Vegyes fertőzések kezelése

Bőrkenet vegyes fertőzés
Bőrkenet vegyes fertőzéssel:
Ichthyo phthirius, Chilodonella, Trichodina, Costia és Piscinoodinium
 

 

A halak könnyen eshetnek egyszerre több kórokozófaj áldozatául. Mint aspecifikus tünetet, ilyenkor többnyire a nyálkahártya megvastagodását lehet észlelni. Gyakran lép fel szürke vagy fehéres elszíneződés is. Mikroszkóp alatt a kenetben bőrférgeket, valamint különböző egysejtűeket, pl. Ichthyobodo-t (Costia), Chilodonella-t, Tricho-dina-t és Tetrahymena-t lehet igazolni. Szintén gyakran lehet baktériumokkal és gombákkal találkozni. A kezdeti stádiumban a halak többnyire a fenékhez vagy az akváriumban található tárgyakhoz dörgölőznek, később apátiába süllyednek, hintázva és testhez simuló úszókkal úsznak a szűrővisszafolyás sodrában. Előrehaladott stádiumban a nyálkahártya foszlányai válnak le és más aspecifikus tünetek lépnek fel. Aszerint, hogy milyen kórokozókról van szó, egyes halak vagy akár az egész állomány élete – hosszabb-rövidebb ideig – veszélyben lehet.
Egy teljes és megbízható differenciált diagnózist többnyire csak egy megfelelő felszereléssel rendelkező specialista tud felállítani. Ez gyakran olyan aránytalan ráfordításokkal jár, ami logisztikailag kivitelezhetetlen. A sera termékpalettája ilyen esetekre ajánlja édesvízi akváriumban a széles hatósávú sera omnipur-t. Ezzel a készítménnyel majdnem a teljes kórokozó-palettát le lehet fedni és meg lehet akadályozni a másodlagos fertőzéseket. Vegyes fertőzéseknél támogatásképpen be lehet vetni a sera ectopur-t is.
Több kórokozó egyidejű megjelenése arra utal, hogy a tartási körülmények nem megfelelők. Ellenőrizze ezért a vízértékeket és az egyéb feltételeket. A szükséges változtatásokat haladéktalanul hajtsa végre (pl. az állomány csökkentése, a szűrő gondozása, vízcsere, stb.) és segítse a halak védekezőrendszerét vitaminkészítményekkel (sera fishtamin).
 

Hírdetés

Online

45 vendég