Garnéla- és rákfajták

Törpegarnélák
Az akvaristák körében nagyon népszerű csoportja a rákféléknek a kis növésü garnélák változatos képviselői (többnyire csak max. 4 cm hosszúak). A törpegarnélák csipeszhez hasonló ollóik segítségével egész nap algákat és más aljnövényzetet legelnek pl. a növények és kövek felületéről. A dekoratív, érdekes állatok általában nagyon békések, könnyen tarthatók falkában és szocializálhatók nyugodt halakkal, valamint más akváriumlakókkal.
 

Óriás édesvízi garnélarákok
Ezek a garnélák viszonylag nagy, hosszú ollókkal rendelkeznek. Néhány fajta nagyon nagyra nő, úgy hogy részben halak és más rákfélék is az étlapján szerepelhetnek. Ezen kívül a kifejlett területvédő viselkedésüknek köszönhetően harcra kerülhet sor a fajtársak között. A kisebb fajták, mint például a hópehelygarnélák (Macrobrachium cf. banjarense) vagy az üveggarnélák (Macrobrachium lanchesteri), általában elviselhetőbbek és kisebb helyen is kijönnek.
 

Sepregető (legyező-) garnélák
Ezeknél az állatoknál az első lábpárnak a végén hosszú sörtés ecsetek találhatók, amelyek legyező alakban szétterjeszkedhetnek. Ezekkel a felfogó ernyőkkel szürik ki az áramlatból a lebegő eleséget (növényi és állati planktont). A sepregető garnélák szívesen telepednek le durva vagy szilárd felületeken, amelyeken meg tudnak kapaszkodni az áramlatban.
 

Rákfajták

Törpe folyami rákok – Cambarellus-fajok
Cambarellus-fajok kiválóan alkalmasak akváriumban való tartásra. Kifejletten 3 és 6 cm közötti nagyságot érnek el. Tartásuk garnélákkal együtt nem ajánlott, mivel a garnélákat hamar az uzsonnájuknak tekinthetik. A növények nem tartoznak a táplálékaik közé, ezért a törpe folyami rákokat jól lehet növényesített akváriumokban tartani. Az élettartamuk 1,5 és 2 év között van. A Cambarellus-fajok Dél-Amerikára jellemzők.
 

Cherax-fajok
Ezek az élénk színü rákok jelentősen nagyobbra nőnek a Cambarellus-fajoknál és hosszabb ideig is élnek – akár 8 évig is. Többnyire békések. A nagy ollóik miatt ügyetlenül mozognak. A Cherax-fajok szívesen bújnak el. Néhány faj a sötétben aktív, mások nappal is eleség után kutatnak.
 

Hírdetés

Online

38 vendég