Vízelőkészítés I - ph érték

Az egészséges tóvíz

A vizek nem egyformák. Lehet kemény vagy lágy, savas vagy lúgos. Tartalmazhat hasznos vagy káros anyagokat. A víz minősége például a környezeti hatásoktól, a vezetékes víztől, a táplálék minőségétől vagy a halak ürülékétől függ.
 

A tó ökorendszere

Az egészséges biológiai egyensúly érdekében a kerti tóban különleges intézkedésekre van szükség. A sera tóvíz előkészítő termékei célzottan hatnak és optimálisan egymáshoz vannak hangolva. így a biológiai egyensúly fokozatosan beáll a helyes értékre.
 

Savas vagy lúgos - a pH-érték

A pH-érték információt ad arról, hogy a víz
  •  savas
  •  semleges vagy
  •  bázisos (lúgos).
A 7-es pH-értékű víz semleges. Minél inkább 7 alatt van a pH-érték, annál savasabb a víz - minél inkább 7 fölött van, annál lúgosabb.
A pH-értéknél van egy olyan különlegesség, amely semmilyen más vízértéknél nem fordul elő: Nem közvetlenül a savkoncentrációt adja meg, hanem azt ebből matematikailag (ún. logaritmussal) lehet levezetni.
A pH-értéket rendszeresen ellenőrizze a sera pH-teszttel.
A pH-érték csökkentésére használja a sera pond bio humin terméket.
A pH-érték növelésére használja a sera pond bio balance terméket.
 
Ennek az a következménye, hogy egy egységnyi csökkenés már a savkoncentráció megtízszereződésének felel meg.

Vízkeménység - összkeménység

A hétköznapokban a vízkeménységet leginkább a mosó- és mosogatógépekkel kapcsolatban ismerjük. Ha ebben az összefüggésben “kemény” és “lágy” vízről beszélünk, mindig az összkeménységet (CH) értjük alatta. Némileg egyszerűsítve, ez egy mérték a kioldott kalcium- és magnézium-mennyiségre. A mértékegységet “német összkeménységi fok” -nak nevezik (°dCH).

A tóban élő halak a lágy, középkemény vizet részesítik előnyben, amikor is az összkeménység kb. 6-16 °dCH.
Az összkeménységet rendszeresen ellenőrizze a sera gH-teszt segítségével.

Növeléshez használja a sera pond bio balance terméket.

 

A karbonát-keménység: fontos a pH-stabilizálásához

A nitrogénvegyületek biológiai lebontásakor sav keletkezik. Ez a folyamat teljesen természetes. A pH-értéket stabilizálni kell, hogy ezek a keletkezett savak ne csökkenthessék nagymértékben. Ezt a stabilizáló hatást puffer hatásnak nevezzük. Ezt a feladatot látja el a karbonát-keménység (KH). A karbonát-keménység puffer hatása azon alapul, hogy a hidrogén karbonát reakcióba lép a vízzel és a széndioxid-savakkal, így a savakat felhasználja és a pH-érték nem csökken tovább. Ezért aztán a karbonátkeménység a pufferelés során fokozatosan elhasználódik.

A karbonát-keménységnek a tóban 5 és 10 °dKH között kell lennie és rendszeresen ellenőrizni kell a sera kH-teszttel.

Növeléshez használja a sera pond bio balance terméket.

 

Hírdetés

Online

26 vendég