Vírusos betegségek kezelése

sera fishtaminA vírusos betegségek ellen a legjobb segítség az immunrendszer erősítése. Ügyeljen a jó vízértékekre és lássa el halait minden szükséges tápanyaggal – különösen vitaminokkal (pl. sera fishtamin). Azok a halak, amelyeknek aktív a védekezőképességük, jelentősen ritkábban betegednek meg vírusos fertőzés miatt, mint a stresszes állatok. Amennyiben mégis megbetegednének, gyorsabban lesznek újra egészségesek.
A vírus továbbterjedését az állományon belül vissza tudja szorítani a fertőzött halak karanténba helyezésével és fertőtlenítő hatású termékek (pl. sera pond cyprinopur-ral a tavi termékek közül) használatával. Sok vírusos fertőzésnél hat a víz hőmérsékletének óvatos megemelése támogatólag és a gyógyulást elősegítően. A halak immunrendszere ilyenkor a leghatékonyabb.
A betegség tüneteinek teljes megszűnése után a víz hőmérsékletét nagyon lassan (max. 1 °C naponta) vissza lehet csökkenteni a normál tartási hőmérsékletre.

lymphocystisLymphocystis

A nyálkahártya sejtjébe behatolt vírus erősen szaporodik, ezalatt a fertőzött sejt óriási limfocisztává növekszik, amely végül eldurran és óriási mennyiségű kórokozót szabadít a vízbe. Ezek a vírusok aztán megfertőzhetik ugyanannak a halnak vagy a még meg nem fertőzött halaknak a nyálkahártyasejtjeit. A megfertőzött halakat ezért haladéktalanul el kell távolítani a medencéből.
A vírus elterjedésének megakadályozására az édesvízi akváriumban a sera pond cyprinopur alkalmas, amit általában a tóban alkalmazunk. A készítmény megakadályozza a vírusokat abban, hogy új bőrsejtekre tapadjanak. A megfertőzött bőrrészek néhány héten belül meggyógyulnak. Az alkalmazás időtartama a betegség lefolyása szerint alakul. Ha a kezelés több mint három napig tart, akkor a napi adagot kb. a felére kell csökkenteni (0,5 ml 20 literhez). Hajtson végre néhánynaponta (legalább minden 4. napon) egy nagyobb részleges vízcserét. Hosszabb kezelés esetén az alsóbbrendű állatok (pl. csigák) és a növények károsodhatnak.
 

Hírdetés

Online

28 vendég