Az akvárium helye és dekorációja

Az akváriumot ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak, mert azzal az alganövekedést serkenti és a víz túlságosan felmelegszik.
Az akváriumot tartó állványnak stabilan és vízszintesen kell állnia. Ideálisak a megfelelő sera akváriumállványok.
Mielőtt az akváriumot berendezi, szenteljen néhány gondolatot az ideális felépítésnek is. Jó alapot képez például egy vázlat, amelyen az összes kő, gyökér és növény be van rajzolva.
• Tervezzen be elegendő rejtőzködési lehetőséget. Különösen kedveltek az üregek, amelyeket nagyon egyszerűen lehet lemez formájú kövekből vagy lyukacsos kőzetből építeni.
• A nagy növényeket az akvárium hátsó felére tegye, különben eltakarják a látványt. Az előtérbe kis növésü és pázsitot alkotó növényeket telepítsen.
• A megfelelő dekorációs elemekkel a technikai eszközöket (szürő, fütő, stb.) jól el lehet rejteni az akváriumban.

Valiznéria       Lándzsás vízipáfrány 

Gömbmohák  Jávai moha

Gyökerek       Kövek

 

Akváriumfenék

Először terítsen el egy kb. 2 cm vastag réteget a sera floredepot® tartós fenéktalaj-keverékből oda, ahova a növényeket tervezte. Ez a keverék a növekedési szakaszban a növényeket olyan tápanyagokkal látja el, amelyek gondoskodnak az erős gyökerekről és a zöld levelekről. Erre a rétegre tegyen egy kb. 5 cm vastag réteget frissen mosott, színezetlen, finomszemcsés sóderből vagy folyami homokból és tegyen rá néhány nagyobb kavicsot.
Amennyiben nem szeretne homokot tenni az akváriumba, a rákok tartásánál fontos, hogy legalább egy kis homok mindig bele legyen dolgozva a fenékbe. Az állatoknak szükségük van a homokszemekre vagy nagyon apró kövecskékre, hogy azokat elraktározzák vedléskor az egyensúlyozó szervükbe, az ún. sztatocisztába.

Dekoráció

A gyökerek alkalmasak “legelőterületnek” és szerkezeti elemeknek is. Az állatoknak megfelelő védelmet nyújtanak, különösen a vedlés rendkívül fontos idején.
Ha az akváriumban agresszívabb rákokat vagy hosszú karú garnélákat tart, különösen fontos, hogy további rejtőzködési lehetőségeket biztosítson. Erre alkalmasak pl. a lyukacsos kőzetek vagy csövek, amelyek az állatoknak könnyen védhető visszahúzódási lehetőségeket nyújtanak, amíg a külső vázuk megszilárdul.

Hírdetés

Online

40 vendég