Terrárium - fény, hőmérséklet, pára

A helyes fény

A hüllőknél a fény nemcsak a nappali és éjszakai ritmusváltáshoz szükséges, hanem az anyagcsere, az aktivitás és az emésztés funkcióit is segít. A legtöbb hüllő jóléte és természetes viselkedése a megfelelő nappali fény mellett a helyes UV-A és UV-B-sugárzástól is függ. Erre elsősorban az energiatakarékos teljes spektrumú nappali fényt adó lámpák alkalmasak, mint pl. a sera reptil daylight compact UV-B 2%. Egy időkapcsolóval irányítva egyszerűen tudja szimulálni a napi ritmust. A származási helyüktől függően az állatoknak egy nagyobb UV-B-résszel rendelkező fényforrásra is szükségük van, amelyet a természetes vitaminszintézishez igényelnek. Ilyen pl. a sera reptil rainforest compact UV-B 5% és a sera reptil desert compact UV-B 10%. Ezek a sera lámpák extrém energiatakarékosak és hosszú élettartamúak. Ezen kívül kitűnően gondoskodnak az állatok természetes színvilágának kiemeléséről.

A normál üveg kiszűri a lámpák fontos UV sugarait. Ezért szükséges a lámpákat a terráriumon belül vagy a terráriumra – utóbbi esetben azonban csak egy finomszemű ráccsal elválasztva a terrárium belső terétől – felszerelni. A terrárium fajtájától függően az állatokat egy finomszemű dróthálóval – mint pl. a sera reptil terra biotop 60 fedelének esetében – védeni kell a fényforrástól. Ideális lámpa erre a célra a sera reptil terra top. Ezt két különböző fénycsővel lehet felszerelni. Ezen kívül a beépített LED holdfénycsövek lehetővé teszik az állatok éjszakai megfigyelését. A sera reptil terra top-ot egyszerűen a terrárium fedelére kell helyezni. Az aqua-terráriumokban különösen ajánlott az energiatakarékos sera reptil LED energy light72 világos, extra hosszú élettartamú LED lámpával. A nappali- és holdfény külön kapcsolható.

A hőmérséklet

A hüllők ún. hidegvérű állatok, ami azt jelenti, hogy hőmérsékletük nem magától értetődően állandó, hanem a külső hőmérséklettől függő. A helyes „üzemi hőmérséklet” fontos a jól működő anyagcsere, az emésztés és az aktivitás szempontjából. A hőmérsékletet a gondozott állatoknak megfelelő származási helyhez igazítsa. A hőmérséklet növelésére elsősorban fűtőlapok alkalmasak, mint pl. a sera reptil thermo comfort mat. Ezt igény szerint a terrárium fenekére vagy az oldalfalra lehet szerelni. Fűtőkábelekkel, mint pl. a sera reptil heat cable, a változatos elhelyezési lehetőségeknek köszönhetően többek között a természetesnek megfelelő hőmérsékleti viszonyokat lehet kialakítani a fenéktalajban. A fűtőkábelek ezen kívül ideálisak a berendezési tárgyak, pl. üregek, ágak vagy lapos kövek felme-legítésére. Vegye figyelembe, hogy max. a fenék felületének 30 %-át szabad fűtéssel felmelegíteni, hogy az állatoknak a túlzott felmelegedés ellen hűvösebb visszavonulási lehetőségeket is nyújtani tudjon.

A nap természetes meleg-sugárzását felülről pl. fény nélküli kerámia hősugárzóval tudja imitálni. Ilyen pl. a sera reptil thermo ceramic. A fűtött napozóhelyek kialakításához a terráriumban használjon halogén spotlámpákat, pl. a sera reptil sun spot-ot. A hőmérsékletet állandóan figyelni kell, ideális esetben egy a terráriumba szerelt hőmérővel (pl.a sera reptil thermometer/ hygrometer-rel). Különösen a hősugárzókat kell úgy felszerelni a terráriumba vagy a terráriumra, hogy az állatok ne égethessék meg magukat. A sera reptil alu reflektorok az apró szemű kosarukkal kiválóan alkalmasak arra, hogy az állatokat megvédjék a megégéstől. Ezeket a sera reflektorokat sokoldalúan lehet bevetni, pl. csíptetős vagy függő lámpaként, vagy egyszerűen a terrárium fedelére fektetve. A hősugárzókat is lehet egy egyszerű időzítővel irányítani.
 

A páratartalom

Különösen a trópusi hüllőknek van szükségük magas páratartalomra. Ha túl száraz a levegő, akkor az néhány állatnál komoly légúti megbetegedésekhez vagy vedlési problémákhoz vezethet. A terrárium rendszeres permetezésével és nagy vízfelületekkel meg lehet emelni a páratartalmat. A páratartalom ellenőrzését hygrométerek végzik (pl. a sera reptil thermometer/hygrometer). A penészképződés   megakadályo-zására a terráriumokat rend- szeresen szellőztetni kell, anélkül azonban, hogy az állatokat közvetlen huzatnak tenné ki. Ezt a sera reptil terra biotop 60 konstrukciójánál figyelembe vettük.

Hírdetés

Online

18 vendég