Vitaminok és összetevők

Vitamin Melyik vitamin miért hasznos Hiány jelenség
A Segíti a látást és a növekedést. Ezenkívül mûködik még mint bőr védő, termékenységi vitamin. Szemkárosodások, bőrvérzések
B1 A táplálék szénhidráttartalmából energiát nyer és az agyat, valamint az idegeket látja el cukorral (ideg táplálék!). Mozgászavarok, görcsök
B2 (PP) A protein értékesítésénél játszik szerepe, az izomzat felépítésébe és a nyálkahártya védelmében van jelentős szerepe. Bőrvérzések, idegrendszeri zavarok
 
B5 Különböző  enzimek,  felépítésében van fontos szerepe. Kopoltyúkárosodás
 
B6 Az idegrendszer számára fontos. Idegrendszeri károsodás, tipikus jelentkezési forma mozgászavar.
B12 Az emésztőszervek; és a szervezet oxigénellátását biztosító vörös vértestek hemoglobinok felépítéséhen fontos szerepe van. Vérszegénység, (Anämia), apátia növekedési zavarok
 
C Döntő szerepet játszik az ellenálló képesség   erősítésében,   valamint   a csontváz felépítéséhez is fontos.
 
Betegségre való hajlam, kopoltyú deformáció. Mivel a C-vitamin eredeti állapotában nagyon érzékeny a levegőre a sera tápok egy hosszú időre stabilizált formáját tartalmazzák a C vitaminnak.
D3 Szabályozza a kalcium és foszfor felvételt, így a csontok és a csontváz szempontjából nagyon fontos. Csont deformáció (rachitis)
 
E Gerjeszti a termékenységi hormonok képzését. Ezen keresztül stabilizál a tápban, más vitaminokat, valamint a telítetlen zsírsavakat. Terméketlenség, máj elzsírosodás
 
H (Biotin) Növekedési faktor.
 
Növekedési zavarok, étvágytalanság, görcsök
K Segíti a véralvadást sérülések után. Zavarok a sebgyógyulásban, májkárosodás
Cholin A zsírok emésztéséhez szükséges. Többek között máj zsírosodás

Egy vitamin hiányát nem lehet egy másik vitamin többletével kiegyensúlyozni. Ezért a sera tápokban levő multivitamin-komplex rendkívül gondosan lett összeállítva.

Összetevők

A fajnak megfelelő tápláláshoz a haltápnak tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok kiegyensúlyozott összetételének kell lennie. A legfontosabb összetevők és azok jelentősége az ön díszhalai számára:

Ballaszt anyagok

A bélrenyheségre hat. Ez gyakran lép fel a diszkoszhalaknál, ha hosszabb időn át csak ballasztanyagban szegény vakart marhaszívvel etetik. Eltekintve a ballasztanyaghiánytól az ilyen táplálás rendkívül egyoldalú.

Fehérje (protein)

A protein gazdag táplálás az izomzat erősítésére szolgál, tehát a protein egy valódi erősítő táp minden hal számára. Az állati protein azonban könnyebben emész-thető, mint a növényi. A túlnyomóan húst fogyasztó halaknak csak rövid egyenes bélre van szükségük. A növényevő halaknak hosszabb spirálalakú kanyargó belük van. Ezt az eltérést a sera tápanyagkutatása és fejlesztése a fajnak megfelelő táp fajták fejlesztésekor figyelembe veszi.

Szénhidrát és zsír

A legfontosabb energiaforrások a halak számára. Túl sok zsír azonban elzsíroso-dáshoz, szervkárosodáshoz vezet, így halai életét szükségtelenül megrövidíti. A zsírnak és a vitaminnak, mint a sera haltápoknál megfelelő arányban kell legyenek, hogy a halak szervezete megfelelő mennyiségű zsírt tudjon elégetni.

Ásványi anyagok

mint pl. a kalcium a csontok felépítésében fontosak, ezért az egészséges növekedés szempontjából nélkülözhetetlenek.

Nyomelemek

különböző feladatokat látnak el a szervezetben. Gyakran enzimek alkotóelemei, melyek gyakran szerszámkén működnek a szervezetben. Nyomelemekre a halaknak csak nagyon kis mennyiségben van szükségük.

 

Hírdetés

Online

82 vendég