Laposférgek okozta betegségek kezelése

A férgek csoportjába a legkülönbözőbb eredetű állatok tartoznak. Mindössze az a közös bennük, hogy gilisztaformájú a testük. Attól függően, hogy az élősködő férgek, amik a halaknál előfordulnak, milyen fokú rokonságot mutatnak, különböző módon és különböző hatóanyagokkal kell kezelni őket. A laposférgek csoportjába sok fontos parazita tartozik. Ennek a csoportnak a szabadon élő képviselőiként ismertek a planáriák vagy a galandférgek (ezek az örvényférgekhez/Turbellaria tartoznak). Tömeges fertőzés esetén gyorsan járvánnyá fejlődhet. (Szükség esetén távolítsa el őket a sera snail collect alkalmazásával vagy telepítsen paradicsomhalakat, amik ezeknek ragadozó ellenfeleik.) A valódi paraziták közé tartoznak a horgos métely (egyenesfejlődésű mételyek vagy Monogenea) és a bőr- és kopoltyúférgek. A szívóférgeknél (valódi mételyek vagy Trematoda) az akvaristának talán a pikkelyféreg (Transversotrematiformes) ismerős. A laposférgek negyedik csoportja a galandférgek (Cestoda), amelyekkel szintén a díszhalaknál találkozhatunk. A parazita laposférgek ellen díszhalaknál hatékony a sera omnipur vagy a sera mycopur. Megelőzésképpen, enyhe fertőzésnél, a kezelés alatt vagy a kezelés után a gyógyulás elősegítésére jól bevált ápolószer a sera ectopur.


Bőrférgek / Gyrodacty lidea (tölcséres galandférgek)

A Gyrodactylidea rendbe tartozó horgos mételyeket inkább a halak bőrén három egymásban és nem a kopoltyúkon lehet megtalálni. A kopoltyúféregtől (Dactylogyrus) annyiban is eltérnek, hogy az elülső részükön hiányzik a pigment-szem. A férgek a hátsó részükön található horgokkal kapaszkodnak a halak bőrére. A halak nyálkahártyája védekező reakcióként megvastagodik. A keletkező bőrsérülések gyakran másodlagos fertőzésekhez vezetnek. Amíg a kevés féreg által keltett fertőzés gyakran tünetmentesen folyik le, addig a tömeges fertőzés gyorsan a halak pusztulásához vezet. Ezért időben kezdje meg a kezelést sera omnipurral vagy sera mycopurral a használati információban leírtak szerint – szükség esetén karanténmedencében. Mivel a Gyrodactylus elevenszülő, az élősködőket általában egy kezelési ciklusban biztonságos el lehet pusztítani.


Kopoltyúférgek (Dacty-logyridea)

A kopoltyúférgek (Dacty-logyridea) főként a halak kopoltyúin élősködnek. A tartómechanizmusuk által okozott ingerek és sérülések a kopoltyú finom lapocskáin többszörös nyálkahártya-képződést váltanak ki, ami egyre inkább megnehezíti a gázcserét, így a halak végül megfulladhatnak.
A Dactylogyrus a Gyrodactylus-tól többek között az elülső részen megtalálható pigmentszem révén tér el. Az elevenszülő bőrférgektől való megkülönböztetésnek a kezelés miatt van szerepe: mivel a kopoltyúférgek petéket raknak le, amelyeknek a tokja a hatóanyagot nem engedi át, egy második kezelést is végre kell hajtani, hogy a kibújt lárvákat is elpusztítsa. Mint a bőrférgeknél, itt is sera omnipur-t és a sera mycopur-t kell alkalmazni. Néhány nap elteltével hajtson végre egy második kezelést. A féreglárvák fejlődése hőmérsékletfüggő: 28 °C-os vízhőmérsékletnél 3 nap alatt zárul le, míg 25 °C körüli hőmérsékletnél akár 7 napig is eltarthat. A második kezeléssel ugyanakkor ne várjunk túl sokáig, mivel a halakat közben újra megtámadhatják a férgek lárvái és a férgek esetlegesen akár megint lerakhatják petéiket. Ha nem tudja egyértelműen megállapítani a diagnózist bőrfégek esetén akkor induljon ki kopoltyúféreg-fertőzésből és a biztonság kedvéért hajtson végre egy újabb kezelést.


Pikkelyféreg / Transversotrema sp.

Ennek a féregnek a lárvái behatolnak a halak bőrébe és a pikkelyeik alatt élnek, amíg ivarérett korba nem érnek. (A felnőtt, kb. 3-5 mm nagyságú állatok a bőr alatt csúszkálnak. Átlátszóak és alig lehet őket felismerni.) A fertőzés gyulladásokhoz vezet és – erős fertőzés esetén – akár nagy felületeken is tönkreteheti a bőrt és ezzel a halak pusztuláslhoz is okozhatja. A pikkelyféregnek csigákra van szüksége köztes gazdaként. Az élősködő szaporodása és elterjedése így a csigák összegyűjtésével lecsökkenthető (ehhez használja pl. a sera snail collect-et). A férgeket sera omnipur-ral vagy sera mycopur-ral pusztíthatja el. Az elhalt lárvák (a pikkelyek alatt) némi idő elteltével kilökődnek a szövetből. Más szívóféregfajták lárváinak vándorlása (ún. metacercariák) során a gazdatestben károk keletkezhetnek, amelyek néhány jellegzetes betegségképlethez vezethetnek – így pl. féregcsillaghoz (a szem zavarosodása) és a feketefolt-betegséghez.


Halpiócák okozta betegségek kezelése

Halpióca / Piscicola sp.

A halpiócák a gyűrűsférgek (Annelida) törzsébe tartoznak. Ebbe a törzsbe tartoznak az ismert, nem élősködő fajok, pl. a földigiliszta vagy a csővájó féreg (tubifex) is. A halpióca a száján levő tapadókoronggal kapaszkodik a halakba és szívja ki a vérüket. Ennek során herudint, egy alvadásgátló anyagot, fecskendez a sebbe. A jóllakott féreg legkésőbb legfeljebb két nap múlva leválik a halról. A szívás során megsérti a hal bőrét (ritkábban a kopoltyúkat vagy az úszókat). A vérveszteség maga – az utólagos vérzések miatt is – mindig gyengüléshez vezet, a kisebb halaknál pedig akár azonnali pusztuláshoz is. A szívás helyén gyakran másodlagos fertőzés alakul ki. Ezen kívül a piócák a szívás során paraziták különböző stádiumait is a sebbe juttathatják, amelyeket egy másik hal megcsapolásakor szedtek össze. A halpiócák vagy kokonok a bennük levő lárvákkal együtt újonnan vásárolt halakkal, élő eledellel vagy vízinövényekkel kerülhetnek az akvárium vizébe. A gyakori vízcsere, a férgek lehalászása és a berendezési tárgyak és a növények alapos tisztítása a piócák populációját lecsökkentheti, és végül egészen kiirthatja. A nagyobb bölcsőszájúak szívesen esznek piócákat és – amennyiben a többi telepített állat megengedi – bevethetők ezeknek a leküzdésére.
Amennyiben szükségessé válik a piócát a halról közvetlenül leválasztani, pl. tömeges támadás esetén, akkor a férgeket nagyon óvatosan, egy tompa csipesz segítségével az elülső tapadókorong mögött kell leválasztani. A féreg gyomrát (középső testrész) eközben nem szabad összenyomni, mert a pióca a gyomortartalmát a sebbe löki, és ezzel megnövekszik a betegségátadás rizikója. Ugyanez érvényes más módszerekre is, amik a férget ingerelhetik (pl. közvetlen sószórás). Biztosabb módszer, ha a férget csak azután távolítja el, miután már magától levált a halról. A sera ectopur használata segíti a szívott helyeken a sebek gyógyulását és megelőzi a gyulladásokat. A már fennálló fertőzések esetén a sera baktopur segít.

Hírdetés

Online

15 vendég