Vízgondozás

A helyesen berendezett akvárium csak kevés gondozást igényel. Sikeres tenyésztők azt ajánlják, hogy az akvárium vizének 30-50 %-át hetente cserélje ki. Ez a természetben előforduló esőzést szimulálja, ami viszont a párzási kedvet növeli. A kicserélt víz ennél a fajtánál nyugodtan lehet néhány fokkal hüvösebb, mint az akvárium vize.
A hozzáadott vizet azonban mindig elő kell készíteni sera aquatan®-nal vagy sera blackwater aquatan-nal. További fontos ok a rendszeres vízcserére, hogy a garnélák és rákok csekély toleranciát mutatnak a nitráttal szemben. A megnövekedett nitrát-tartalom vedlési nehézségekhez vezethet.

A nitrát-tartalmat a sera NO3-teszttel mérheti. A keletkezett málladékot célszerü a részleges vízcsere alkalmával a sera aljzattisztítóval felszívni. Mindesetre mindig maradnia kell egy kis saroknyi málladéknak az akváriumban, mivel ezt a garnélák – különösen a fiatal állatok – előszeretettel tekintik kiegészítő táplálékforrásnak. A vedlés után hátrahagyott burkokat (exuvie-ket) nem szabad eltávolítani. Ezek értékes ásványi anyagokat tartalmaznak és az állatok többnyire teljes egészében elfogyasztják őket.

Hírdetés

Online

26 vendég