halcsoportokra vannak hangolva, a halak ezeket teljesen megemésztik, és nem terhelik a vizet feleslegesen. A sera eledelekben található zsírok nagy részben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat és nagyon alacsony az olvadáspontjuk (így jobban felhasználhatóak a változó meleg-ségű állatok által). A sera-nál alkalmazott legmodernebb gyártási folyamatok (pl. az alacsony hőmérsékleten történő sajtolás és a kíméletes fagyasztó szárítás - az ún. GVG-eljárás) optimális konzisztenciát, ízt és az értékes tápanyagok megmaradását garantálják eledeleinkben. A víz így tiszta és terheletlen marad.
A kutatási eredmények konzekvens figyelembe vételével sikerült pl. a sera GVG-mix-szel és a sera discus granulat-tal az igényes diszkoszhalak számára is olyan magas tápértékű eledelfajtákat kifejlesztenünk, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott növekedést, a briliáns pigmentációt és a fokozott termékenységet. A halak jól tápláltak, anélkül, hogy hízlaltak lennének. A növekedés egyenletes és elegendő időt hagy a szilárd váz felépítéséhez. Az egészséges bélflóra kiaknázott és az immunrendszer erősödik a válogatott természetes összetevők (pl. fokhagyma, béta-glukán és asztaxanthin) révén.
A biztos és egészséges változatosságot tud kínálni halainak a kedvelt sera FD eledelekkel és az élő artémia-naupliákkal (sera Artemia-mix).
A professzionális módon gyártott eledelfajtáink előnyei a többnyire “jó tippek” alapján előállított keverékekkel szemben kézenfekvők:
- Kiegyensúlyozott táplálás a több mint negyven természetes, a halak igényeire szabott összetevők használata révén.
- Az értékes telítetlen zsírsavak (különösen az omega-zsírsavak) nagy aránya és az ideális proteinösszetétel.
- Az értékes vitaminok és más alapanyagok optimális megőrzése a kímélő feldogozás révén.
- Garantált élősködőmentesség - nem áll fenn a kórokozók bevitelének veszélye!